Rahat Yaşamaya Övgü

Son güncelleme: 01.12.2009 19:13
  • Tiyatro Pera'da "Rahat Yaşamaya Övgü (Brecht Kabare) " adlı müzikli oyun sergileniyor. Beş kişilik bir orkestra ve yedi oyuncunun dans, müzik, şarkı ve "söz"le oluşturduğu kabare, neşeli, eğlenceli, komik ve çelişkilerle dolu dünyamızın bir yansımasını tiyatro severlere sunuyor.

    Tarih : 25-26-27 Aralık 2009
    Saat : 18:30
    Yer : Tiyatro Pera
    Şehir : İstanbul Avrupa

    noimage

    Tiyatro Pera'da "Rahat Yaşamaya Övgü (Brecht Kabare) " adlı müzikli oyun sergileniyor.
    Bertolt Brecht'in "Schweyk İkinci Dünya Savaşı'nda", "Arturo Ui'nin Önlenebilir Tırmanışı" ve "Üç Kuruşluk Opera" oyunlarından ve "Faşizm Üzerine Yazılar"ından Nesrin Kazankaya'nın uyarlayıp yönettiği "Rahat Yaşamaya Övgü(Brecht Kabare) " adlı müzikli oyun 21 Kasım Cuma günü prömiyer yaptı. Oyunda Kurt Weill, Hanns Eisler ve Turgay Erdener'in müzikleri kullanılıyor. Çeviriler Yücel Erten ve Nesrin Kazankaya tarafından gerçekleştirilmiş. Ahmet Kara'nın müzik yönetmenliğini, Ezgi Kasapoğlu'nun vokal yönetmenliğini, Şafak Eruyar'ın dramaturgisini, Erdinç Anaz'ın dans düzenini, Vecdi Sayar'ın dekor, Nilüfer Moayeri'nin kostüm ve Yüksel Aymaz'ın ışık tasarımını yaptığı oyunda, 5 kişilik bir orkestra yer alıyor. Oyunda rol alan sanatçılar: Levend Öktem, Başak Meşe, Erdinç Anaz, Volkan Aktan, Zeynep Özden, Ezgi Kasapoğlu, İlker Yiğen, Linda Çandır.
    "Rahat Yaşamaya Övgü(Brecht Kabare) ", Brecht'in üç oyunundan bazı sahnelerle, "Faşizm Üzerine Yazılar"ından oluşturulan bir uyarlama. Birinci oyun olan "Schweyk İkinci Dünya Savaşı'nda" da olaylar, 2. Dünya Savaşı sırasında Alman işgalindeki Prag kentinde, bir meyhanede geçer. Praglı köpek satıcısı Schweyk saf, zeki, sıradan bir insandır ve savaşın tüm karmaşıklığı, acımasızlığı, anlamsızlığı Schweyk karakterinin ironik bakış açısıyla sergilenir.

    İkinci oyun "Arturo Ui'nin Önlenebilir Tırmanışı"nda, Amerikalı gangster Arturo Ui'nin, ekonomik bunalım sonucu zor duruma düşen büyük iş çevrelerinin desteğiyle yükselişe geçişi sergilenir. Chicago'da örgütlü suç işleyen bir gangster çetesinin lideri Ui'nin yükselişi, Hitler'in yükselişi ve Alman Nazi Partisi'ni iktidara gelmesiyle paralellikler taşır. Sanayi patronlarının ve kredi yolsuzluklarının açığa çıkmasından korkan politikacıların desteğiyle iktidarı ele geçiren Hitler'in yöntemleri, gangster Ui'nin yükseliş süreci olaylarıyla birebir örtüşmektedir. Oyundaki Hitler-Ui benzetmesi, günümüze de göndermeleri olan bir mizahı içermektedir.

    Son oyun "Üç Kuruşluk Opera"da olaylar, 1930'lu yıllar Londra'sında, yer altı dünyasını da içinde barındıran Soho semtinde geçer. Dilenciler, gangsterler, polislerle simgelenen küçük burjuvanın ayakta kalma mücadelesi; kapitalist dünyanın acımasızlığı ve ahlak anlayışı karşısındaki yıkımı sergilenir. Paranın egemenliği ve kapitalist düzenin ahlak anlayışı traji-komik bir bakışla sorgulanır.


    "Rahat Yaşamaya Övgü(Brecht Kabare) " oyunu, kapitalist sömürü düzenini, paylaşım savaşlarını, faşizmin yükselişini ve bunun karşısında küçük burjuvazinin vurdumduymaz tavrını ve genelde ahlak anlayışını konu alır. Sıradan insanın kendi sonunu hazırlayan olaylar karşısındaki aymazlığı, komik ve ironik bir yaklaşımla sorgulanır. Brecht'in dediği gibi: "Kapitalizm çarkı zorbalığa başvurulmazsa dönememektedir. Koşullar ne denli kötüleşirse, akıl da o denli azalır."

    Oyunlardan seçilen sahneler ve sahneler arasında köprü oluşturan Brecht'in "Faşizm Üzerine Yazılar"ı, bir kabare dünyası içinde sergilenmektedir. Müzikli, danslı, eğlenceli kabare görüntüsünün ışıltıları, vahşi kapitalist sisteminin göz boyayan görünümü gibidir. Kazınınca altında yatan yoksulluk, savaş ve ahlaksızlık ortaya çıkacaktır.

    Beş kişilik bir orkestra ve yedi oyuncunun dans, müzik, şarkı ve "söz"le oluşturduğu kabare, neşeli, eğlenceli, komik ve çelişkilerle dolu dünyamızın bir yansımasıdır.
    www.tiyatropera.com

    Salon: Tiyatro Pera Eren Uluergüven Sahnesi
    Tarihler: 25.12.200927.12.2009-2000
    25-26-27 Aralık 2009 Saat 18.30
    Telefon: (212) 245 30 08 - 09
    Adres: Sıraselviler Cad. Billurcu Sok. Billurcu Çıkmazı No:14 Taksim
    İlçe: Beyoğlu
    Ücret: TAM: 34,00 TL, ÖĞRENCİ: 24,00 TL
    Nereden Alırım: Biletix Çağrı Merkezi: 0216 556 98 00, Biletix Gişeleri, www.biletix.com ve Tiyatro Pera Gişe
#01.12.2009 19:13 0 0 0