Bebeklerde uyku bozukluğu şişmanlık sebebi

Son güncelleme: 29.12.2005 11:16
  • Bebeklerde uyku bozukluğunun şişmanlığa sebep olduğu belirtiliyor. Uzmanlar bebeğin uyumayı öğrenmesinde anne ve babalara önemli görevler düştüğünü söylüyor.


    Anne ve babaların en büyük sorunlarından birinin bebeklerini nasıl uyutacaklarını bilmemesi olduğunu kaydeden Sakarya Doğum ve Çocukevi Başhekimi Dr. Aydın Sarı, bebeklerin uykuyu öğrenmesinde anne ve babalara görev düştüğünü belirtti.

    noimage

    Bebeklerde uyku bozukluğunun şişmanlığa yol açtığını kaydeden Sarı, anne-babaların genellikle bebeğin sesini duyar duymaz onu kucaklarına alıp, kendi kendilerine derin uykuya geçmelerine engel olduğunu vurguladı.

    Bu tür yanlış yaklaşımın, 3-4 saatte bir hafif uykuya geçen bebeğin her seferinde uyanma ve beslenmeye alışması ve bunu rutin uykunun bir parçası olarak algılamasını sağladığını anlatan Sarı, "Öncelikle annelerin bebeklerinin hangi ortamda daha rahat uyuyabileceğini tespit etmesi gerekiyor. Bebek bırakıldığı yerde uyumalıdır. Ortalama 4 aylık bir bebek 8 saat kesintisiz bir şekilde uyumalıdır. Bebek için 'kesintisiz uyku' nun anlamı, derin uykudan hafif, yüzeyel uykuya geçiş aşamalarını uyanmadan atlatmasıdır. Hafif uykuya geçen bebek, ağlar, sesler çıkarır, yatakta döner, fakat tüm bunlar olurken hala uyumaktadır ve uyku içi bu geçiş aşamalarında kendi kendini sakinleştirerek, rahatlatarak derin uykuya geçmeyi öğrenmelidir. " dedi.

    Eskiden anne ve babalara bebeklerin beslenmesinin saatli yapılmasını söylediklerini dile getiren Aydın Sarı, yapılan araştırmalar beslenmenin düzenli yapılmasının çocuklarda ileriye dönük kuralcı ve özgüveni olmayan çocuk tipi oluşturduğunu ortaya koyduğunu açıkladı.

    Beslenmenin çocukların istediği saatte ve istediği kadar olması gerektiğini anlatan Sarı, "Çocukların beslenmesi uyanık oldukları zamanda sağlanmalıdır. Çocuk uyandırılarak beslenmemelidir. Çocuk uyuduğu sırada uyandırılıyorsa bu durum onun psikolojik travma yaşamasına neden olacaktır. Ayrıca çocuğun her ağlaması acıktığı anlamına gelmez. Çocukların ilk dört yaşına kadar olan zamanı sağlıklı geçirmesi gerekiyor. Çocuğun 3-4 yaşına kadar gösterdiği davranış ve aldığı terbiye çocuğun sonraki kişiliğini tamamen etkiliyor. Bu dönemde cocuktaki algılama sonraki yaşantısına yansıyor. Bu korku yönünde de olabilir. Kuralcılık yönünde de olabilir. Bu dönemi çocukların sağlıklı geçirmesi lazım. Bu nedenle beslenme saatli değil çocuğun ihtiyaç duyduğu zamanda olması gerekiyor." şeklinde konuştu.
#28.12.2005 16:48 0 0 0
  • evet caspercim cok dogru ...
    Haa bide bizim kültürümüzde birsey var ufak bebeklere sisman olduklari zaman cok rabet oluyor nedense...
    Hani cok sisman yavrumuz birseyler yapalim diye düsünülmüyor daha cok
    "yaa cok tatli" ama "isiririm ben onu" falan gibi tabirler kullaniriz nedense ???

    Cok yanlis
#29.12.2005 00:21 0 0 0
  • güzel bilgilerin için teşekkürler eline sağlık
#29.12.2005 11:16 0 0 0