Ulutürk Köyü Bismil Diyarbakır

Son güncelleme: 27.02.2010 15:12
  • Bismil Ulutürk Köyü - Ulutürk Köyü Hakkında - Ulutürk Köyü Tanıtımı - Ulutürk Köyü Resimleri


    Ulutürk, Diyarbakır ilinin Bismil ilçesine bağlı bir köydür.

    Tarihi

    Diyarbakır ili Bismil ilçesine bağlı köy.Köy ilk kuruldugu zaman adı Darlı'dır.Daha sonra Turkdarlı , sonra da Ulutürk olarak değistirilmistir.Köyde yaşayan insanlar Turkmen Alevi'sidir.Köy merkezi ilçeye 2 km uzaklıktadır.Bugün buraya Yukarı Darlı adı verilmektedir.Köy halkı arasında çıkan anlaşmazlıklar sonucunda halkın bir bölümü Aşağı Darlı'ya taşınır.Bismil'e daha yakın olması nedeniyle Aşağı Darlı Yukarı Darlı'ya göre daha gelişmiş ve kalabalıktır.1990 'dan sonra Y.Darlı'nın tamamı Aşağı DArlı'nın ise yarısından fazlası Turkiye'nin degisik kentlerinegöç etmistir.

    Köyün kurucuları Horasan-Musul bölgesinden geldiğini söyleyen Alevi-Türkmenlerdir.

    Kültür

    Köyün gelenek ve görenekleri diğer Türkmen köylerinden çok farklı değildir.Ancak kullanılan Türkçe'den tutun da düğün dernek-evlenme-gibi merasimlere varıncaya kadar küçük farklılıklar da yok değildir.

    Düğün sözcüğü yerine "toy"sözcüğünü kullanırlar.Düğünlerde davul ve zurna değişmez enstrümanlardır.Delilo,Çeppik klasik oyunlardır.

    Bayram arefelerinde mezarlara mum yakılır.Fakirlere yardım yapılır.Açlar doyurulur.

    Bayramlar büyük bir coşkuyla kutlanır.

    Başlıca yemekleri: Babahannuç-içliköfte-bulgur pilavı-ayranaşı'dır.


    İklim

    Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.Yazları kurak ve oldukça sıcaktır. Karasal iklim nedeniyle yaz aylarında geceleri aşırı bir ısı düşüşü yaşanır.Bu yüzden yaz aylarında evin damlarında yatılır.

    Kış aylarında ise aşırı bir kar yağışı olmamakla birlikte sert soğuklar yaşanır.


    Ekonomi

    Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Küçükbaş hayvancılık özellikle de koyun yetiştiricişiği yaygındır. Keçi pek rağbet görmez. Büyükbaş hayvancılık ticari amaçtan çok günlük ihtiyaçları giderme amaçlı bir kapasiteye sahiptir. Büyükbaş hayvan sürüsüne nahır denir.


    Altyapı bilgileri

    Köyde,5 katlı ilköğretim okulu vardır . Köyün içme suyu şebekesi vardır. kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.


    Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi

    Kaynak : Yerel Net


    Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz.
#27.02.2010 15:12 0 0 0