BABA ADAYLARININ GEBELİK (!) DÖNEMİ VE ENDISELERI

Son güncelleme: 03.01.2006 16:08
  • Baba adaylarının gebelik döneminde etkilenmeleri oldukça farklılık gösterir. Bazen anne adaylarından bile fazla etkilenebilirler.

    Ruhsal değişimlerin en büyük sebeplerinden biri alınacak sorumlulukların, baba kimliğinin farkına varmasıdır. Bazı baba adayları objektif olabilmek adına daha ziyade duygusal soyutlanmaya gider ve gebeliği kendi çevresi dışında bir olay gibi algılama eğilimindedir. Bunun aksine bazıları olayı birebir yaşarlar; duygusal paylaşımın yanı sıra sorumluluk duygusunun bilinciyle gebelik gerçeğinin farkındadır. Bu duygusal tepkiler çoğunlukla bilinç dışı olarak gelişir.

    Genellikle baba adaylarının telaşı ne yapacağını bilememekten kaynaklanır. Eşine veya bebeğe zarar verebilecek durumları gözden geçirip zamansız tepkiler verebilirler.

    Gebelik sürecinde baba adayının cinsel ilişki ihtiyacı devam etmektedir. Ancak bu konuda çeşitli kaygıları olabilir. Günümüzde, gebelik boyunca cinsel ilişkinin özel bazı durumlar dışında zararlı olduğunu gösteren bir kanıt yoktur. Bu nedenle cinsel ilişki size yasaklanmadıkça, anne adayı rahatsızlık hissetmedikçe cinsel ilişki kurmanızda sakınca yoktur.

    Nadiren, paylaşımın aşırı yaşanması söz konusudur ve baba adayı psikolojik ve fiziki şiddetli değişimler yaşar. Tıp dilindeki adı Couvade Sendromu olan bu durumda, sinirlilik, gerginlik, kilo alma, gaz sancıları, bel ağrıları gibi yakınmalar olabilir. Gebelik Sendromu da denen bu tablo çok nadir yaşanır ve şiddetli formlarında psikolojik tedavi gerektirebilir.

    Gebeliğin fizyolojik bir süreç olduğunun akılda tutulması önemlidir. Endişelerini ifade etmek bir çözüm olabilir. Bu endişeleri doktorunuza kontrollerinizde iletmeniz faydalı olacaktır.

    Sağlıklı bir gebelik (ve babalık!!) dönemi geçirmeniz dileğiyle...
#27.12.2005 17:14 0 0 0
  • tesekkurler emegine saglik fadik gurban
#27.12.2005 18:09 0 0 0
  • paylaşımın için teşekkürler fadikcim
#03.01.2006 16:08 0 0 0