Çarkıfelek Faydaları Nelerdir

Son güncelleme: 03.05.2010 12:41
  • Latince adı Passiflora incarnata olan çarkıfelek çiçeği fırıldak çiçeği olarak da bilinmektedir. Anavatanı Güney Amerikadır. Passiflora incarnat ülkemizde yetişmez, ülkemizde yetişen mavi çarkıfelekotu ise tıbbi amaçla kullanılmaz.

    400 ayrı çeşidi olmakla birlikte kullanılan tür Passiflora incarnatadır. Tedavi amaçlı olarak bu tür kullanılır. Diğer türleri yetersiz ya da etkisizdir.

    Çarkıfelek Faydaları Nelerdir?
    Çarkıfelek otu uykusuzluk sorunlarına yönelik kullanımıyla bilinmektedir. Uyuyamamak ve uykuya dalamamak gibi durumlarda etkilidir.

    Sinirsel iç huzursuzluk çekenler için yardımcı olabilir.

    Sedatif ve spazm çözücü etkisi vardır.

    GABA seviyesini artırıcı özelliği vardır. GABA stresle ilgili mesajların merkezi sinir sistemindeki reseptörlere ulaşmasını önler.

    Endişe ve gerginliğe karşı rahatlatıcıdır.

    Sinirleri yatıştırıcı özelliği bulunur.

    1 kahve kaşığı kıyılmış çarkıfelek otunun üzerine bir fincan kaynar su döküldükten sonra 5 dakika süresince demlendikten sonra süzülerek içilir. Yatmadan evvel 1-2 fincan içilir.

    Çarkıfelek bitkisi eczanelerde şurup, kapsül ve damla şeklinde de satılmaktadır.

    Bağımlılık yapmaz. Yan etkisi nadirdir ve de kişinin günlük fonksiyonlarını olumsuz olarak etkilemez.

    Uykusuzluk ve strese yönelik kullanımları dışında Passiflora ilaçları epilepsi, yüksek tansiyon, menapoz şikayetleri, çeşitli sebeplere bağlı spazmlar ve ağrılar, zona ağrısı ve çeşitli ilaç bağımlılıkları gibi sorunlarda da kullanılmaktadır.

    Alıntı
#03.05.2010 12:41 0 0 0