Cinsellikle ilgili sorulardan kaçmayın!

Son güncelleme: 03.01.2006 16:14
  • noimage

    Çevresini ve dış dünyayı tanımaya çalışan çocuklar özellikle 3 yaş civarında anne ve babalarına hemen her konuda soru sormaya başlarlar. Bu sorulardan cinsel içerikli olanlara verilecek yanıtların pek çok anne ve babayı zorladığını vurgulayan Acıbadem Hastanesi Kadıköy'de görev yapan pedagoji uzmanı Ayşegül Salgın, "Son derece açık ve rahat oldukları düşünülen anne-babalar bile böyle bir durumla karşılaştıklarında nasıl davranacaklarını, neyi, nasıl anlatacaklarını bilemeyebiliyorlar" diyor.

    Çocuklar merak eder
    Çocuğun cinsel içerikli sorularının temelinde cinsel duygular değil, onun üremeye yani bebeklerin nasıl dünyaya geldiklerine dair meraklarının yattığını hatırlatan pedagog Zehra Yılmaz ise bunun çocuğun uzaya, gezegenlere ya da hayvanların yaşayışlarına olan meraklarından farklı olmadığını vurguluyor. Anne-babanın cinsel içerikli sorular karşısında yaşadıkları gerginliğin, bu farkı bilmemekten ve çocuğun cinsellik anlayışını yetişkin anlayışıyla karıştırmaktan kaynaklandığını belirten Ayşegül Salgın şöyle konuşuyor:

    "Ülkemizde çoğu ailede cinselliği çağrıştıran sorular ve bu konudaki konuşmalar yasaktır, ayıptır. Çocuk herhangi bir soru sorduğunda ya azarlanır, ya da anne-baba bu soruyu nasıl yanıtlayacaklarını bilemedikleri için konu bir şekilde kapatılır. Çocuk sorusunun cevabını aramaya devam edecektir ve bu konuyu yeterince bilmeyen birilerinden yalan yanlış bir şeyler de öğrenebilir."

    Azarlamayın
    Pedagog Zehra Yılmaz, verilmesi gereken eğitimin sınırlarını şöyle çiziyor:
    -Çocuklara cinsel eğitim verilirken öncelikle çocuğun bilişsel gelişim düzeyi dikkate alınmalıdır. Çocuk soru sorduğunda doğru, açıklayıcı ve anlayabileceği şekilde cevap verilmelidir. Fazla ayrıntılı bilgi vermek çocuğun kafasını karıştırmaktan başka bir işe yaramaz.
    -Çocuğa cinsel bilgiler vermenin en uygun zamanı, onun bu konularda soru sormaya başladığı dönemlerdir. Bu tür sorular bireysel farklılıklar olmakla beraber, genellikle 3 yaş civarında sorulmaya başlanır. İlk sorular genellikle kendi bedeni, annenin bedeni ya da bir kardeşin dünyaya gelişi ile ilgilidir. 2-3 yaşlarında cinsiyet farkıyla ilgili sorular, 3-4 yaşlarında doğumla ilgili sorular başlar. Cinsel ilgiler bazen 7-8 yaşları ile buluğ arasında diner. Cinsel olgunlaşmayla fizik işaretlerin belirmesi ve genital bezlerin üretime başlamaları ile yeniden canlanır.

    Anneyle çocuk yuvada
    Üç yıl önce Fener Kalamış caddesinde açılan Bubbles Kids Corner geçtiğimiz sene başlattığı ve çok ilgi gören 'Early Learning' aktivite programına bu yıl da devam ediyor. Bubbles'ta öğretmenler, 1-4 yaş arası çocukları, anneleri veya bakıcıları ile birlikte katıldıkları 'Early Learning Aktivite' programları ile anaokuluna hazırlıyor. Bu merkezin farkı anne ve bakıcıların da aktivitilerde yer alması. 12-15 kişilik sınıflarda, çocuklar yaşlarına göre programlara ebeveynleri ile birlikte veya yalnız katılıyor. Anneli gruplarda çocuk anne ile birlikte olduğu için kendisini daha güvende hissediyor. Anneler de aktivitelerden öğrendiği şarkıları, faaliyetleri, oyunları evinde çocuğu ile birlikte devam ettirme olanağına sahip oluyor. Bubles yöneticileri, "Açıldığımızdan bu yana bizim programlarımızı taklit etmeye çalışanlar çok oldu. Bu bizim doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Üç gün- beş gün yarım gün veya üç-beş tam gün olmak üzere çeşitli seçenekler doğrultusunda hizmetler sunuyoruz" diyor.

    Ailesinden cinsellikle ilgili yeterli bilgi alamayan çocuklar ergenlik döneminde ciddi zorluklar yaşıyorlar. Çocukluk dönemlerinde gerekli desteği görmedikleri, sorularına yanıt bulamadıkları için de ailelerine başvurmuyorlar. Acıbadem Hastanesi Kadıköy pedagoji uzmanları çocukların bedenlerini tanırken cinsel organlarını da dokunarak tanımaya çalıştıklarını belirterek ailelere şu önerilerde bulunuyorlar:

    "Ailelerin genellikle bu durumdan rahatsız oldukları, azarlama, engelleme yolunu tercih ettikleri görülmektedir. Oysa bu davranış doğal, normal bir davranıştır. Çocuğun bedenini tanımaya çalışmasının bir parçasıdır. Cinsel eğitimin amacı yalnızca çocuğun bazı sosyal kurallara uymasını sağlamak değil, insanın serbestçe gelişimini ve kendinde bulunan cinsel güçleri olabildiğince düzenlemesini, kendisinin ve başkalarının mutluluğu (özellikle eş ve çocuklar) için bunlardan yararlanmasını sağlamaktır."
#25.12.2005 20:18 0 0 0
  • sagolasin canim
#26.12.2005 14:43 0 0 0
  • Bilgilerin icin cok tesekkürler cadikizcim
#26.12.2005 21:00 0 0 0
  • paylaşımın için teşekkürler canım
#03.01.2006 16:14 0 0 0