Hacılar Köyü Şenkaya Erzurum

Son güncelleme: 20.01.2010 22:39
  • Erzurum Köyleri - Şenkaya Hoşköy Köyü - Hoşköy Köyü Hakkında - Hoşköy Köyü Tanıtımı - Hoşköy Köyü Resimleri
    Hoşköy, Erzurum ilinin Şenkaya ilçesine bağlı bir köydür.

    Tarihi

    Köyün bilinen tek tarihi 210 sene önce Bingöl'ün ovalarından göç ederek geldikleridir.göçün nedeni tam olarak belli olmasada bir rivayete göre şöyledir: hayvanlarını otlatacak yer bulamadıklarından bir kısımı bingölden ayrılarak göç etmişlerdir. burya geldiklerinde ilk israilin düzüne yerleşmişlerdir.belirli bir zaman geçtikten sonra oradan köyün yeni yerine göç etmişlerdir.geldiklerinde köyün yerinde ormanlar varmış .zamanla ormandan geriye kayalıklar kalmış.köyün isminin nerden aldığı hakkında çeşitli rivayetler vardır.bunlardan biri.köye ilk gelen kişiler çok neşelilermiş.kimseyle tartışmaz hep mutlularmış.çevre köylerdekiler bu insanlara ne hoş insanlarsınız demeye başlamışlar.zamanla hoş insanlar hoşlular ve en sonunda hoş köyü ismini almıştır. 1.dünya savaşı sırasında ermenilerin işgali altında kalmışi. köy halkını camiye toplamışlar yakmak için. o zaman pehlivan olan süleyman bey köylüyü kurtarmıştır.ısızderedeki sülüğün taşı denilen yerde ermenileri uçuruma dökmüştür.bu uçuruma sülüğün taşı ismi ona aften verilmiştir.süleyman beyin oğlu beyazdır.beyaz bey zamanının ünlü pehlivanlarındandır.beyaz pehlivanın oğlu aynalı pehlivandır.aynalı pehlivan şuan yaşamaktadır.

    Kültür

    Köyümüzün kendine has kültürü hala devam etmektedir.ve akan zamanla ve yenilenen nesillerle beraber bir sentez halinde devm etmektedir. özgü Yemekleri:kuymağ, mantı, siron, grik, tırta, mığla, hasurta,melamin,kavurma helesi,açma pağaç,analı kızlı,keklik tavada,tuzda tavuk,haşil,kezzık,kete,ketmer,

    Coğrafya

    Erzurum iline 168 km, Şenkaya ilçesine 19 km uzaklıktadır.irana giden ana yola uzaklığı yaklaşık 1km dir. Yer şekilleri, dağlık ve engebelidir. Kaylıklar köyün büyük bir bölümünde mevcuttur.köyün sınırları içinde düz bir arzi bulmak nerdeyse imkansız.ardıç ağaçlarından ve kısa bodur çalılıklardan oluşan bitki örtüsü yaygındır.bozkır iklimi vardır.

    İklim

    Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Ancak Erzurum'un sert kış şartlarına göre Köy çevresinin daha yumuşak bir havası vardır. Yazları bazen çok yakıcı güneşi vardır. Akşam saatlerinde ise bir anda serinlik meydana gelir.

    Nüfus

    Yıllara göre köy nüfus verileri
    2007 89
    2000 120
    1997 110

    nüfusun büyük bir kısmı göç etmiştir.bir çoğu istanbul arnavutköye yerleşmiştir.zaten ünüversite okumak için gidenler bir daha köye geri gelemiyor.gerek eğitim süreci olsun gerek iş olanakları bunu zorunlu kılmıştır.

    Ekonomi

    Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Ayrıca sebzecilik ve meyvecilik de köyün geçim kaynaklarında önemli yer tutar. Köyde geniş oranda arıcılık da yapılmaktadır. Taş duvar ustalığı da önemli geçim kaynakları arasındadır. En büyük ekonomik faaliyet büyükbaş hayvancılıktır. Küçük baş hayvancılıkta gittikçe artan bir faaliyet olarak görülmektedir.

    Muhtarlık

    Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

    köyde şu an muhtarlık yapan: Nevzat KÖKSAL

    Köyde muhtarlık Yapanlar: Ergül GÖZÜTOK Dursun Gök Şahismail GÖZÜTOK Zeki GÖZÜTOK Aynali Köksal Şahismail Gök Dursun Gök Zeki LEVENTOĞLU Gazi Gümüş Asker GÖZÜTOK

    Altyapı bilgileri

    Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılmasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol, elektrik ve sabit telefon vardır.Hoştap alanında bulunan tarlalara ulaşım vardır .Köydeki tarım faaliyetlerinin büyük kısmı Hoştap'da bulunur. Aşağı mahallesi İran transit yolu üzerine kurulmuştur. Köyde piknik, avlanma ve balık tutma alanları mevcuttur.

    noimage

    noimage

    Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
    Kaynak : Yerel Net

    Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz.
#20.01.2010 22:39 0 0 0