Kaşanlı Köyü Afşin Kahramanmaraş

Son güncelleme: 08.04.2010 15:52
  • Kaşanlı Köyü Afşin - Kaşanlı Köyü resimleri - Kaşanlı Köyü hakkında - Kaşanlı Köyü tanıtımı Kahramanmaraş

    İlçe: AFŞİN - İl: KAHRAMANMARAŞ


    Köy Muhtarı: DERVİŞ KÖSE


    Muhtarlık Erişim Bilgileri:

    Telefon: 0344 535 13 75

    Cep Telefonu: 0 535 578 35 46

    Kaşanlı, Kahramanmaraş ilinin Afşin ilçesine bağlı bir köydür.

    Tarihçe

    köyün adı iranın Kaşan şehriyle aynı olup nereli olduğu sorulan köy halkı "Em e Qaşina" şeklinde cevap vermektedirler(ilginç olan iranda da kaşi sözcüğü kullanılıyor), bu da köy halkının irandan gelmiş olma ihtimailni doğurmaktadır. Kaşanlı köyü bölgenin en eski köylerin den olup köy halkının 15'inci yüzyıl ortalarında bölgeye yerleştiği tahmin edilmektedir. kaşanlının bölgedeki diğer köyleri male çiya, poskoflu, örenli ve haticepınarı köyleridir. Poskoflu köyünde kalan 2-3 aile evlerini bir kac öküze satarak göc etmislerdir. Poskof'lu zaten ne türkce, ne de kürtce bir kelimedir. Örenli ve Haticepinari devletin sonradan uydurdugu isimlerdir, cünkü kurmancî olarak köylüler gundî jori (yukarı köy) demektedirler. Poskoflu'yuda su an "inci köy" diye bir isim uydurulmustur. köyde eski devirlerden kalma tarihi kalıntılar yanında, köyün doğu kesiminde, saraycık şehrine ait kalıntılar ve su sarnıçları bulunmuştur.[(kız oğlan kabartmaları,kis köprüsü tuyi ner

    Tarih'e Genel Bakış

    Kaşanlı topluluğu, günümüz İran'a bağlı Kaş Şehrinden asırlar önce göçüp Diyarbakır, Siirt, Mardin gibi illere gelmişlerdir dini sorunlardan dolayı çoğu Kaşanlı (Kaşî) halkı Malatya, Maraş gibi illere taşınmıştır. Ama halen Diyarbakır, Siirt ve Mardin'de yaşayan Kaşî halkı mevcuttur; bunların çoğu dinî benliğini korumaktadırlar.

    Alıntı: Timurleng döneminde Timurleng tarafını tutarak! Kaşan'da Timurlenk'in oğlu İlhan'ın adı ile devlet kurdukları Padişahı Alikut olduğu, Alikut'un üç oğlu olduğunu Kelhasan, Muhamat ve Vakas Mirza olduğunu öğreniyoruz. Alikut ölünce Horasan Padişahı Hasan babasının yerine geçmesiyle kardeşi Vakas Mirza ile araları açıldığını ve bu nedenle devletin yıkıldığı. Kelhasan'ın kendi taraftarları ile Diyarbakır'a geldiğini Minorskini Kürt aşiretleri kitabında yaşlılarda öğrenmekteyiz. Kelhasan'ın önemli adamlarında Pir Husin'in idam edilmesi üzere aşiretin dağılarak Malatya Doğanşehir'e geldiği Kelhasan'ın mezarının Topraktepe civarında olduğunu yöre halkı Xalıkxan dedikleri Kelhasandır

    Alıntı: Kaşanlı, 1400 yılların sonunda İran`ın Kaş şehrinden gelip Mardin'e yerleşmiştir. Mardin'de dini nedenlerden dolayı Göç etmek zorunda kalmışlardır. 2 veya 3 ev Diyarbakır'a gitmiş. Geri kalanlar Malatya'nın Doğanşehir ilcesine su anki ismiyle Topraktepe Köyü olan Köye yerleşmişler. Bir kısmı oradan şu anki ismiyle Elbistan ilcesine bağlı Atmalı Kasalı olan Köye gelmiş ve oraya yerleşmişlerdir. Bundan 294 yıl önce yani Karabekirler Zamanında şu an Afşin Kaşanlı köyüne gelmişler. Karabekirler Çoğulhan yerini vermek istemiş; ama kabul etmemişler. İllah da Karakaya'yı istiyoruz demişler.

    Coğrafya

    Kahramanmaraş iline 185, Afşin ilçesine 35 Km. uzaklıktadır.

    İklim

    Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.

    Nüfus
    Yıllara göre köy nüfus verileri
    2007
    2000 1594
    1997 2373

    Ekonomi

    Köyün ekonomisi tarım, ticaret ve hayvancılığa dayalıdır.

    Muhtarlık

    Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

    Altyapı bilgileri

    Köyde ilköğretim ve Ortaokul vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardir. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon ve internet bağlantısı vardır.

    noimage

    Kaynak : Vikipedi , Özgür Ansiklopedi

    Kaynak : yerel net

    Köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz.
#08.04.2010 15:52 0 0 0