Kumrular Köyü Babaeski Kırklareli

Son güncelleme: 08.05.2010 23:03
  • Kumrular Köyü Babaeski - Kumrular Köyü Bilgileri - Kumrular Köyü Hakkinda - Kumrular Köyü Resimleri

    Kumrular, Kırklareli ilinin Babaeski ilçesine bağlı bir köydür.

    İlçe: BABAESKİ - İl: KIRKLARELİ

    Köy Muhtarı: HÜSEYİN AKIN

    Muhtarlık Erişim Bilgileri:

    Telefon: Bilgi yok

    Demografik Bilgiler:

    İle Uzaklığı: 25 km

    İlçeye Uzaklığı: 15 km

    Rakım: 115 m

    Tarihi
    Kumrular Köyü'nün kuruluşu ile ilgili herhangi bir yazılı kaynak bulunmamaktadır. Köyün yaşlılarından alınan bilgilere göre, Balkan Savaşı'nın patlak vermesiyle, 1913 yılında o zamanlar Edirne'nin Ortaköy kazasının Elmalı, Kızılcalı, Hocaköy ve Armutlu köylerinde (Bu köylerin bir kısmı günümüzde Bulgaristan ve Yunanistan sınırları içinde kalmıştır) oturan 60 hane, biraraya gelerek bu bölgede toplandı. Bu sırada köydeki Rumlar da buradan ayrılarak Yunanistan denetimindeki bölgelere sığındılar.

    Rum Kilisesi'ni de okula çevirip, kendi düzenlerini kurmuş olan Kumrular köylüleri, 1. Dünya savaşının ardından Tekirdağ'a göç ettiler. Bu dönemde Rumlar tekrar Kumrular Köyü'ne geri döndüler. Fakat Türkler tarafından Babaeski'nin tekrar ele geçirildiğinin öğrenilmesi üzerine, bir gece köy meydanında toplanan Rumlar, halkın elindeki arabalara el koyarak aniden köyden ayrıldılar. Yunanlıların ayrılmasıyla Tekirdağ'a göç edenler tekrar evlerine geri döndü.

    Kültür
    Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.

    Coğrafya
    Marmara Bölgesi'nin Trakya bölümde yer alan Kumrular Köyü, Kırklareli'nin Babaeski ilçesine bağlıdır. Köy, ilçe merkezinden 18 kilometre uzaklıkta, güneye doğru eğimli, hafif tepelik bir saha üzerinde kurulmuştur. Köyün yerleşim yeri deniz seviyesinden yaklaşık 110 metre yüksekliktedir.

    Kumrular Köyü, 1550 parselden meydana gelmiştir. 14.5 hektar alan kaplayan köy arazisi, Yukarı Ergene havzası içinde kalır. Genel olarak kuzeyde Yıldız Dağları, eski masifi ile güneyde Ganos arasında kalan içbükey bir çanaktan oluşan Ergene Havzası'nın yukarı kesiminde bulunan Kumrular Köyü, eski alüvyal dolgu ile neojen aşınım yüzeyi üzerindedir. Ergene havzasının alüvyonlarla örtülü olan geniş kısımları denizel miosen ile gölsel oligosen çökellerinden ibarettir.

    Kırklareli iline 25 km, Babaeski ilçesine 15 km uzaklıktadır.

    İklim
    Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Kumrular Köyü sıcaklık, yağış ve diğer iklim elemanları bakımından Marmara Bölgesi'nin Güney kesiminin tümünde hakim olan Akdeniz makro klimasına dahil olmakla beraber, yağışlı Karadeniz iklimi arasında bir geçiş şeklini yansıtır. Köyün iklimine ait özellikleri belirtmek için köye en yakın merkez olan Babaeski Meteoroloji İstasyonu rasatlarından faydalanılmıştır. Kumrular Köyü ve çevre köylerin mevsimlere göre sıcaklık ortalamaları şöyledir:

    İlkbahar 12.1, yaz 24.3, sonbahar 16.2, kış 5.4 derecedir. Yıllık ortalama sıcaklık 14.2 derecedir. Köy ve çevresinde genel olarak yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve yağışlıdır. Yıllık ortalama yağış miktari 565.5 mm civarındadır. Bunun yaklaşık yüzde 65'i kış ve sonbahar aylarında düşer. Temmuz ve Ağustos aylarında yağış yok denecek kadar azdır. 1996 yılı eski yıllara göre çok daha kurak geçmiştir. Trakya kesiminde kışların çok sert ve yağışlı geçtiği bir gerçektir. Kış yağışları genellikle Ocak ve Mart ayları arasında görülür. Yılın ortalama 10 gününde yerler kar ile örtülüdür. Rüzgar genelde kuzey (yıldız) ve kuzeydoğu (poyraz) yönlerinden eser. Yıllık ortalama Rüzgar hızı 4.4 m/sec.'dir. Rüzgar hızının en yüksek (4.9m/sec) olduğu ay Hazirandır.

    Nüfus
    Yıllara göre köy nüfus verileri
    2007
    2000 250
    1997 -

    Ekonomi
    Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

    Muhtarlık
    Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

    Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

    2009 - İsmail Arabacı
    2004 - Hüseyin Akın
    1999 - Hasan Ballı
    1994 - SEZEN GÜR
    1989 - SEZEN GÜR (1989-1990 YILLARI ARASINDA SU SEBEKESİ YAPILMIŞTIR MUHTARLIK BİNASI,KÖY KAHVEHANESİ,SU DEPOSU,KAHVEHANENİN ÖNÜNE HAVUZ,DÜKKANLAR,YOLLAR ASFALTLANMIŞTIR,MEZARLIK SÜS DUVARLARI YAPILMIŞTIR köy imamına lojman yapılmıştır VB. BİRÇOK SEY DAHA)
    1984 -SEZEN GÜR

    Altyapı bilgileri
    Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.internette vardır


    Kaynak : Yerel Net , Vikipedi, özgür ansiklopedi

    Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz
#08.05.2010 23:03 0 0 0