Ahlatlıburun Köyü Çan Çanakkale

Son güncelleme: 26.04.2010 20:22

  • Çan Ahlatlıburun Köyü Bilgileri - Ahlatlıburun Köyü Hakkında -Ahlatlıburun Köyü Tanıtımı - Ahlatlıburun Köyü Resimleri

    Ahlatlıburun, Çanakkale Çan ilçesine bağlı bir köyüdür.

    İlçe: ÇAN

    İl:ÇANAKKALE

    İle Uzaklığı:57 km

    İlçeye Uzaklığı:18 km

    Rakım:155 m

    Nüfus:

    2000:454
    1997:418

    Tarihi

    1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nın başlamasından sonra Balkanlar'dan Osmanlı Devleti'ne büyük bir göç başlamıştı. Halk Ruslar gelmeden evlerinde bulunan kıymetli eşyalarını alıp kaçmayı düşünmüşlerdi fakat birçoğu yerlerinden tepişemeden Bulgar çetelerinin yağmalamalarıyla karşılaşmışlar, ellerinde bulunan kıymetli eşyaları alınmış, kadınların ırzına geçilmiş, erkekler kurşuna dizilmiştir.

    Köy de böyle bir hengamenin içinde Balkanlar'ın üst noktalarında Ruslar'a yakın yerde yer almaktadır. Geliş yolunda karayolunu kullanarak geldiği söylenilen köy, Razgrat, Şumnu, Kızanlık Ovası'na geçerek, Meriç Nehri boyunca şimdiki Türkiye topraklarına ulaştıkları düşünülmektedir. Ardından Gelibolu'ya gelinerek Anadolu yakasına geçilmiştir. Karşı kıyıya geçildikten sonra aileler arasında anlaşılarak köy iki kola ayrılmıştır.

    Ahali Osmanlı'nın o karışık devirlerinde devletten bir yere yerleşme izni istemeden, boş bulunan bir araziye yerleşme düşüncesiyle yer aramaya koyulmuş fakat bu düşünce bize birçok zorluğu beraberinde getirmiştir. Gittikleri her yerde etrafında kurulmuş köylerden baskılarla karşılaşınca bir kısmı dayanamayıp Anadolu'nun iç kısımlarına doğru ilerleyip ve Çan'ın Ahlatlıburun köyünü oluşturup yerleşmiştir. Köy ismini kurulduğu arazinin adından almıştır. Eski ismi Buzağılık'tır. 1915 tarihli haritada görünmeyen köy, 1928 köylerinde Bayramiç kazasına bağlı olarak görülmektedir.

    Köy balkanlardan getirdigi gelenek ve görenekleri ile burada sonradan edildigi adetlerle yasamaktadır

    Coğrafya

    Çanakkale iline 57 km, Çan ilçesine 18 km uzaklıktadır.

    İklim

    Köyün iklimi, Marmara iklimi etki alanı içerisindedir.

    Ekonomi

    Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

    Muhtarlık

    Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

    Köy Muhtarı: :ŞAKİR AYDIN

    Muhtarlık Erişim Bilgileri:

    Telefon: 0 (286) 442 0035
    Cep Telefonu: 0 (532) 316 3185


    Altyapı bilgileri

    Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi mevcuttur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur.Sağlık evi vardır. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

    noimage

    Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
    Kaynak : Yerel Net

    Köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz
#26.04.2010 20:22 0 0 0