Yumurtlamak Veya Yumurtlamamak

Son güncelleme: 12.04.2010 07:34
  • Yumurtlamak Veya Yumurtlamamak -Tıbbi Terimi İle Ovulasyon-Yumurtlama Olmaması -Yumurtlamak Veya Yumurtlamamak Sorunları

    "To be or not to be! That is the question" ( Olmak ya da olmamak işte bütün mesele bu) diye bilinen Shakespeare'in ünlü Hamletteki sözünü en az bir kere hayatamızda kullanmışızdır.

    Hekimlik hayatım boyunca hep ilgimi çeken, üzerinde çalışmalar yaptığım bir konuya bağlamak için yazının başlığını Shakespeare'in ünlü sözüne benzeterek başladım.

    Yumurtlamak, ya da tıbbi terimi ile ovulasyon.

    Ergenliğe girilen ilk yıllarda düzenli olarak ovulasyonun gözlenmediği, fakat ortalama 15 yaş civarında her ay kadınların bir kez yumurtladığı ve bu sürecin ellili yaşlara kadar devam ettiği düşünülünce ne kadar da önemli bir olgu.

    Dört haftada bir düzenli adet gören kadınlarda ovulasyon teorik olarak siklüsün iki haftasının ortasında yani 14. gün civarında olmaktadır. Ovulasyonun olup olmadığı bazı kan ve görüntüleme yöntemleri ile belirlenebildiği gibi, vücut ısısında yarım derecedeki artma, hafif bir kanama, yumurtlama olayının gerçekleştiğini gösteren bulgulardır. Bu dönem, kuzenim ve kardeşimden edindiğim tecrübelerle, kadınların kendilerindeki özgüvenin ve seksapalitenin en yüksek düzeyde olduğu bir süreçtir.

    Peki normalde her ay yumurtlama olmaması nasıl bir sorun yaratır?

    Öncelikle ovulasyon, hormonal bir mekanizmanın işlediği süreçtir. Doğduğumuzdan itibaren hayatımız boyunca bize on kat fazlasıyla yetecek olan yumurtalara sahibiz. Bu yumurtaların ayda bir düzenli olarak salınmamasında, vücudun hormon mekanizmalarındaki düzensizlik veya hormonal ahengi bozan etkiler rol oynamaktadır. Yumurtalıklarında birçok yumurta olan, fakat adet göremeyen kadınlarda "Polikistik Over" denilen tablo mevcut olabilir. Bu hastalıkta yumurtalıklarda birçok yumurta olmasına rağmen düzenli olarak adet görülmemekte ve hamile kalınamamaktadır. Ayni zamanda tüylenmede artış bu klinik tablonun bir parçasıdır. Kilo alınması da adetlerdeki düzensizliği tetiklemektedir.

    "Polikistik Over" hastalığının görülme sıklığının her yirmi kadında bir olduğu düşünülünce, eğer her ay yumurtlamadığımızı düşünüyorsak veya adetlerimizde sorun var ise Shakespeare'in sözünü hatırlayalım
#12.04.2010 07:34 0 0 0