Söğütköy Marmaris Muğla

Son güncelleme: 18.04.2010 20:50

  • Marmaris Söğütköy Köyü - Söğütköy Köyü Hakkında - Söğütköy Köyü Tanıtımı - Söğütköy Köyü Resimleri

    Köy Muhtarı: KEMAL KARACA


    Muhtarlık Erişim Bilgileri:

    Telefon: 02524965029

    Cep Telefonu: 05552000875

    Söğütköy, Muğla'nın Marmaris ilçesine bağlı bir köyüdür.


    Tarihi Söğüt ve Saranda(Bozukkale)

    Söğüt köyüne Bozburun'dan ya da Bayır köyünden ulaşılabilir. Söğüt köyü, Bozburun yarımadasının uç ve biraz da sapa noktasında. Bu nedenle turizm trafiğinin önemli ölçüde dışında kalmış. Buna rağmen köy çarşısı oldukça canlı. Köylüler turizmin bilincinde, yardımcı olmaya çalışıyorlar, ilgi gösteriyorlar.

    Söğüt köyünün 1 km güneybatısında, okulun biraz arkasındaki tepecik üzerinde Thyssanos yerleşimi kalıntıları vardır. Kazı yapılmamış antik yerleşimde kalıntılar birkaç duvar parçasından, temel izlerinden ve tepenin arka yüzündeki duvar kalıntılarından ibaret. KIRAN GÖLÜ Marmaris'in güneybatisinda, güneyde Loryma liman kentine komsu olan 30 m. çapindaki bir kuru göl yakininda yer alan yerlesime deniz yoluyla ulasim mümkündür. Bozuk kale limaninda sona eren deniz yolculugundan sonra kalintilara 2 saatlik bir tirmanisla ulasilmaktadir.

    1995 yilinda Dr. Zeynep KUBAN ve Dr. Turgut SANER tarafindan yapilan bilimsel arastirmalarla sunagi da korunmus olan tapinak, tiyatro yapilari ile islevleri henüz kesin olarak bilinmeyen 5 yapi kalintisi daha belirlenmistir. Ayrica bölgeye özgü, basamakli piramit mezarlari ve üstleri, besik çati biçimli kapaklarla örtülmüs büyük blok taslardan yapilmis oda mezarlara rastlanmaktadirTYMNUS Saranda'nin kuzeybati yakasinda Sögüt Köyü'nün yakininda yer almaktadir. Burada, Zeus ve Hera Dini Kültü oldugu yazitlardan ögrenilmektedir. Ayrica kurban edilen hayvanlarin dagitimini yapan din adamlari için bir stoa bulunmaktadir. Stoa içinde ates yakmanin ve çivi çakmanin yasak ve cezasinin 100 Drahmi oldugu yine yazitlardan ögrenilmistir. LORYMA

    Loryma Antik kenti Taslica, Bozukkale yakininda, Karaburun üzerinde yeralmaktadir. Kente ulasim, Bozukkale limanina kadar deniz yoluyla yapilmaktadir. Daha sonra kalintilara kadar bir saati askin bir süre tirmanmak gerekmektedir.

    M.Ö. 4. yüzyilda Rodos'un karsi yakasi "Rodos Peraia'si" kentleri içinde önemli bir merkezdir. Büyük bir koya sahip olan antik kentte Alman Arkeolog Dr. Winferd HELD baskanliginda bilimsel yüzey arastirmalari 1995 yilindan beri sürdürülmektedir. Küçük bir kent olan Loryma M.Ö. 7 yüzyilda kurulmustur. Arkaik ve Klasik dönemlere tarihlenen iki evreli bir surla çevrilmistir. SARANDA Marmaris ilçesine 45 km. uzaklikta, Sögüt Köyü güneyinde Sömbeki Körfezi dogu-sunda yer alan Saranda'ya virajli bir yolla ulasilir. Polygonal duvarli bir akropol kalintisi vardir. Hellenistik, Roma ve Bizans dönemlerinde kesintisiz iskan edilmistirTYMNUS Saranda'nin kuzeybati yakasinda Sögüt Köyü'nün yakininda yer almaktadir. Burada, Zeus ve Hera Dini Kültü oldugu yazitlardan ögrenilmektedir. Ayrica kurban edilen hayvanlarin dagitimini yapan din adamlari için bir stoa bulunmaktadir. Stoa içinde ates yakmanin ve çivi çakmanin yasak ve cezasinin 100 Drahmi oldugu yine yazitlardan ögrenilmistir.


    Thyssanos, Bodrum Bozburun yarımadasında bir kıyı kentidir. Bozburun'a 15 km. uzaklıktaki Söğüt köyünün güney-batı yamacındadır.

    Thyssanus sözcüğünün Luwi veya Karia dilinden geldiği ve Helen dilinde çarpıtıldığı sanılmaktadır.Prof. Bilge Umar'a göre "saçaklı" veya "püsküllü" anlamındadır.

    Kentin tarihi ve kuruluşu ile ilgili bilgiler çok yetersizdir. Bazı yazıtlarda ismi geçerse de 1950'den sonra Batı Anadolu'da uygulanan yol çalışmalarında kentle ilgili kalıntılar ortadan kaldırılmıştır.

    Günümüze birkaç duvar kalıntısı ve temel izlerinden başka bir şey gelememiştir. Bununla beraber yörede kazılar yapılmadığından kentle ilgili kalıntı veya buluntuların toprak altında kalmış olabilecekleri de düşünülmelidir.

    Kültür

    Köyün çok eski olmamakla birlikte yerleşik bir düzeni vardır. köyün düğün merasimleri özellikleri görülmeye değer. Düğünler de pişirilen buğdaydan yapılan keşkek çok meşhurdur.

    Coğrafya

    üç tarafı denizlerle çevrili bir yarımada üzerinde kurulu söğüt köyü dağların denizlere dik şekilde uzanan yamaçlarında yerleşime açılmıştır.düz ve geniş arazi yok denecek kadar azdır.

    İklim

    Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

    Nüfus

    Yıllara göre köy nüfus verileri
    2007 2500
    2002 2473
    1997 1876

    Köy nufusunun çoğunluğunu Türkmenler oluşturur iç anadoludan
    göç yapan boylar uç beyliklerine yerleştirilmiştir.

    Nufusun bir kısmı balkanlardan karadağ yöresinden göç yapmış.

    Ekonomi

    Köy hızla turizm konusunda gelişmekte; köyün iki sahil mahallesi olan Kızılyer ve Cumhuriyet Mahallelerine küçük çapta pansiyonlar, balık restaurantları açılmıştır.Çalışan kesimin çoğu yazın turizm sektöründe çalışmaktadır. Köyde ayrıca badem keçiboynuzu kekik adaçayı bal incir gibi tarım ürünleri halka geçim kaynağı olmaktadır. Son yıllarda hızla keçiboynuzu pekmezinin ne kadar faydalı olduğu anlaşıldığı için köyde talep üzerine keçiboynuzu pekmezi yapılmaktadır.

    Altyapı bilgileri

    Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur.Ptt acentesi vardır.Ayrıca köyde adsl mevcuttur. Sağlık ocağı vardır.Bir hemşire bir ebe bir doktor görev yapmaktadır.Köyde elektrik ve sabit telefon vardır.Köyde bir adet camii vardır.

    noimage

    noimage

    noimage



    Kaynak : Yerel Net , Vikipedi, özgür ansiklopedi


    Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz
#18.04.2010 20:50 0 0 0