Ozanköy Köyü Eskipazar Karabük

Son güncelleme: 17.02.2010 01:26
  • Eskipazar Ozanköy Köyü Bilgileri -Ozanköy Köyü Hakkında - Ozanköy Köyü Tanıtımı - Ozanköy Köyü Resimleri
    Ozanköy, Karabük ilinin Eskipazar ilçesine bağlı bir köydür.

    İlçe: ESKİPAZAR

    İl: KARABÜK

    Tarih

    Köyde tarihi rum yazıtları vardır.

    Ozan köyünde Maden Suyu vardır, İl Özel İdaresi burayı özel bir işletmeye vermiş ve Eskipazar ilçe merkezine kaynak su isale hattıyla taşınmaktadır. İlgili firma Maden Suyunun çıktığı yere yapmayı söz verdiği havuz ve piknik alanını yapmamıştır.

    Köy bahçelerine giden tatlı su kaynaklarının bir kısmı bu projeyle yere gömülmüş ve Küresel Isınma sonucu kuruyan kaynakların yok olmasına öncülük edilmiştir.

    Kültür

    Ozan Köyü; tarım ve hayvancılıkla geçim sağlamaktadır. Buğday,arpa,yulaf,fiy,yonca ekimi yapılmaktadır. Köyün yemek kültürü yöre mutfağı ile aynıdır. Başlıca meşhur közde yapılan ebe kömeci,kıvrışık ekmeği,torba yoğurtlu mantı,şebit ekmeği,kül çöreği, tatlılardan muska tatlısı,kiren reçeli, pestili, peyniri, keşi ve turşusu meşhurdur.

    Köyde önceden yayla kültürü vardı, artık o kültür tamamen bitmiştir ve köy Yayla konumuna bürünmüştür. Bahçe işiyle uğraşan köylü mısır, ıspanak, marul, domates, lahana, biber,kabak ekmektedir.

    Köyde meşhur kızılcık ağaçları çoktur. Böğürtlen ve kuşburnu,döngel,aluç, mürdüme eriği, ceviz ağaçları bulunur.

    Zengin birorman yapısı vardır. Köyün MTA tarafından tespit edilimiş 1940 lı yıllardan beri kullanılan şimdilerde ise İl Özel idaresi tarafından özel işletmeye açılmış Acısu mevkinde Doğal Maden suyu bulunmaktadır.

    Yöre kültürü ile aynı geleneğe bağlı,bayramlarda köyün mahalleleri misafir paylaşır,büyükten küçüğe doğru bayramlaşılır ve öğlen yemekleri bayram boyunca mahalle mahalle gezer, bu bir nöbetdir. Bu nöbet ramazan aylarında iftar açtırmak için köylü, hane hane ramazan boyunca iftar açtırır, bu yıllardan bu yana devam etmektedir. Ayrıca köyün köy konağı bulunmaktadır. Köyün bir camisi ve lojmanı bulunmaktadır.

    Köy Aşağı Bölük ve Yukarı Bölük olarak ikiye ayrılsada bu ayrılık sadece bir köy yolunun altı ve üstüdür. Aşağı Bölük'te Harman ve Köy konağı bulunmaktadır. Cami köyün tam ortasında bulunmakta olup, yine caminin yanında Karasu bulunmaktadır.

    Köyün cenazelerinde ise cenazeye gelen kimselere de yemek verilir. Bu yemek önceden evlerden gelmekteydi, şimdi ise Köy Derneği tarafından sağlanmaktadır.

    Coğrafya

    Karabük iline 42 km, Eskipazar ilçesine 7 km uzaklıktadır.

    İklim

    iç anadolu ile karadenizin kesiştiği bir iklimdir

    Nüfus

    Yıllara göre köy nüfus verileri
    2007 33
    2000 51
    1997 62

    Ekonomi

    Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

    Muhtarlık

    Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

    Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

    2009 - VEYSEL ÖZDEMİR
    2004 - VELİ KARIŞAN
    1999 - VELİ KARIŞAN

    Altyapı bilgileri

    Köyde ilköğretim okulu yoktur. Köyde, içme suyu şebekesi vardır, kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi de yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

    İle Uzaklığı: 42 km

    İlçeye Uzaklığı: 7 km

    Rakım: 1035 m

    Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
    Kaynak : Yerel Net

    Ozanköy Köyüne ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz
#17.02.2010 01:26 0 0 0