Avcılar Köyü Edremit Balıkesir

Son güncelleme: 21.04.2010 22:01
  • avcılar köyü bilgileri - avcılar köyü resimleri - avcılar köyü tanıtım
    Balıkesir İli Edremit İlçesi Altınoluk Bucağına bağlı köy olan; Avcılar köyünün komşuları Bucağı olan Altınoluk (Batısında) Arıtaşı Köyü ve Kazdağı Milli Parkı (Kuzeyinde) Kavlaklar Köyü (Doğusunda) bulunmaktadır. Köyün İlçe Merkezine Uzaklığı 22 km dir. Yol Durumu ise 2 km'lik İzmir - Çanakkale (E-87) asfaltına bağlantı yolu da kara'yoldur. Bucağı olan Altınoluk'a 6 Km Mesafede olup, Kazdağı Milli Parkına 5 Km Mesafededir.
    Tarihi

    Göçebe haldeki Yörükler ile Rum halkının yaşadığı bölgeye, Fatih Sultan Mehmet'in, İstanbul'u almak için kullanacağı gemileri inşa etmekte kullanacağı keresteleri biçtirmek üzere Türkmenleri, Adana toroslarından kazdağlarına getirttiği bilinmektedir. Gelen Tahtacı Türkmenleri de yerleşmeleri ve tarımla uğraşmaya başlamaları bölge insanını ve bölge kültürünü oluşmuştur.Kurtuluş savaşı sonrası 30 ocak 1923 tarihinde yapılan anlaşma ile Yunanistan'la nüfus mübadelesi yapılmış ve yaklaşık 870 bin Rum Yunanistan'a ,480 bin Türk Türkiye'ye gelmiştir.

    Rumlardan boşalan bölgedeki yerlere muhacirler yerleşmiştir. 1870 li yıllardan itibaren Kışladağ , Arıtaşı , Avcılarkuşlar mevkilerinden göçenler ve şimdiki yerleşik alanının yukarısında yaşamakta olanların köyün şimdiki yerleşik alanına gelerek iskan ettikleri bilinmektedir.

    Kurtuluş Savaşı sonrası Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK 13 Nisan 1934 tarihinde Edremit'ten Çanakkale'ye giderken köye sınır olan Manastır Çayı köprüsünden geçtiği , bir sürede dinlendiği bölgedeki yaşlılarca anlatılmaktadır.

    Yakın köy tarihinde Adından bahsettirecek olan Polis Ahmet Efendi inzibat polisi olduğu dönemde Ataya olan sevgi ve saygısında dolayı köy halkına öncülük yaparak Mustafa Kemal ATATÜRK'ÜN sağlığında dikilen ilk büstlerden biri olma özelliğini taşıyan büstün köy meydanına dikilmesi sağlanmıştır.

    1930 'lu yıllarda Çanakkale'nin Bayramiç ilçesi Mudanya köyünden gelenler ile Adalılar, 1980 li yıllarda ise yurt içinden gelen Akdeniz iklimi özelliği ve Dünyada Alplerden oksijen oranı ile 2 sırada olması göçler günümüz nüfusunu oluşturur. 1994 yılında Arıtaşı Mevkii köyden ayrılarak Arıtaşı Köyü vasfını almıştır.
    Ekilebilir Tarım Arazisi Yüzölçümü

    Köyün ekilebilir tarım arazisi,yaklaşık olarak 5000 dekardır. Ancak; açık olan arazilerin tümü zeytin ağacı ile kaplı olduğu için, sulu tarıma uygun arazi yok denecek kadar azdır. Köyde Mevcut Büyükbaş Ve Küçükbaş Hayvan Sayısı Büyükbaş hayvan: 16-25; küçükbaş hayvan: 300-350 civarındadır..
    Sosyo-ekonomik durum

    Sağlık evi mevcuttur. 1990-1991 öğretim yılından itibaren ise 8 yıllık ilköğretim kurumuna dönüştürülmüş okulu mevcuttur. Cami Ve Görevlisi Bulunup Bulunmadığı Köyün camisi olup, müftülükçe görevli cami görevlisi aynı zamanda köy muhtarlığınca çalıştırılmakta olan 1 hizmetlisi bulunmaktadır.

    İçme Suyu Ve Kanalizasyon Durumu Köyümüzde her ikisi de mevcut olup, ihtiyaç olan iyileştirme ve tamir için gerekli çalışma sürdürülmektedir.


    KÖYÜN SINIRLARI

    Doğusunda Kavlaklar Köyü ile sınır teşkil eden; Manastır Çayı , Batısında aynı zamanda köyün Bucağı olan Altınoluk beldesi ile sınırı ; Kışladağı Karakazan deresi, Boğaz gediği, Sıktaştan denize son bulan hududun 25.04.1946 tarihinde yürürlüğe girerek 27.05.1946 tarihinde tapuya tescil olunarak kesinleşmiştir. Köyün Güneyi Deniz , Kuzeyi ise Arıtaşı Köyü ve Kazdağı Milli Parkına sınırdır. Köyün Hududu içerisinde imar işlerine ; Köy yerleşik alanı ve Kızılçukur mevkine İl Özel idaresi yetkisi dahilindedir.İskele, Piryağ,Aykent,Bağarası,İğdelik Karaburun,Fener,Günerçam,Kesikçayır,Budansazı,Serhat,Gürlek,Boğazlar ve Sırataşlar Mevkilerine Mücavir Alan (İmar İşleri) olarak [Altınoluk Belediyesi] yetkilidir.
    COĞRAFİ DURUMU

    Avcılar Köyü Edremit Körfezinde efsaneler dağı olan Kazdağı , eteğinde oldukça geniş sayılabilecek bir konumda yerleşmiştir. Bölge toprakları Zeytinliklerle çevrelenmiş sulanabilir kısmı az olan bir yapısı vardır. Aynı zamanda sınır teşkil eden Manastır çayı , Küpönü , Ortaburun , Havuzlu , Gürlek , Maden Dereleri mevcut olup , bu derelerin sadece kış aylarında etkin şekilde su akışı sağlamaktadır.

    Köyün Denize kıyı uzunluğu 4 550 metredir.(İskele Mevkii 1864 mt , Piryağ Mevkii 492 mt , Denizkent Mevkii182 mt , Bağarası Mevkii 634 mt , İğdelik Karaburun Mevkii 390 mt Fener Mevkii 985 mt dir.)
    İKLİM

    Köyün iklimi Akdeniz iklimi karakterindedir. Kışlar genellikle ılık ve yağışlı, yazlar sıcak ve kurak geçer. Deniz seviyesinden 500 m.'ye kadar genel olarak zeytin ağaçları ve az sayıda meyve ağaçları bundan sonra çam ağaçları ile kaplıdır. 2000 li yıllardan sonra bölge insanına yağış azlığı endişe verirken köyde hem kara hem de deniz iklimi birlikte görülmektedir. Çanakkale Boğazı'ndan gelen hava akımları , karadan denize doğru oluşan bir oksijen hareketi sağlamaktadır. Batı sınırına yakın Şahinderesi Kanyonu bölgenin oksijen çadırına dönüştüren etkenlerin başında gelir. Bölgede hava değişimi sağlayan kanyon, dağdan çektiği çam kokulu havayı ovaya dağıtırken, denizden aldığı iyot kokulu havayı dağa çıkartarak bir çeşit baca görevi görmektedir.
    NÜFUS ve KONUT SAYISI
    EĞİTİM

    İlkokul statüsü ile 1928 yılında açılan , 1990-1991 öğretim yılından itibaren 8 yıllık İlköğretim kurumuna dönüştürülmüş okulu mevcuttur. Lise ve üst eğitime Edremit te sürdürülmektedir. Okulun Kantini ve Ek binası ile iyileştirilmiş, Kaloriferli ısıtma yapılmaktadır.
    KÜLTÜR
    Bölge kültür zenginliği ile öne çıkmakta köy ve köy çevresi de bu bölgeye değer katmaktadır. Sınırını oluşturan yerde kazı alanı mevcuttur. Altınoluk ve Avcılar Köyü'nün camisinin duvarlarında (Eski Camisinde ) devşirme olarak kullanılmış bazı kitabelere rastlanmıştır. Bunlardan Roma dönemine ait bir yazıt üzerinde Antandros ismini gören H.Kiepert yörede araştırma yaparak kentin yerini saptamıştır. Fabricius isimli araştırmacı da aynı yerde Antandros yazılı ikinci bir yazıtla karşılaşmıştır.W.Leaf 1911 de Karataş tepesinin batı yamaçlarında önceden açılmış mezarları görerek nekropol alanının yerini saptamıştır.B.F.Cook, bu ön araştırmaların ışığı altında 1959 ve 1968 de iki kez buraya gelmiş ve asıl yerleşimin tepenin batı yamaçlarında olduğunu kesinleştirmiştir. Antandros'un bilimsel kazılarına Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümün Temmuz 2001'de başlamış, çalışmalar belirli aralıklarla sürmektedir.


    Kazdağı eteklerinde, tarih boyunca pek çok yerleşimlerin kurulduğu, antik kaynaklardan ve günümüze kadar gelen tarihi kalıntılardan anlaşılmaktadır. Kazdağları eteklerinde bulunan Antandros sakinleri, bulundukları şehri terk ederek Şahindere Kanyonun da bulunan Şahin Kaleye taşınırlar. Bu gün tepenin eteğinde ve üzerinde kale kalıntıları, yerleşim yerlerinin temelleri görülmektedir. Tarih boyunca göç almış, almaya da devam etmektedir. Bu hareketlilik nedeniyle, bölgede kültürel, ekonomik ve sosyal canlılık sürekli var olmuştur. Görkemli devletler,kentler kurulmuş ve yok olmuştur. Kızılçukur Mevkisinde yaşayan Alevi yurttaşlar ile Yörük ve muhacirler iç içe yaşadığı bir yerdir. Her yıl Ağustos ve Eylül aylarında Asker mezarı olan Dede pınarı mevkiinde Köylü hayır düzenleyerek etkinlik yapmaktadır. Yöresel yemekler içerisinde; Kıstırma ( imambayıldı ) Üç kardeş ( Keşkek , Nohut, Pilav ) Fırında Etli patates ve gözleme öne çıkmaktadır. İçecekler içinde yaz aylarında Olgunlaşmamış Üzümden yapılan Koruk suyu ilgi görür.


    TARIM ve HAYVANCILIK

    Köy Zeytin ağaçları ile çevrelenmiş olup başlıca geçim kaynağı Zeytinciliktir. Zeytin ürünleri (Zeytin Yağı, Siyah Zeytin, Salamura Zeytin , Zeytin Yağından yapılmış Sabun) üretilerek satılmaktadır. Zeytin sektörü gelişmiş olmasına rağmen paketleme ve satışta hala gerekli önem ve adım atılamamıştır. Zeytin yağındaki Nefaset ,vitamin ve mineralce zenginliği konusunda çalışmalar yapılmaktadır. Köy Sınırları içerisinde 120.000 civarı zeytin ağacı vardır.

    Hayvancılık son yıllarda önemini yitirmesi çok düşük sayılarda kalmış olması Köy hudutları içerisinde meranın olmaması ve zeytin ağaçlarının kaplı olması neden olarak görülmektedir.


    Köyde Atatürk'ün sağlığında dikilen ilk büst olma özelliğini taşıyan ve o tarihte bir eşi de dolma bahçe sarayında bulunan Atatürk büstü bulunmaktadır. Köyde, ağustosun son haftası ile eylül başı arasında düzenlenen geleneksel dede hayırı yapılmaktadır, aynı mevkii de alabalık tesisi bulunmaktadır. Köy, Kazdağı milli parkına sınır teşkil etmektedir. Köy tüzel kişiliğine ait sahilde kamping ve aile çay bahçesi bulunmaktadır.

    Köy sınırları içinde yer alan çok sayıda otel,pansiyon,tatil köyü ve kamp yeri bulunmaktadır.

    Yerli ve yabancı turistlere,kazdağı milli parkını gezdirme amaçlı, kazdağı milli parkı kalkındırma kooperatifi jipleri bu hizmet dahilinde taşımacılık yapmaktadır. Milli park bünyesinde sertifikalı yerel kılavuz rehberler hizmet vermektedir.
    noimage
    noimage
    noimage
    noimage
    noimage
    kaynak / yerel net /vikipedi özgür ansiklopedi

    köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz
#21.04.2010 22:01 0 0 0