Zompa, Malatya ilinin Arapgir ilçesine bağlı bir köydür.
Konu başlıkları
[gizle]
* 1 Tarihi
* 2 Kültür
* 3 Coğrafya
* 4 İklim
* 5 Nüfus
* 6 Ekonomi
* 7 Altyapı bilgileri
* 8 Galeri
* 9 Dış bağlantılar
Tarihi
Köyümüzün asıl tarihi hakkında elimizde çok fazla bilgi yoktur. Köy; 2 aileden oluşmaktadır. Bunlardan biri 'Baré Ossıkan' diğeri 'Ağcıkan'dır. Aslında bu aileler köye yerleştiklerinde Karo adında bir adam karısıyla orada yaşadığı (rivayeten değil:olum önce rivayetin anlamını öğren) anlatılmaktadır. Karo'nun çocukları yoktur. Köyde yaşayıp ölmüşdür. Ağcık, Arguvan'ın Kızılan Köyünden gelmiştir. Ağcık'ın (Mehmet) 10 (5 Erkek 5 Kız) tane çocuğu olmuş ve 1910'lu yıllarda ölmüştür. Öldüğü zaman yaşı 100'e yakındır. 30 yaşında Zompa'ya yerleşmiş olsa 1850 Ağcık'ın köye yerleşme tarihi olabilir. Arguvan'ın Kızılan Köyüne de Elazığ'ın Baskil bölgesinden gelmişdir. Gerçektende Elazığ Baskil'e bağlı bir Kızılan köyü vardır. Köyün yaşlılarından (Maté Emmık) atalarının Fırat'ın karşı yakasından geldiğini söylemektedir. Yazar Şemsi Belli (Arguvan - Kızıluşağı) bir araştırmasında Baskil'e de Diyarbakır'dan geldikleri sonucuna varmıştır. Araştırmalarım sonucu Diyarbakır'ın Dicle ilçesine bağlı (Elazığ Sınırı) Kızılan diye bir köy olduğunun sonucuna vardım. Köy halkının Diyarbakır'ın Dicle İlçesinden Kızılan köyünden önce Elazığ Baskil'e geldikleri ve orada da geldikleri köyün adını verdiklerinden anlaşılmaktadır. Köy halkının önce ilk Kızılan (Qızılan) köyünü, oradan da Arguvan'ın Kızılan Köyünü kurdukları bilinmektedir. (Yeni adı Yenisu). Büyük ihtimalle nüfüs artışları sonucu göç etmişlerdir. Arguvan Kızılan'ın 50-60 hane olduğunu bilinmektedir. Baskil Kızılan köyününde 2000 nufüs sayımına göre 285 kişi olduğu görülmektedir. Bu kadar göç vermişken, bu rakam o köyün oldukça büyük olduğunu göstermektedir. Zaten bölgedeki birçok köy ordan göç etmiştir. Oraya da Diyarbakır'ın Eğil ilçesi Ilgın köyünden göç ettikleri sanılmaktadır.
Kültür
Köy Kültürü Arapgir kültüründen biraz uzak Sarıçiçek Yaylasına has bir kültür taşımaktadır. Bölgedeki birçok köy Elazığ Baskil'den göç etmiştir.
Coğrafya
Malatya iline 134 km, Arapgir ilçesine 25 km uzaklıktadır.
İklim
Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.
Nüfus
2000 yılı nüfus sayımına göre 380 olarak görünmektedir. 2007 nüfus sayımında 33'ü erkek toplam 65 kişi olarak sayılmıştır.
Ekonomi
Eski zamanda köyün ekonomisi hayvancılığa dayalıdır. Fakat özellikle 80'lerden sonra köy ekonomik nedenlerden göç vermiş bundan dolayıda hayvancılık sona ermiştir. Köyü büyük bir çoğunluğu ticaretle uğraşmaktadır. Türkiye'nin dört bir yanına göç vermiştir.
Altyapı bilgileri
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol stabilize olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
Kaynak :Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaynak : Yerel Net
Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz.