SİFİLİZ (FRENGİ)

Son güncelleme: 19.02.2006 17:24
  • Etken Treponema pallidum. Genellikle cinsel temas ile bulaşır.Daha az oranda kan transfüzyonları, öpüşmek vb. ile bulaşabilir. Hamile anne sifilizli ise bebeğine bulaştırabilir (konjenital sifiliz). Edinsel sifiliz ikiye ayrılır:

    Erken Sifiliz (primer ve sekonder sifiliz): İlk bir yılı kapsar.
    Geç Sifiliz (tersiyer sifiliz): İlk bir yıldan sonraki dönemi kapsar.

    Latent Sifiliz: Erken ve geç sifiliz arasında latent sifiliz dönemi vardır (pozitif anamnez ve seroloji mevcuttur). Serebrospinal sıvıda sifilizin serolojik testleri negatiftir.
    Primer Sifiliz: İnkübasyonu ortalama üç hafta kadardır. Spiroketin inoküle olduğu yerde bir ülser oluşur (şankr). Genelde tek sayıda, tabanı endüre ağzı ve tabanı aynı çapta olup ağrısızdır. Şankr genelde spontan olarak 3-8 haftada iyileşir. Şankrdan 7-10 gün sonra lokal lenfadenopati gelişir. Bu lenf bezleri ağrısız, orta sertliktedirler.

    Sekonder Sifiliz: Yaygın bulgular oluşur. Halsizlik, baş ağrıları, düşük dereceli ateş, eklem ve kas ağrıları, generalize mikrolenfadenopati gibi nonspesifik genel bulgular oluşabilir.
    Deri bulguları: Maküler sifiliz (roseolar döküntü): bakırımsı tonlarda eritematöz maküllerdir. Gövde, üst ekstremiteler en fazla yerleştiği yerlerdir.

    Papüler Sifilid: Papüller bakır-kırmızımsı tonlarında ya da koyu kırmızı kahverengi renk tonlarında kaşıntısız lezyonlardır. El içi, ayak tabanına daha çok yerleşirler (papuloskuamöz sifilid). Daha büyük çaplı papüller kıvrım yerlerinde özellikle genital kesimde daha çok anüs çevresinde oluşabilir (condyloma lata). Bu papüller genital HPV enfeksiyonlarından ayrılmalıdır. Papüller ayrıca yüze, ağız köşelerine, saçlı deri alın sınırına (corona veneris)

    yerleşebilir. Mikropapüller de gelişebilir (likenoid sifilid). Püstüller oluşabilir. Hipopigmente maküller (lökoderma sifilitikum) (boyuna yerleşince venüs gerdanlığı adı da verilir), alopesi, sifilitik paronişi, oral mukozada erozyon, ülser, beyaz papül veya plaklar gelişebilir.

    Annuler Sifilid: Makül, makülopapüler lezyonların papüllerin annuler biçim alması ile oluşur.

    Geç Sifiliz (Tersiyer Sifiliz): Deri, mukoza bulguları, kemik, merkezi sinir sistemi, kardiyovasküler ve internal organ tutulumları olabilir. Başlıca dermatolojik bulgular nodüler sifilid, nodüloülseratif lezyonlar ve gomlardır. Geç sifilizde damak perforasyonu ve semer burun (nasal septum harabiyetine bağlı) gelişebilir.

    Konjenital Sifiliz: Sifilizli anne fötüsü enfekte ederse bu tablo oluşur. Fetüs ilk trimestirde enfekte olursa düşük oluşabilir.
#18.02.2006 18:15 0 0 0
  • Eline sağlık



#18.02.2006 23:17 0 0 0
  • ellerine sağlık

#19.02.2006 07:05 0 0 0
  • teşekkürler ellerine sağlık
#19.02.2006 17:24 0 0 0