Denizaltılar ve Periskop

Son güncelleme: 20.05.2012 10:15
  • denizaltı hakkında bilgi - denizaltılar nasıl dibe dalar - denizaltı nedir - savaş gemisi - periskop - denizaltılar nasıl çalışır


    Denizaltı: Hem su üstünde hem de dalarak su altında hareket edebilen savaş gemisi

    Araştırma ve bilimsel amaçlı kullanılan denizaltılara ise batiskaf deniyormuş.

    noimage


    STATİK OLARAK DALMA

    Bir denizaltı normal bir tekne gibi su üstünde yüzebilmektedir aslında. İlginç olan nasıl suyun içine dalış yaptığıdır. Bunun nedeni, denizaltıların yoğunluklarını içlerine su alarak değiştirebilmeleridir. Su sarnıçlarında hava olduğu zaman, denizaltının yoğunluğu suyunkinden daha azdır ve denizaltı yüzeye doğru çıkar.

    Safra tanklarına su dolduğu zaman ise denizaltının yoğunluğu suyun yoğunluğuna eşit veya daha fazla duruma geçer. Bu ise denizaltının dibe dalmasına yol açar. Fazla söze gerek yok. Aşağıdaki animasyon herşeyi daha iyi anlatıyor.

    noimage

    DİNAMİK OLARAK DALMA

    Bu şekilde dalan bir denizaltı aynı zamanda pervanesinin dönmesiyle ileri doğru yol alır. Dalmasına etkili olan iki unsur vardır. Birincisi biraz önce öğrendiğimiz statik dalış, yani su sarnıçlarına su alması. İkincisi ise denizaltının başında ve sonunda bulunan dümenlerinin etkisidir. Dümenlerin hareketiyle denizaltı hafif bir şekilde başağı duruma gelir ve dibe doğru yol alır.

    noimage

    DENİZALTILAR HAKKINDA KISA KISA

    - Denizaltılarda itici güç için dizel motorundan elde edilen elektrik enerjisi kullanılır. Elektrik enerjisi bataryalarda toplanır ve elektrik motorlarına iletilir. Su altında dizel motor çalışamayacağı için (dizel motorun çalışması için ihtiyaç duyulan hava yüzünden) elektrik motorları ile hareket sağlanır.

    - Yüzeye çıkıldığı zaman dizel motorlar çalıştırılır. Böylelikle bataryalar yüklenir. Aynı zamanda dizel motor gücüyle denizaltı harekette ettirilir.

    - Daha farklı olan nükleer denizaltılarda, reaktörde açığa çıkan ısı ile buhar yüksek basınçlı buhar üretilir. Bu basınçlı buhar türbinleri çevirerek itici gücü oluşturur.

    - İlk nükleer denizaltı Sovyet Nautilus, 1954 yılında yapılmıştır. Bu denizaltı 1958 yılında kuzey kutbunun altından geçmiştir.

    - Denizaltılar su altında yönlerini giroskop pusula yardımıyla tayin ederler

    - Su üstündeki gemileri ve cisimleri tayin için periskop ve radar antenleri kullanırlar.

    - Su altındaki cisimlerin ve denizaltıların yerini saptamak için SONAR (SOund NAvigation and Ranging) denilen ses dalgalarıyla çalışan sistemi kullanırlar.

    PERİSKOP

    noimage



    alıntıdır
#24.04.2010 15:46 0 0 0
  • offfffffff
#09.05.2010 13:59 0 0 0
  • Bu ne ya*
#20.05.2012 10:15 0 0 0