Çatalağzı Köyü Ahlat Bitlis

Son güncelleme: 18.03.2010 19:05

  • Ahlat Çatalağzı Köyü Bilgileri - Çatalağzı Köyü Hakkında - Ğının Köyü - Çatalağzı Köyü Tanıtımı - Çatalağzı Köyü Resimleri

    Çatalağzı ,Bitlis Ahlat ilçesine bağlı bir köyüdür.

    İlçe: AHLAT

    İl:BİTLİS

    İle Uzaklığı:77km

    İlçeye Uzaklığı:8km

    Rakım:1940 m

    Nüfus:

    2000:134
    1997:0

    Eski ismi ĞININ dir. 1970/80li yillarda bölgedeki isim degisimlerinden nasibini almistir.

    Tarihi

    Tarihi çok net bilinmemekle beraber bir Ermeni köyü olduğu söylenir. Eski iki ermeni yerlesim yeri olan Cibravank ve gocavank köyümüze cok yakindir. 90 li yillarda köyden göc baslamis ve ilk cikan mehmet seitdir. sonra geylo gil de cikinca köy köylükten cikmis ve göcleri hizlandirmistir. Sonra sirasi ile sevkilar da köyü terk etmis feto abdilacavusun mase ve ibrahim gilde gitmis: Köyde simdi Emo okto ve kemo kalmis. Köy tarihinin en büyük düsmani saxgi köyüdür. Köylüler kökeni saxgiye dayanan Kamo dan cok cekmislerdir.

    Kültür

    Eskiden kadin kavgalarinin cok meshur oldugu ve kavga da kullanilan argonun dünyanin hicbir yerinde rastlanamayacagi türdendi. Malesef biz köyden cikali ve birde evde kalmis kizlarin koca bulmasi bu kültürü yok olma ile karsi karsiya birakmistir. Bu argoya örnek olarak:arabalarin altinda kalasan parcaların gıdık gıdık ola karşima gele. bunun en iyimser olanlarindan birisi idi. Çortisiyle meshur olan köyümüzün diger yemekleri helise dolma kofte kabak dolmasi...

    Spor

    Gaban stadi meşhur olan köyümüzde bu sayede bir cok amatör futbolcu yetistirmistir. Emo, Reyho, Feto, öndö, erdo, geylo, keno, yavo, bunlara verilecek örneklerdir. Hatta Sumo ile Paşenin abdullah az kalmisti profesyonel olacaklardı. Atletizmde de cok basari olan köyümüz altyapiya cok önem vermekteydi. Özellikle çimende ceviz elma kiraz çalarken bahçe sahibi antrenörlerimiz kahraman ve haydarin gelmesi ile kosu antremanina baslar ve antrenörlerimiz koşamayacak duruma gelinceye kadar devam ederlerdi.koşucu olarak meşhur koşucular çıkmıştır fehmi koçak feyzullah aslan yavuz özbek vedat aslan garaçı yurdunda yapılan güreşlerde meşurdur o sayade birçok güreşçi çıkmıştır yunus özbek bunlardan biridir

    Coğrafya

    yerlesim yeri düz ve uzun olup 2 mahalleden olusmaktadir. En yüksek tepesi nergizli ile kayabasidir. Köy cesmesinden baslayan ve asagiya akan bir su vardir ve bu su yüzünden cok kafalar kirilmistir. Bitlis iline 77 km, Ahlat ilçesine 8 km uzaklıktadır.

    Mimari

    Evler genelde tek ve iki katlı olmakla beraber alt kat bodrum denen kiler olarak kullanılmaktaydı. Evlerin tümü ahlat tasi ile yapılmıştır. Tuvaletler evlerin dışında idi. Evler genelde oturma odası, yatak odası ve misafir odası odalarından oluşmaktadır.

    İklim

    yazlari sicak ve kurak kislari ilik ve gunesli geçmektedir Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir. <<< Bu önceden yazilmis ama ek olarak kislari cok soguk gectigi ve insanlarin kisin genelde issiz olmasi dolayisi ile baharlari köyümüzde 1990 li yillara kadar nüfüs patlamasi yasanmistir.

    Cevrecilik

    Köyümüzde isinma icin bio dogal isinma yöntemi kullanilarak cevreye en az düzeyde zarar verir. Bu isinma yöntemi tamamen dogal olup tümüyle yok olmaktadir ve sürekli yeniden üretilebilir. Zaten bunu köyümüze girer girmez miss gibi bio kerme ve tezek kokusunu alarak farkedersiniz.

    Ekonomi

    Ekonomosi geçimsel tarim ve hayvanciliga bağlidir. Ayrica köyde bol miktarda KIĞEÇ madeni bulunmaktadir

    Muhtarlık

    Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

    Köy Muhtarı: Emanullah NERGİZ

    Muhtarlık Erişim Bilgileri:

    Telefon: 434 414 04 31
    Cep Telefonu: 535 200 90 85

    Altyapı bilgileri

    Köyde, ilköğretim okulu var. Köyün içme suyu şebekesivar Kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur.

    noimage

    Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
    Kaynak : Yerel Net

    Köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz
#18.03.2010 19:05 0 0 0