Toprakkale Köyü Hınıs Erzurum

Son güncelleme: 20.01.2010 00:23
  • toprakkale köyü bilgileri - toprakkale köyü tanıtım - toprakkaleköyü hınıs

    Toprakkale, Erzurum ilinin Hınıs ilçesine bağlı bir köydür.

    Tarihi
    Düzenle Bu madde ya da bir kısmı, Vikipedi standartlarına uygun değildir ve bu nedenle düzenlenmesi gerekmektedir.
    Maddeyi Vikipedi standartlarına uygun biçimde düzenleyip, geliştirerek Vikipedi'ye katkıda bulunabilirsiniz. NOT: Gerekli değişiklik yapılmadan bu şablon kaldırılmamalıdır.
    Bu madde Mart 2009 tarihinden beri, düzenleme isteğiyle etiketlidir.

    Hınıs İlçesine bağlı TOPRAKKALE köyü bir ermni köyü olup zorunlu göçten önce boşaltılmış .buraya 1320(1904) yılında Rus mezaliminden kacarak Osmanlıyla bütünleşmek istiyen Karapapak türkleri yerleşmişler. buraya zaza alevi vatandaşlar yerleşmeye başlamış uzun bir süre Karapapaklarla birlikte dostca yaşamışlardır. 1954 yılından başlıyarak Karapapaklar toprakkaleden göç etmeye başlamış ve bu gün itibarıyla karapapak türkü kalmamış sadece alevi vatandaşlar yaşamaktadır.bunlarında büyük bölümü batıya göçmüştür.İsmindende anlaşılacağı üzere kalesi vardır bu kale büyük bir toprak kitlesiyle örtüldügünden TOPRAKKALE denmiştir.hiç bir kazı yapılmamış bu kale ortaya cıkarılmamıştır.
    Kültür

    Köyde uzun bir süre kafkas türkleri örf ve adetler etkili olmuştur.bu dönemde hengel ,haşıl,hasuda,pişi,kete,feseli. gibi yemekler ön pılana cıkmış ..alevi vatandaşlarında baviko yemegi meşhurdur.
    Coğrafya

    Erzurum iline 168 km, Hınıs ilçesine 18 km uzaklıktadır.
    İklim

    Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.
    Nüfus
    Yıllara göre köy nüfus verileri
    2007
    2000 130
    1997 133
    Ekonomi

    Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
    Muhtarlık

    Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

    Altyapı bilgileri

    Köyde, ilköğretim okulu vardır ve açıktır.. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt değildir köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
    noimage

    kaynak-vikipedi
    özgür ansiklopedi
    yerel.net
    Köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz
#20.01.2010 00:23 0 0 0