Ozanca Köyü Gölmarmara Manisa

Son güncelleme: 14.04.2010 17:13
  • Gölmarmara Ozanca Köyü - Ozanca Köyü Hakkında - Ozanca Köyü Tanıtımı - Ozanca Köyü Resimleri



    Köy Muhtarı: Mehmet Şirin AZGIN

    Muhtarlık Erişim Bilgileri:

    Telefon:
    0 236 5258205

    Cep Telefonu:
    0 536 6245294

    Ozanca, Manisa ilinin Gölmarmara ilçesine bağlı bir köydür.

    Tarihi

    Köyde Bizans kalıntıları mevcut olmakla birlikte ilk yerleşen Türkler Kozan yörükleridir. Fatih Sultan Mehmet Manisa'da dünyaya geldiğinde anne sütünü emememiş bu köyden Elma Hatun Fatih'in bakıcılığını ve süt anneliğini yapmıştır. Bunun karşılık olarak Fatih Gölmarmara İlçesinde Elma Hatun adına bir cami yaptırmıştır. Cumhuriyet döneminde Kozanca adı Ozanca olarak değişmiştir. 1970 yılların başında doğu illerinden Erzurum, Kars yöresinden göç almaya başlamıştır. Yerli köylüler Gölmarmara İlçesine göç etmiş ve mülklerini gelenlere satmışlar. Köyün Nufüsu hızla artmış. Hane sayısı 60'lardan 400, 500'lere çıkmıştır. Okuldaki öğrenci sayısı da hızla artarak 50'lerden 250, 300'lere çıkmıştır. Köye Doğu illerinden göç halen devam etmektedir.

    Kültür

    Köyün gelenekleri ege yöresinin tipik özelliklerini taşırken daha önceleri yörük ve yerli halkın foklörik özelikleri hüküm sürerken adet ve gelenekler daha sonraları doğu kültürü örf ve adetleri etkili olmaya başlamıştır.

    Coğrafya

    Manisa iline 45 km, Gölmarmara ilçesine 3 km uzaklıktadır.

    İklim

    Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

    Nüfus :2000 - 1925

    Ekonomi

    Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. tarım ürünleri bakımından tütün,kavun,kalpuz,birer,zeytin, en çok üretilen ürünler başında gelmektedir.

    Altyapı bilgileri

    Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

    Köyümüz yaz sezonunda civar köy ve kasabalara çök büyük işci destegi vermektedir. Kış aylarında ise şehirlerde işci olarak çalışmaktadırlar.

    noimage


    Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi

    Kaynak : Yerel Net


    Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz.
#14.04.2010 17:13 0 0 0