Kalıtsal Frengi

Son güncelleme: 26.03.2011 15:29
  • doğuştan frengi - bebeklerde frenginin sebebi - yenidoğanda frengi - çocuklarda frengi tedavisiFrengi hastalığının anne karnında iken çocuğa plasentadan geçebildiği görülebilmektedir. Duruma göre bazen fetüs düşer veya ölü olarak doğabilir. Bu sebeple düşük veya ölü doğum yapan anneler frengi hastalığı yönünden araştırılırlar. Frengili her annenin çocuğunun mutlaka frengili olması gerekmez.

    Çocuk ortalama % 50 oranında frengili doğar. Doğumdan 4 yaşına kadar olan çocuklarda görülen konjenital frengi belirtileri (syphilis congenita praecox) nin mevcudiyeti plasentanın büyük olması, çocuğun iri kafalı (hidrosefali), veya küçük kafalı (mikrosefalı) olması v.b. hastalığın ihtimali belirtileridir.

    Bu durumda göbek kordonundan kan alınarak mikrop aranır. Daha sonra çocuğun derisinde makûl denilen lekelerin veya bül şeklinde su toplamış kabarcıkların bulunması gibi belirtilerin yani pemphigus denen hastalığın olup olmadığı araştırılır.

    Çocukta erken frengi belirtilerinden dalak büyüklüğü kanlı burun akıntısı, kol kemiklerinde şişme, göz bozuklukları (iritis, iridosiklitis), orta kulak hastalıkları v.b. sayılabilir. Bazen frenginin 2. ve 3. devre belirtileri çocuklarda 4 yaşından sonra başlar (syphilis congenital tarda).

    Özellikle dişlerde üst kesicilerin kısa ve serbest uçlarının yarımay şeklinde olması yani Hutchinson dişleri karakteristiktir. Kulakta çınlama, işitme bozukluğu, eklemlerde su toplaması (hidrartroz) gibi belirtiler görülür.

    Tedavi penisilinle yapılır. Tetrasiklin (Dok-silisin) de kullanılabilir.

    alıntı
#26.03.2011 15:29 0 0 0