Qidaları mühafizə etmə tövsiyələri

Son güncelleme: 27.04.2010 08:09
  • noimage


    Quru qidalar
    *Un,şəkər,paxla tipli qidalar şüşə bankalarda saxlanmalıdır.
    *Şəkər ağzı möhkəm bağlanmış bankada 2 il saxlana bilir.
    *Kartof sərin və quru yerdə saxlanmalı,soyuducuya qoyulmamalı.
    *Düyü ağzı qapalı sərin və quru yerdə 2 ilədək saxlana bilir.
    *Keksləri saxladığınız qabın içərisinə yarım alma qoysanız daha uzun təzə qalacaqdır.
    Ədviyyatlar
    *Ədviyyatlar əsla sobaya yaxın şkaflarda saxlanmamlı.
    *Hətta bəzi ədviyyatlar soyuducuda saxlanmalı.
    *Sarımsağı soyaraq zeytun yağının içərisində saxlamaq olar.Sarımsaqları istifadə etdikdən sonra qalan yağı salat soslarında ləzzətli dadı ilə sərf edə bilərsiniz.
    *Quru çayı mütləq ağzı bağlı bankada mətbəxin sərin və qaranlıq hissəsində saxlanmalı.
    *Sirkə çox asitli olduğundan dəmir,mis qablarda saxlanmamalı.
    Çörək
    *Bir az kərəvizi çörək saxladığınız torbanın içərisinə qoysanız,çörək daha uzun təzə qalmış olur.
    *Çörək çoxdursa,saxlama poşetində,neylona sararaq soyuducunun dərin dondurucusunda saxlamaq olar.
    Pendirlər
    *Pendirlər soyuducuda əvvəlcə yağlı kağıza sarılaraq,daha sonra isə alümnium folqaya sarılaraq saxlanmalıdır.
    *Ağ pendiri uzun zaman istifadə üçün zeytun yağı içərisində saxlaya bilərsiniz.
    *Bolqar tipli pendirlərin kiflənməməsi üçün əvvəlcə ağ kağız parçasına sarıyıb,sonra neylon poşetə qoymaq lazımdır.
    Konservlər
    *Açılmamış konservlər quru yerdə və otaq temperaturunda saxlanmalı.
    *Konserv qutularını əsla nə çox soyuq, nə də çox isti yerdə saxlamayın.Təhlükəli hallar ola bilər.
    Yumurta
    *Yumurtanın təzə olub-olmadığını anlamaq üçün 2 x.q. duzu 500 ml suda əridin və yumurtaları bu suya atın.Yumurta batarsa,təzədir.
    *Yumurta kardon qutusu içində soyuducuda 5 həftəyə qədər saxlana bilir.Yumurtanın qabığı içərisinə asanlıqla qoxu keçdiyi üçün ağzı qapalı qutuda saxlanması lazımdır.
#27.04.2010 08:09 0 0 0