Kamışcık Köyü Göksun Kahramanmaraş

Son güncelleme: 05.04.2010 17:53
  • Kamışcık Köyü Göksun Kahramanmaraş - Kamışcık Köyü resimleri - Kamışcık Köyü hakkında - Kamışcık Köyü tanıtımı Göksun

    İlçe: GÖKSUN - İl: KAHRAMANMARAŞ


    Köy Muhtarı: Nejat AZGIT


    Muhtarlık Erişim Bilgileri:

    Telefon: 754 6344

    Kamışcık, Kahramanmaraş ilinin Göksun ilçesine bağlı bir köydür.

    Tarihi

    KAMİŞÇİK KÖYÜ BÜYÜK SÜRGÜN 1864 yılında 50 kişilik takalar'a 100 kişi 100 kişilik takalar'a 250 kişi bindirilerek deniz yolu ile samsun ve trabzon limanlarina itle kalkila indirilmiştir, fakat KAFKASYA'dan 100 kişilik yola cikan insanlar trabzon ve samsuna indiklerinde 30 35 kişi kalmişlardir. nedeni ise susuzluk, açlik,verem,salgin hastaliklar dır. samsun ve traabzon dan çorum amasya kayseriya gelindi kayseride çok kapsamlibir konaklam yapildi, kayseriden sonra GÖKSUN, suriye, ürdün, israil' e kadar bu göc devam etti. KAMİŞÇİK KÖYÜ İÇİN EN GERÇEK ANLATİM ve göksundan sonra Yazı köyünde konakladilar yazı köyünde nüfus yoğunlaşmasi nedeni ile 5,6 aile berti dağin istigamet alrak 'ki bertit dağı kafkasya'daki ELBURUZ yani OŞXAMAXUEYE çok benziyordu.istikamet olrak içek kaynak suyu olrakta "PSINEJ" bulmuşlar ve o 5,6 aile psınej enrafinda konaklamişlardir ve yurt edinmişlerdir kamişçik köyün'e temel teşkil eden psınej dir çünkü çivarda başkaca bir dogal kaynak yoktur seneler sonra KUBAN suyu bulunmuştur sade bu bölgelerde ormanlik ve kamişlik olmasindan dolayi yerleşim geç olmuştur kamişcigin ismi yine anlaşilacagi üzere derelerde bir orman sikliginda ve yogunlugunda olan KAMİŞ ve anlaşilagi üzere köyümüz adin kamiştan almiştir ve kamişçiktir. kafkasya'dan gelen gelip kamişçikta konaklayan o ilk aileler çok uzun yillar boyu ev yapamamişlardir kütük evlerde konaklamişlardir sebapi ise ana yurda tekrar döneriz umut ve anlayişi içinde oldukari için baktilar çare yok yerleşik hayata geçtiler

    Kafkasyadan göç etmiş bir çerkez(kabartay) köyüdür.


    Kültür

    köy çerkez köyü olup geleneklerine baglıdır mesela dügünleri olsun dilleri olsun hala yaygın olarak devam eder. 100 hane civarıdır. Yemekleri psıhalive, cırdıngiş, başta şips, halive, şingur, mıramısa, vb.

    Coğrafya

    Kahramanmaraş iline 130 km, Göksun ilçesine 38 km uzaklıktadır. Rakımı 1350 dir.

    İklim

    Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

    Nüfus
    Yıllara göre köy nüfus verileri
    2008 450
    2000 357
    1997 367

    Ekonomi

    Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

    Muhtarlık

    Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

    Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

    |2009 Nejat azgıt
    |2004 | Nejat Azgıt
    |1999 |Şevki GEL

    |1994 |Şevki GEL

    |1989 |Şükrü Azgıt"

    |1984 |Yaşar Tutucu

    Altyapı bilgileri

    Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi yoktur,azdır , kirlidir. ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

    noimage

    noimage

    noimage

    noimage

    noimage


    Kaynak : Vikipedi , Özgür Ansiklopedi

    Kaynak : yerel net

    Köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz.
#05.04.2010 17:53 0 0 0