Dedemin Tavsiyeleri

Son güncelleme: 25.02.2010 16:26

  • noimage


    1. Hakkı, halka şikâyet etme! Kendisi muhtaç olmayan padişahı sakın ola muhtaçlara şikâyet etme, gördüğün bütün muhtaçlar onun adamları!
    2. Sakın Hakkı sorgulama! Neden, niçin niye gibi başlayan sorulardan uzaklaş. Sorgularsa ancak O sorgular unutma!
    3. Yükünü halka taşıtma! Kimseye zahmetini çektirme. Dostların, arkadaşların, tanıdıkların veya tanımadıkların sakın ola senden sıkıntı duymasın. Mümkünse zahmete sen gir, şikâyet etme, sızlanma.
    4. Kesinlikle kimsenin noksanını görme. Bunu başarabilirsen çok iyi olur. Ancak görmemeyi başaramazsan asla söyleme, konuşma, ima etme! Bir kimsedeki noksanlıkları gidermenin iyi yolları vardır ancak, önce kendimizden o noksanı gidermemiz lazım unutma! Kendini asla başkalarından üstün görme.
    5. Halkın dışında kalmak gibi bir yol arama, halkın içinde ol ama Hakla beraber ol. Her nerede olursan ol kalbin daima onunla olsun.
    6. Övgülere nefsini kapat, sevinmeyi durdur. Yergilerden de üzülmekten kurtul. Bunu başarabilirsen önemli bir adım atılmış demektir.
    7. Her bilgiden daha üstün bir bilgi, her bilenden daha iyi bilen biri, her duraktan daha üstün bir durak daima vardır ve bu namütenahi devam eder.
    8. Bildiklerimiz sadece aklımızın kavradıklarıdır. Aklın kavradığı şey ne olursa olsun daima gerçeğin çok uzağındadır. İnsan içyüzünü kavrayamadığı şeylere sabredemez, isyan eder.
    9. Aklın kabul etmediği ancak kalbe gelen, hoşnutluk veren ve kelimelere sığmayan, anlatılamayan hal asıldır.
    10. Kudrete değil acziyete talip olun. Korunma zırhına sahip olmayan sakın ola kudret silahını eline almasın yoksa başka bir silahın hedefine girer. Hangi işi yapıyorsanız o işi en iyi şekilde yapmaya devam edin ancak kudretin sizde olduğu fikrini terk ederek çalışın ve başarılı olun.
    11. Bütün dert, keder ile sevinç ve neşenin aklınıza ters gelse de aynı şey olduğunu bilin, fark gözetmeyin. Kahır ve lütuf aynı ağaçtan gelen biri tatlı diğeri ekşi meyvelerdir. İkisi de aynı yerden gelir, imtihan içindir. Fark gören, birinden hoşlanıp diğerinden çekinen ilerleyemez.
    12. İbadet, hayır ve iyiliklerini kimseye gösterme, söyleme, anlatma, ima etme. İçinden bunları teşhir etmeye yönelik gizli, açık baskılar gelir aldanma. Nefsine ne kadar ağır gelirse gelsin gizle!
    13. İbadet, hayır ve iyilikleri sakın ola kendinden bilme, O'ndan bil, sana yaptırdığı için de minnettar ol. Suçlarını ise sakın kimseye yükleme, hele O'na hiç yükleme, kendinden bil, suçunu kabul et.
    14. Az yemek, az uyku ve az konuşmayı hedef al. Bunların aksi durumlar geminin tamiri içindir, gemiyi bırak Nuh'a uy. Yamacılığı terk et.
    15. Kalpte O'ndan başka sevgiye yer bırakma, var olanları temizle.
    16. Heva-heves ve hırsı terk et. Rızk endişesi taşıma. Bu endişe ile iman birbirinin zıddıdır, biri diğerini giderir. Olacağın ve geleceğin konusunda telâşe duyma, sadece çalış ve tevekkül içinde ol.
    17. Bütün fikirler ya geçmişe, ya da geleceğe aittir. Bunları yok edersen sıkıntın, müşkülün hallolur!
    18. Cennet beklentisi ve Cehennem korkusunu kalbinden çıkart, beklentin bunlar olmasın. Cehennem ateşinden korkmak yerine cehennemin yaratıcısından korkmayı başarabilirsen kazanırsın; Nur nar'ı söndürür. Allah korkusu ise halk arasında anlatıldığı gibi bilinen bir korku değildir. O korku ancak sevgi ve aşk içinde olanların anlayabileceği bir korkudur. Kısaca farenin kediden korkması gibi değildir.
    19. Bütün bunlar varlıktan geçmenin, yani ölmeden önce ölmenin, yani kalbi nura taşımanın anahtarlarıdır. Ahiret yurdunu düşünmek, tefekkür etmek, özlemek ve sevmek bunu hızlandırır.
    20. Bütün bunları yapacak gücümüzün olmadığına, ancak O'nun vereceği güç ile bunların başarılabileceğine, yani onsuz olmayacağına da çok iyi inanmak ve O'ndan bunu istemek gerekir.
    21. Bütün bunlardan sonra açılan yolda, bunlara da ters haller de gelişir, o senden değildir, artık sen yoksun. Bunlar bir dönem için vardır, yani sen varken vardır unutma!

    Almuti
#24.02.2010 22:27 0 0 0
  • Çok güzel .Emeğine sağlık sidelya
#25.02.2010 16:26 0 0 0