Alacayar Köyü Narman

Son güncelleme: 01.02.2010 13:32
  • Narman Alacayar Köyü Hakkında - Narman Alacayar Köyü Resimleri - Narman Alacayar Köyü Genel Bilgiler

    Tarihi

    Köyün adı öncesinde Ala çayır olarak bilindiği gibi günümüzde dahi bazı resmi kaynaklarda halen Alaçayır olarak geçmektedir.Zamanla söyleyişin Alaçayırdan Alacayar'a dönüştüğü düşünülmektedir.Köyün yeşillik ve çayır bakımından zengin olmasının ismin bu şekilde söylenmesinde etkili olduğu sanılmaktadır.

    Kültür

    Narman'ın kırmızı peribacalarıyla ünlü köyü olan Alacayar eski yerleşim yeri ve 60 Evler olmak üzere iki ayrı yerleşim şeklindedir.60 Evler toplu ve planlı yerleşim şekli ile modern bir görüntü sergilemektedir.Tüm yörede olduğu gibi Alacayar Köyünde de yöresel tatlar vardır.Bunlardan bazıları kuymak, çılbır, yayla aşı, kete, hasuta dır.Alacayar Köyünün en geniş üyeye sahip ailesi Süvarioğulları ailesidir.Binicilerde Süvarioğulları ailesindendir.Süvarioğulları ailesinin bir çok mensubu yüksek öğrenim görmüş ve Cumhuriyet Savcısı, Doktor, Veteriner Hekim, Öğretmen, Ziraat Mühendisi gibi yüksek görevlere atanmışlardır.

    Coğrafya

    Alacayar Köyü her nekadar idari bakımdan Erzurum iline bağlı olsada coğrafi bölge olarak bağlı olduğu ilçe olan Narman gibi Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yer almaktadır.Erzurum iline 109 km, Narman ilçesine 10 km uzaklıktadır.Alacayar Köyü sınırları içerisinden Oltu çayı geçmekte olup,söz konusu çay Oltu'yu da geçerek Çoruh Nehrine karışmaktadır.Oltu Çayı'nın geçtiği vadi olan Yoncalıkta tarım arazisinin sulama imkânına kavuşması nedeniyle ona bağlı olarak yeşillikte artmaktadır.Köyün arazi yapısı genel olarak düzlüktür.Fakat dağlık alanlarda çok yer tutar.Bu nedenle sulanamayan araziside çoktur.

    İklim

    Köyün iklimi, Karasal iklim ile Karadeniz iklimi arasındaki geçiş bölgesinde yer aldığı için kısmen karasal kısmende karadeniz iklimi özelliği göstermektedir.Kışları kar yağışlı ilkbahar ve sonbaharları ise bolca yağmurludur.Yaz aylarındada nispeten yağmur almaktadır.Yağışı bol olarak almasıda nispeten Karadeniz iklimi özelliği göstermesindendir.

    Nüfus
    Yıllara göre köy nüfus verileri
    2007 550
    2000 500
    1997 370

    Ekonomi

    Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Tarım ürünü olarak buğday,arpa gibi hububat ürünlerinin yanı sıra köyde patates,fasülye,mısır,şekerpancarı,domates,salata gibi bir çok çeşit sebze tarımıda yapılabilmektedir.Köy ayrıca meyvecilik bakımındanda zengindir.Elma,armut,vişne,kaysı,şeftali,erik,kiraz,çilek gibi bir çok çeşit meyvede yetiştirilmektedir.

    Muhtarlık

    Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

    Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

    2004 - Emrullah Kaya
    1999 -
    1994 - YUSUF POLAT
    1989 - SELEADDİN KAYA
    1984 - HAKKI BİNİCİ

    Altyapı bilgileri

    Köyde iki adet ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır yine köyde kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.Ayrıca tüm GSM operatörleri köyde iletişim imkânı sunabilmektedirler.



    Köy Muhtarı: EMRULLAH KAYA


    Muhtarlık Erişim Bilgileri:

    Telefon : 0 (442) 752 22 74

    Cep Telefonu: 0 (535) 387 76 78







    Alacayar Köyü Demografik Bilgiler:

    Nüfusu:


    2000 : 370

    1997 : 282

    İle Uzaklığı: 109 km

    İlçeye Uzaklığı: 16 km

    Rakım: 1680 m

    Narman Alacayar Köyü Alt Yapı Bilgileri

    noimage

    Narman Alacayar Köyü Resimleri

    noimage

    noimage

    noimage

    noimage

    noimage


    Elinizde Alacayar Köyüne ait resim,bilgi ve döküman varsa bu konu altında paylaşabilirsiniz.


    Kaynaklar : Wikipedia ve Yerel Net
#01.02.2010 13:32 0 0 0