Alakır Köyü Ahlat Bitlis

Son güncelleme: 17.03.2010 22:02

  • Ahlat Alakır Köyü Bilgileri - Alakır Köyü Hakkında - Alakır Köyü Tanıtımı - Guşdiyan Köyü - Alakır Köyü Resimleri

    Alakır ,Bitlis Ahlat ilçesine bağlı bir köyüdür.

    İlçe: AHLAT

    İl:BİTLİS

    İle Uzaklığı:95km

    İlçeye Uzaklığı:30km

    Rakım:1900 m

    Nüfus:

    2000:992
    1997:0

    Tarihi

    Köyün adı Osmanlı zamanında yaşamış Ermenilerden gelmektedir.Guşdiyan diye anılır.Ve anlamıda rivayetlere göre adam öldürendir.Böyle denmesinin sebebide Ermeniler zamanında bu köyde bir kişinin öldürülmesidir.Osmanlının Tehcir yasasından sonra Ermeniler bu köyü boşaltmak zorunda kalmış ve yerlerine Kürt nufusu yerleştirilmiştir.ermenilerden kalma şuanda ahır olarak kullanılan bir kilise vardır en az 200 300 yıllık olduğu söyleniyor

    Kültür

    Kızları 18 e varmadan evlendirirler genelde.Erkeklerin evlenme yaş oranı 20 dir.Düğünlerinde alkol kullanılmaz.Bitlis yöresine ait .halay çekerlerCami onların evi gibidir.KAfe ya da kahve kültürleri yoktur.Tutucu özellikleri vardır.İmam ve Şıh denilen kişiler onlar için çok değerlidir.muhafazakarlar

    Coğrafya

    Bitlis iline 95 km, Ahlat ilçesine 30 km uzaklıktadır.bitlis muş sınırındadır.

    İklim

    Köyün iklimi, Karasal iklim etki alanı içerisindedir.Ve kışın 50 cm e kadar kar düşer.Kutuplardan pek farkı yoktur.Konutlara su uğramaktadır.elektrik çoğunlukla gider Yaşam zordur.

    Ekonomi

    Ekopnomi patates,koyun,büyükbaş hayvancılıkla sağlanılır.Tarla işleri de ekonomilerine katkı sağlar.İstanbula göç çok olmaktadır.

    Muhtarlık

    Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.


    Köy Muhtarı: Mehmet Hanifi ELMASTAŞ

    Muhtarlık Erişim Bilgileri:

    Telefon: 434 425 10 02
    Cep Telefonu: 537 232 33 01

    Altyapı bilgileri

    Köyde, ilköğretim okulu vardır.2005 yılından itibaren ilköğretim 8. sınıfa kadar öğretim yapılmaktadır. Köyün [[içme suyu şebekesi vardır] ve kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı yoktur.yılda 13 öğretmen barındırır.Ancak öğretmenlerin lojman ve barınma sorunları bulunmaktadır.İlgililer köydeki öğretmenler için lojman tadilatlarının olacağını belirtmektedirler ancak hala bu konuda kayda değer herhangi bir gelişme bulunmamaktadır.


    Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
    Kaynak : Yerel Net

    Köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz
#17.03.2010 22:02 0 0 0