Qısa QARABAĞ MƏTBƏXİ haqqında
Qarabağ mətbəxi Azərbaycan mətbəxinin tərkib hissəsidir. Qarabağ mətbəxində qoyun və mal ətindən qovurma, qəvli, dolma, yəxni, bozbaş, xaş, kəlləpaça, saciçi, cız - bız, şorbalar və müxtəlif plovlar bişirilir. Qızardılmış və qaynadılmış çay balığından da istifadə olunur. Qarabağ mətbəxində quruulmuş meyvələr geniş istifadə olunur. Onlardan xoşab, plov, şorba, ət xörəklərinin hazırlanmasında istifadı olunur və çərəz kimi süfərəyə verilir. Qarabağ mətbəxində cad, ət qutabı, fəsəli, kətə, şəkərbura, paxlava, quymaq, halva, qurabiyə, şorqoğalı, dovğa, kababın müxtəlif növləri və s. yeməklər bişirilir. Ümumiyyətlə, Qarabağ mətbəxi çox zəngindir və müasir erməni mətbəxinin əsasıdır.
Tərkibi:
Xəmir üçün:
1,5 x.q. quru maya
0,5 litr su
1 stəkan bitki yağı
6 x.q. şəkər
2 yumurta
1 kq un
1 ç.q. duz
İç üçün:
2 stəkan un
150 qr şəkər pudrası
150 qr kərə yağı
1 paket vanil
Üzəri üçün:
1 yumurta
1 x.q. süd
küncüt
Hazırlanması:
Əvvəlcə içi hazırlayaq:
Bunun üçün xüsusi qarışdırma maşını varsa,daha yaxşıdır,yoxdursa,dədə-baba üsulu ilə əllə qarışdırılır.
Bir qaba un,şəkər pudrası qoyulur,onlara küp şəklində kəsilmiş yağ və vanil əlavə edilib qarışdırılır.
Xəmirin hazırlanması:
Un bir qaba ələnir,duz səpilir,ortası açılır,şəkərlə qarışdırılımış
maya tökülür,yavaş-yavaş ilıq su və un əlavə edərək un qarışdırılır.
Qabdakı un qarışımının üzəri plastik bir qapaqla örtülür və bir az gözlədilir.
Maya gəldikdən sonra yoğurma mərhələsinə keçmək olar.
Başqa bir qabda şəkər,yağ və yumurta çırpılır.
Bu kütlə un qarışımına əlavə olunur.
Xəmir yoğrulması başlanır.Əvvəlcə taxta qaşıqla qarışdırılır.
Sonra xəmir masa üzərində un əlavə olunmaqla yoğrulmaya davam edilir.