Sivilce – Akne Nedenleri ve Doktor Tavsiyeleri

Son güncelleme: 29.03.2010 13:35
  • Deride, özellikle yüzde, boyunda, sırtta, omuzlarda ve göğüs bölgesinde oluşan ve kendini tekrarlayan kırmızı şişlikler veya lekeler, siyah nokta olarak bilinen, koyu renkli gözenekler, enfekte ve iltihaplı kızarık lekeler, bazı durumlarda yara izleri genel olarak sivilce ve akne belirtileri arasında gösterilebilir. Bunun yanısıra Kist, deride sert ve iltihaplı şişlikler, bazen enfeksiyon ve belki yara izi oluşması ile kendini belli eder.

    Sivilce - Akne Nedenleri


    Ergenlik çağında yaygın olarak görülen ve daha çok erkeklerde rastlanan sivilceler, hem erkeklerde hem de dişilerde veya bayanlarda bulunan testosteron hormonun normal seviyesinin üstüne çıkması sonucu ortaya çıkar.
    Sivilce, yağlı ciltlere sahip kişilerde daha çok görülür. Her beş yetişkinden birinde sivilcelere rastlanır. Kadınlarda otuzlu yaşlara kadar sivilce ve siyah nokta oluşumu devam eder. Bunlar daha çok adet dönemi öncesinde ortaya çıkar. Kadınlarda menopoz öncesi, sivil çelerde artış görülebilir. Kalıtsal özelliklerin de sivilcelerde rolü vardır. Doğum kontrol hapları sivilceye yol açabilir. Diğer taraftan bazı doğum kontrol haplarıysa, sivilceleri azaltır. Korükosteroidler gibi kimi ilaçlar sivilceye neden olabilir.
    Kötü beslenme alışkanlıkları sivilceleri artırabilir. Ancak çok az sayıda kişi, belli bir yiyeceğin sivilcelerini artırdığını tespit etmiştir. Yoğun stres de sivilceleri artırabilir. Yeni doğmuş bebeklerde, özellikle de erkek bebeklerde bir çeşit sivilce görülebilir. Bu sivilceler yüzde ortaya çıkar ve birkaç hafta içinde, iz bırakmadan kendiliğinden yok olur. Kist, sivilcelerden birinin enfekte olup, enfeksiyonun deride derinlere kadar ulaşması sonucu gelişir.

    Sivilce - Akne için Doktor Tavsiyeleri

    Yüz temizleme sıvıları, kremler ve losyonlar gibi çeşitli kozmetik ürünleri gözenekleri açarak cildin iyileşmesine yardımcı olabilir. Siyah noktalar ve önemsiz sivilceler için eczanelerde satılan hazır ilaçlardan alabilirsiniz. Daha ciddi durumlarda, doktorunuz antibiyotikler, A vitamin türevi olan retionid veya bayanlar için belli bazı doğum kontrol haplarından verebilir.
    Sivilce, bir kıl folikülünün (yuvasının) derideki yağ bezlerinin salgıladığı yağlar tarafından tıkanması sonucu oluşur. Herkeste zaman zaman sivilceler oluşabilir. Yalnızca birkaç dağınık sivilce oluşabileceği gibi, geniş bir bölgeye yayılmış çok sayıda sivilce de meydana gelebilir.
    2-3 ay boyunca, yaygın sivilce ilaçlarından kullanmanıza rağmen sivilceler veya siyah noktalar geçmiyorsa, sivilcelerde ya da kistlerde enfeksiyon oluştuysa doktora başvurmanızda fayda olacaktır.
#29.03.2010 13:35 0 0 0