Xp iLe Bilinmesi qereken BilgiLer ve Hız

Son güncelleme: 06.06.2006 19:32
  • 1)Daha fazla islemci gucu=Baslat-Calistir-Ac satirina:"Rundll32.exe advapi32.dll,ProcessIdleTasks" yaz ve tamam.

    2)XP'nin hizli kapatilmasi=Baslat-Calistir-Ac satirina regedit yaz sonra:

    HKEY_LOCAL_MACHINE / SYSTEM / CurrentControlSet / Control anahtarina ulas.Pencerini sagindaki alanda "WaitToKillServiceTimeout" sag tikla ve degistir
    degeri 20000'den 200 yap.

    3)Son kullanilan belgeler listesinin silinmesi=Baslat-Calistir regedit yaz
    HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Policies \ Explorer anahtarina ulasin ve ekranda sag tikla yeni DWORD degeri yap degerin adi NoRecentDocsHistory olarak yap.Ardindan uzerine tiklayarak kisitlamayi acmak icin 1 degerini gir yok ben belgeler gecmisini istiyom diyosan 0 degerini gir.Yeniden baslat..

    4)Bellek perfonmansinin arttirilmasi=Baslat-Calistir regedit.Kayit defterinde;
    HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Control \ Session Manager \ Memory Management anahtarina ulas;
    a)DisablePagingExecutive uzerine cift tikla ondalik tabaninda 1 degerini gir.
    b)LargeSystemCache uzerine cift tikla ondalik tabanda 1 gir.
    c)Orada yeni bir DWORD degeri olustur IOPageLockLimit olarak adlandir ve degeri ondalik sistemde hangi rami kullaniyosan 128MB icin 4000,256 MB icin 10000,512MB ve daha yukarisi icin 40000 degerini girin.
    Yeniden baslat&

    5)Menu hizlandirilmasi=Menulerde gezinirken kisa bir gecikme yasanir bunu registry'de ki bir ayarin degistirilmesiyle giderilebilir.Kayit defteri duzenleyicisini acin "HKEY_CURRENT_USER\ControlPanel\Destop" altidaki "MenuShowDelay" dizesine cift tiklayip 400 olan degeri "0"olarak atadiginizda sorun cozulur...

    6)%20 internet hizi artisi=Windows xp professional %80 internet hizini kullanmaniza izin veriyor Internetinizin hizini % 20 arttirabilmek icin
    Baslat >calistir >gpedit.msc >bilgisayar yapilandiricisi >yonetim sablonlari >ag >Qus paket zamanlayicisi >ayarlanabilen bant genisligini sinirla >etkin >bant genislik siniri = 0 >uygula >TAMAM
    (onceki bant genislik ise=20)

    7)Tamamen silme= Kaldirdigimiz programin ismi hala gorunuyorsa.
    HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Curr entVersion \Uninstall... yanindaki + isaretli yere tiklayip actigimizda hepsini gorebilirsiniz.Sag tikla ve sil&

    Diger yollar

    * Gezgin Penceresinin Sabitlenmesi

    Windows, oturumu her kapattiginizda gorev cubugunun ve tabii ki gezgin penceresinin buyuklugunu ve konumunu kaydeder. Soz konusu degerlerin degismemesini, pencerenin konumunun ve buyuklugunun sabit kalmasini istiyorsaniz, Kayit Defterine bir ek yapabilirsiniz.

    Bunun icin ilk olarak soz konusu pencere ve gorev cubugunu istediginiz gibi yerlestirin.Daha sonra HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurr entVersionPoliciesExplorer adresine ulasin ve burada yeni bir DWORD degeri olusturup bu degere NoSaveSetting ismini verin. Ve Deger Verisini 1 yapin.


    * Konusma Balonlarindan Kurtulun

    Simgelerin uzerinde bilgi kutucuklarinin acilmasi ve konusma balonlarinin Windows turu hakkinda aciklama yapmasi, hakli olarak bircok kullaniciyi rahatsiz eder.

    Bu yardim metinlerini devre disi birakmak icin HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVe rsionExplo rerAdvance anahtarina ulasin ve bu anahtar altindaki ShowInfoTip kaydini bulun ve degerini 0 yapin. Ardindan EnableBallonTips adinda yeni bir DWORD degeri olusturun ve deger verisini 0 yapin.

    * Yetersiz Disk Alani Uyarisinin Kapatilmasi

    Bunun icin HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurr entVersionPoliciesExplorer anahtari altinda yeni bir DWORD degeri olusturup NoLowDiskSpaceCheck adini veri ve deger olarak 1 girin.

    * Kisayol Menusu Uzerinden Sifreleme

    NTFS bolumleri, bilgilerin sifrelenmelerine imkan tanirlar. Ancak bunun icin menuler arasinda uzun bir gezinti yapmaniz gerekebilir. Ancak bunun yerine dosya ve klasorlere ait nesne menusune yeni bir komut eklemek cok daha kolay olacaktir.

    Bunun icin HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCur rentVersionExplorerAdvanced anahtarini bulun. Burada yeni bir DWORD degeri olusturup EncryptionContextMenu adini verin ardindan degerini 1 yapin.

    * CD leri Otomatik Acilmasi

    Surucuye yerlestirdiginiz her CD-ROM, uzerinde kurulum programini otomatik olarak calistirir. Eger CD uzerinde sadece bir kisim veriye ulasmak istiyorsaniz otomatik baslat fonksiyonu oldukca rahatsiz edici bir hal alabilir.

    Bu ozelligi gecici olarak kapatmak icin kucuk bir hileye basvurabilirsiniz. CD-ROM u surucuye yerlestirdikten sonra [SHIFT] tusuna basili tutun. Bu sayede otomatik baslat fonksiyonu bir defaya mahsus olmak uzere calismayacaktir. Eger bu islevi tamamen kapatmak istiyorsaniz asagidaki islemleri yerine getirmeliniz.

    XP Home icin: HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServic esCdrom anahtarina ulasin Autorun kaydinin degerini 0 yapin.

    XP Pro Icin: Baslat/Calistir komutu ile ekrana gelen pencereyi kullanarak gpedit.msc konsolunu calistirin. Bilgisayar Yapilandirmasi basligi altindaki Yonetim Sablonlari / Sistem dizinine gecin. Ardindan sag taraftaki Otomatik calistir ozelligini devre disi birak ogesine cift tiklayin ve takip eden penceredeki Etkin secenegini isaretleyin.

    * XP Pro da Gelismis Dosya Paylasimi

    Dosyalar ve yazicilarin ag paylasimina acilmasinin olumsuz bir tarafi mevcut: bu kaynaklara herkes ulasabilir. Windows XP Professional surumunu kullaniyorsaniz okuma ve yazma haklari atayarak kaynaklarin kullanimini denetim altinda tutabilirsiniz. Ancak bunun icin bir ag etki alanina bagli olunmasi gerekiyor. Buna ragmen kucuk bir hile yardimiyla herhangi bir firma agina bagli olmadan da erisim haklarini kontrol altinda tutabilirsiniz.

    Baslat menusundeki Bilgisayarim komutunu kullanarak ayni isimli pencereyi acin. Ardindan Araclar menusundeki Klasor Secenekleri komutunu calistirin. Gorunum kartindaki Basit dosya paylasimi kullan (Onerilen) secenegindeki isareti kaldirin.

    * Windows u Eski Ayarlariyla Yeniden Kurun

    Bunun icin XP CD sini surucuye yerlestirin ve Baslat/Calistir a sunu yazin. :i386winnt32.exe /unattend . bundan sonra kurulum islemi baslaycaktir.

    * Internet Explorer in Yeniden Kurulumu

    Web sayfalari artik dogru goruntulenmiyor ve yuklemeler aniden kesiliyorsa, artik IE yi yeniden kurmanin zamani gelmistir. Bunun icin XP CD sini surucuye yerlestirin ve Baslat/Calistir a sunu yazin. rundll32.exe.setupapi,InstallHinfSection.DefaultIn stall.132.%windir%infie.inf


    * Windows XP Altinda Google

    HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftInternet ExplorerMain anahtarinda iki yeni dize degeri olusturun (eger varsa deger degisilecek). Ilkine Search Page adini verin ve deger olarak http://www.google.com.tr/ girin. Ikincisine ise Search Bar ismini verin ve deger olarak http://www.google.com/ie girin. Ardindan HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftInternet ExplorerSearchUrl anahtarina ulasin ve Varsayilan degerini http://www.google.com/keyword/%s seklinde girin. Bunu da yaptiktan sonra HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftInternet ExplorerSearch anahtarina ulasin. Burada bulunan SearchAssistant degerini acip http://www.google.com/ie olarak degistirin.

    * XP Home Altinda Kullanici Paylasimlari

    Windows XP isletim sisteminin ev kullanimina ozel versiyonunu kullananlar dosyalarini paylasima acabiliyor ancak bunlari parola ile koruyamiyor veya kisiye ozel atamalar yapamiyor. Ancak kucuk bir hile ile bu durumu degistirebiliriz. Baslat/Calistir  a shrpubw yazin. Karsiniza gelen programla paylasim haklari uzerinde degisiklik yapabilirsiniz.

    * Guncel Kullanicinin Masaustunde Goruntulenmesi

    XP sistemindeki kullanici sayisi ne kadar artarsa o anda hangi kullanicinin sisteme kayirli oldugunu tespit etmek o kadar zorlasir. Ancak bir Kayit Defteri ogesi yardimiyla o an kullanilan hesabin ismini Bilgisayarim simgesi altinda goruntulenmesini saglayabilirsiniz. Bunun icin HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVe rsionExplo rerCLSID{20D04FE0-3AEA-1069-A2D8-08002B30309D} anahtari altinda yeni bir dize degeri olusturun ve Bilgisayarim %USERNAME% olarak isim verin. Ancak bu kayit sadece etkin kullanici icindir ayni islemi diger kullanicilar altinda da tekrarlamak gerekir.

    * Rezerve Bant Genisliginin Serbest Birakilmasi

    Windows XP, ag aktarim hizinin standart olarak yuzde onunu ozel islemler icin rezerve eder. Soz konusu sinirlandirmayi kaldirmak icin Baslat/Calistir a gpedit.msc yazin. Karsiniza gelen ekranda Bilgisayar Yapilandirmasi altinda bulunan Yonetim Sablonlari / Ag / QoS Paket Zamanlayici dizinini etkinlestirin. Buradaki Ayrilabilir bant genisligini sinirla kaydina cift tiklayin ve ayarini Devre Disi olarak degistirin.


    * Otomatik Kullanici Kaydi

    Eger bilgisayarinizda birden fazla kullanici hesabina sahipseniz, ancak cogunlukla sadece bir tanesini kullaniyorsaniz otomatik kayit fonksiyonundan faydalanmaniz tavsiye edilir. Bu fonksiyonu asagidaki gibi etkinlestirebilirsiniz.

    Bunun icin HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows NTCurrentVersionWinlogon kaydina ulasin ve buradaki AltDefaultUserName kaydina etkin olmasini istediginiz hesabin adini girin. Daha sona AutoAdminLogon adinda bir dize degeri olusturun ve degerini 1 yapin. Daha sonra DefaultPassword adinda bir dize degeri olusturun ve buna da kullandiginiz hesabin sifresini girin. Windows bir sonraki acilisinda otomatik olarak yazilan kullaniciyi acacaktir. Sayet acilis sirasinda farkli kullanici ile acilis yapmak isterseniz Space tusuna basmaniz yeterli.


    * Dialer Programlarina Karsi Koruma

    Cevirmeli Ag Baglantisinda, bilginiz haricinde bir degisiklik yapilmasini, cevirmeli ag telefon defterini yazmaya karsi koruyarak rahatlikla engelleyebilirsiniz. Bunun icin Windows gezgini penceresini acin ve C/Documents and SettingsAll UsersApplication DataMicrosoftNetworkConnectionsPbk klasorune gidin. buradaki RASPHONE.PBK ozelliklerine girin ve bunu Salt Okunur hale getirin.

    * Masaustunu Goster Simgesinin Olusturulmasi

    Oncelikle Not Defterinden yeni bir metin belgesi acin ve icine sunlari ekleyin.

    [Shell]

    Command=2

    IconFile=Explorer.exe,3

    [Taskbar]

    Command=ToggleDesktop

    Daha sonra bunu Masaustunu Goster.SCF adiyla kaydedin. Daha sonra bunu hizli baslat uzerine surukleyin.

    * Saat Dilimi Penceresine Sehrinizi Ekleyin

    Regedit Duzen-Bul deyip Istanbul kelimesini aratin. (GMT +02:00) Atina, Istanbul, Minsk yazan degeri bulugunuzda Display yazan degere cift tiklayarak icinde yazilanlari degistirin.

    * XP nin Konusma Balonlarini Kapatmak

    Eger calismaniz sirasinda surekli ekranin sag alt tarafinda cikan d: surucusunde az yer turevi konusma balonlari sizi rahatiz ediyorsa HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurre ntVersionExplorerAdvanced altinda EnableBallonTips DWORD degerini 1 den 0 a cevirmeniz onu kapatacatir.

    * Dosyalarin Takas dosyasina Atilmasini Engellemek

    Windows XP bilgisayarinizdaki anabellek miktari yuksek olsa bile bir cok dosyayi sabit diskinizin uzerindeki takas dosyasina yazacaktir. Sabit diskler bellek modullerinden daha yavas olduklari icin bilgisayarinizin performansi dusecektir. Eger bilgisayarinizda 256Mb dan fazla bellek varsa takas dosyanizi kapatmaniz olumlu olabilir. HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetContr olSession ManagerMemory Management klasoru altindaki DisablePagingExecutive degerini 1 yapmaniz yeterli olacaktir.


    * Sistemle Ilgili Olan Dosya Yollarini Degistirmek

    Windows XP ile calisirken, tum ayarlarin ilk kuruldugu zaman belirlenmis olan klasorlere gore yapilmasi hosunuza gitmiyorsa, bu dosya yollarini degistirebilirsiniz. HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurre ntVersionExplorerShell Folders altinda sistem klasorleriyle ilgili yollar tanimlidir. Burada istediginiz degisikligi uygulayabilirsiniz.


    * Buyuk Arabellek Ayariyla Performansi Arttirmak

    Windows XP bir performans canavaridir. Windows unuzu hizlandirmanin yollarindan biri sistem arabellegiyle ilgili degerleri degistirmektir. Windows sistem ve dosya arabellegini dinamik olarak degistirir. Bu su anlama geliyor: dosya islemleri ile ilgili cok bellek gerektiginde, Windows tum sistem arabellegini bu islem icin kullanir, bu da sistem takas dosyasinin sismesine yol acar. 256 MB uzeri ana bellege sahip bilgisayarlar icin yapacaginiz bir degisiklik sisteminizin performansini arttiracaktir. HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetContr olSession ManagerMemory Management altinda LargeSystemCache degerini 1 yapmaniz yeterli olacaktir.


    * Takilan CD lerin Otomatik Calismasini Engellemek

    Bilgisayariniza yeni bir CD taktiginizda onun otomatik calismasi sizi rahatsiz ediyorsa HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServi cesCdrom altindaki AutoRun degerini 0 yaparak bunu kaldirabilirsiniz.


    * Windows XP nin CD Yazma Programini Kaldirmak

    Regedit HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurr entVersionPoliciesExplorer anahtari altinda yeni/DWORD Degeri deyin ve adini NoCDBurning verin. Ve degerini 1 yapin.


    * Kisisel Sistem Ogesini Baslat Menusune Eklemek

    Baslat menusun de en onemli baglantilar bulunur. Ancak calistir komutu altinda bos bir alan mevcuttur ve isterseniz buraya kendi ogelerinizi de ekleyebilirsiniz. Bunun icin olarak Regedit e gidiyoruz. HKEY_CLASSES_ROOTCLSID{2559a1f6-21d7-11d4-bdaf-00c04f60b9f0} anahtarini bulun, sagdaki Varsayilan degerini acin ve Baslat menusun de Gorunmesini istediginiz ismi girin. Daha sonra bos bir alana tiklayin ve Yeni/Anahtar diyerek bu anahtara DefaultIcon adini verin. Bu anahtara ait Varsayilan degerine koymak istediginiz iconun adresini yazin. Sol taraf da ki listede bulunan Instance/InitPropertyBag al anahtarina gecin. Sagdaki method ogesine deger olarak ShellExecute girin. Simdi ayni yerde Command adinda yeni bir dize degeri olusturun ve buraya ogenin sahip olacagi aciklama bilgisini girin. Daha sonra bu anahtar altinda Param1 adinda yeni bir dize degeri olusturun ve deger olarak buna girmek istediginiz program, link veya klasor yolunu yazin. Bu yaptiginiz islem Windows reboot olduktan sonra aktif hale gelecektir.


    * Kullanicilari Kayit Penceresinden Cikarmak

    Bilgisayarinizda calisabilecek tum kisiler Login penceresinde isimleri ile listelenir. Sayet bu durumdan rahatsiz oluyorsaniz, isimlerin ekrana gelmesini engelleyebilirsiniz. Bunun icin ilk olarak Regedit i acin ve HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows NTCurrentVersionWinlogonSpecialAccountsUserLis t anahtarini bulun. Daha sonra burada yeni bir DWORD degeri olusturun ve isim olarak kaldirmak istediginiz kullanicinin adini girin.


    * Cevap Vermeyen Uygulamayi Daha Hizli Kapatmak

    bunu icin Regedit de HKEY_CURRENT_USERControl PanelDesktop anahtarina ulasiyoruz. Bu anahtar altindaki HungAppTimeout degerini 500 yapin.


    * Acilis Ekraninda ClearType

    Regedit den HKEY_CURRENT_USERControl PanelDesktop anahtarina ulasin. Burada FontSmoothing ve FontSmoothing degerlerini 2 yapin.


    * Internet Explorer Hizli Acilsin

    bunun icin Explorer kisayolunun sonuna nohome satirini ekleyin.


    * Schedule Task Kapansin

    I.E 6 sunucuya her baglandiginda Schedule Task calistirmak ister. Bu da kullaniciya yavas surf olarak geri donmektedir. Bunu kapatmak icin Regedit den HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCur rentVersionExplorerRemoteComputerNameSpace{D62 77990-4C6A-11CF-8D87-00AA0060F5BF} bu anahtari bulun ve silin.


    * BSDOS Ciktiginda Yeniden Baslasin

    BSDOS yani bildigimiz ismiyle unlu MaviEkran Ciktiginda bilgisayarinizin otomatik yeninden baslamasi icin Regedit de HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetContr olCrashControl anahtarinda AutoReboot degerini bulun ve 1 yapin.


    * Acilis Diskinin Otomatik Optimize Edilmesi

    Bunun icin Regedit de HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftDfrgBootOp timizeFunction anahtarinda Enable degerini bulun ve Y yapin.


    * Baslangic Menusunu Degistiremesinler

    Sistemdeki diger kullanicilarin Start Menu de degisiklik yapmalarini istemiyorsaniz. Regedit den HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurr entVersionPoliciesExplorer anahtarina ulasin. Burada yeni bir DWORD anahtari olusturun ve isim olarak NoChangeStartMenu yazin ve degerini 1 yapin.


    * Sistem Bip leri Kapansin

    Arada cik bip seslerinden sikildiysaniz Regedit den HKEY_CURRENT_USERControl PanelSound anahtarina ulasin. Beep degerini no olarak degistirin.


    * Ekran Koruyuculardan Kurtulun

    Eger XP ekran koruyucularini kullanmiyor ve bunlardan kurtulmak istiyorsaniz Calistira C:WINDOWSsystem32dllcache (eger sistem D ye kurulu ise D yapin) yazin ve klasoru acin.. buradaki butun Ekran koruyuculari silin.daha sonra C:windowssystem32 icindeki ekran koruyuculari silin ve kurtulun.


    * Shared Document i Kaldirin

    Bilgisayarimdan Shared Document i kaldirmak icin Regedit den HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCur rentVersionExplorerMyComputerNameSpaceDelegate Folders anahtarina ulasin ve buradaki {59031a47-3f72-44a7-89c5-5595fe6b30ee} alt anahtarini kaldirin.


    * Acilis Disketi Olusturmak

    Disketi disket surucunuze takin.. formatlayin.daha sonra Create MS-DOS Startup Disk i calistirin.


    * XP nin Firewall Ozelligini Kapatmak

    Bu ozellik o kadar buyuk bir koruma saglamamakla internet baglantisinin hizinida buyuk oranda dusurur. Bunu kapatmak icin: Start-Connect to-Show All Connection (Baslat-Baglan- Butun Baglantilari Goster) bolumune girin. Firewall korumasi olan baglantilar uzerinde bir kilit isareti gorursunuz. Bu baglantiya sag tiklayin ve Properties (ozellikler) sekmesine girin. Daha sonra Advanced (Gelismis) sekmesine girin. Daha sonra Internet Connection Firewall aktif halden cikarin.


    * Windows XP yi Hizli Kapatma

    Regedit HKEY_CURRENT_USERControl PanelDesktop anahtarina gidin ve AutoEndTask DWORD degerini 1 yapin.


    * Windows Daha da Hizlansin

    Windows XP de NTFS dosya sistemi her dosya ve klasor icin son erisim ve son guncelleme bilgilerini tutar. Bu ozellik kullanisli olsa da normal bir kullanici icin pek bir anlma ifade etmez. Bunu kapatmak icin Regedit den HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetCo ntrolFileSystem anahtarina ulasin ve NtfsDisableLastAccessUpdate degerini bulun ve 1 yapin.


    * Aciklama Yapmasin

    Windows XP Mouse okuyla bir dosyanin yada klasorun uzerine gittiginizi zaman o dosya/klasor bilgilerini verir. Bu ozelligi kapatmak icin HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurr entVersionExplorerAdvanced anahtarini bulun ve ShowInfoTip DWORD degerini bulup degerini 0 yapin.


    * Bilgisayar Otomatik Kapanmiyor

    Windows XP den cikarken bazen bilgisayarin otomatik kapanmadigi olur. Bu sorunu halletmek icin Regedit den HKEY_CURRENT_USERControl PanelDesktop anahtarina ulasin ve PowerOffActive DWORD degerini bulup degerini 1 olarak degistirin.


    * Acilis Suresini Kisaltin

    NTFS dosya sistemli isletim sisteminizde NTFS Check e yapacaginiz ufak ayarla bilgisayarinizin acilis suresini kisaltabilirisiniz. CHKNTFS komutu AUTOCHK baslangic sayim zamaninin kullanim komutudur. Normalde 9 saniye olan bu zamani daha asagiya cekmeniz mumkun. Bunun icin komut satirina CHKNTFS/T (4 yerine herhangi bir sayida olabilir) yazmaniz yeterli olacak.Ve Bunun icin regeditden HKLMSYSTEMCurrentControlSetControlSessionManag erMemoryManagementPrefetchParameters anahtarina ulasin ve buradaki EnablePrefetcher degerini 5 yapin.


    * Boot Dosyalari Ile Acilisi Hizlandirin

    Regedit e giirp HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftDfrgBootOp timizeFunction anahtarina gidin, burada Enable adindaki string anahtarini bulun ve degerini Y yapin.


    * Windows XP yi Hizdan Ucurun

    Regedit den HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetContr olPriorityControl anahtarina ulasin. Bos bi yere sag tiklayip yeniden DOWRD degeri deyin ve isim olarak IRQ8Priority verin.. olusturdugunuz bu DOWRD degerinin degerini 1 yapin.


    * Sistemin Klavye Yardimiyla Yeniden Baslatilmasi

    Genellikle yeni sistem kuruldugunda veya bazi boot gerektiren programlar kuruldugunda bilgisayarinizi yeniden baslatmaniz gerekir. Buna bi klavye kisayolu atamak icin Regedit den HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCur rentVersionWinlogon anahtarina ulasin. Yeni bir Dize Degeri olusturun ve isim olarak EnableQuickReboot yazin ve dize degerini acin deger olarak 1 verin. Bundan sonra bilgisayarinizi Ctrl+Shift+Alt+Del tus kombinasyonu ile kapatabilirsiniz.


    * Bir Explorer Hatasinda Tum Explorer lari Kaybetmeyin

    Bunu yapmak icin herhangi bir Windows penceresinde usteki menuden Araclar-Klasor Secenekleri-Gorunum sekmesi icinde Gelismis Ayarlar da Klasor Pencerelerini Ayri Bir Islemde Baslat secenegini aktif hale getirin.


    * Sisteminizi Sunucuya Cevirin

    Bunu yaparak sisteminizin bir sunucu performansinda ve bir sunucu olarak calismasini saglayabilirsiniz. Fakat bunun icin 512 MB ve ustu bellek tavsiye ediliyor. Bunu yapmak icin Regedit den HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetContr olSession ManagerMemory Management anahtarina ulasin ve LargeSystemCache DWORD degerinin degerini 1 yapin.


    * Explorer Gibi Masaustunuzde Ayri Calistirin

    Bunu yapmak icin Regedit den HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurr entVersionExplorer anahtarina ulasin ve bu anahtar altinda yeni bir DWORD degeri olusturun. Isim olarak DesktopProcess yazin ve degerini 1 yapin.


    * Gereksiz Servislerden Kurtularak Performansi Arttirin

    Bunu yapmak icin Baslat-Calistir a services.msc yazin. Daha sonra Burada isinize yarmayan servisleri kapatarak hizinizi arttirin. Servisleri yukaridaki Durum cubugu ile calisma durumuna gore siralayabiliriz. Servisleri kapatmak icin ise cift tiklayip Baslangic Turunude Devre Disi Veya Elle olarak Secebilirsiniz. Simdi Bazi servislere ve gorevlerine bakalim.

    a-DHPC Istemcisi : Eger Bilgisayariniz otomatik olarak IP almiyorsa, bunu kapatabilirsiniz.

    b-DNS Istemcisi : Yerel aginizda DNS sunucusu yoksa bu servisi kapatabilirsiniz.

    c- Nvidia Driver Help Service : Nvidia nin yardim Servisi eger gerek duymuyorsaniz ki pek gerekli bir sey degil hemen kapatin.

    d- Internet Baglanti Guvenlik Duvari (ICS) : Eger firewall kullanmiyorsaniz ve Internet paylasimi yapmiyorsaniz bunu iptal edebilirsiniz.

    e-Gorev Zamanlayici : Gorev zamanlayici kullanmiyorsaniz kapatabilirsiniz.

    f- Kablosuz Sifir Yapilandirma: Kablosuz aglarla herhangi bir ilginiz yoksa kapatin gitsin.

    g-Tasinabilir Ortam Seri No : Bu servis portatif muzik calarinizin seri numarasini aliyor. Sik kullanmiyorsaniz durdurun. (Ne oldugunu bilmiyorsaniz hemen durdurun)

    h-Terminal Hizmetleri : Bilgisayariniza uzaktan erisim yapan kimse yoksa ve sizde bunu kullanmiyorsaniz kapatin.

    j-Hata Bildirim Hizmeti : Bir cok kullanici gibi hosunuza gitmiyorsa durdurun.

    k-Otomatik Guncellestirme : Windows un otomatik guncellestirilmesini istemiyorsaniz durdurun.

    l-Messenger: Eger bir Windows2000 domain e bagli degilseniz durdurun.


    * Sistemi Hizli Kapatin

    HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMControlSet001ControlWa itToKillServiceTimeout anahtarindaki degeri dusurun.


    * Boot performansini Yukseltin

    HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetContro lSession ManagerMemory ManagementPrefetchParameters anahtarina ulasin ve buradaki EnablePrefetcher degerini 5 yapin.


    * NumLock Acilsin

    Her acilista NumLockun acilmasi icin HKEY_CURRENT_USERControl PanelKeyboard anahtarina ulasin ve buradaki InitialKeyboardIndicators degerini 2 yapin. Eger deger yoksa Yeni/Dize Degeri diyerek yeni bir dize degeri olusturun.


    * Sag Menuye Klasore Kopyala , Klasore Tasi Ogelerini Eklemek

    Bunun icin oncelikle HKEY_CLASSES_ROOTAllFilesystemObjectsshellexCon textMenuHandlers anahtarina ulasin ve burada iki tane yeni anahtar olusturup bunlara Copy To ve Move To adlarini verin. Ardindan soldaki menulerde Varsayilan degerlere sunlari girin. Move To icin : {C2FBB631-2971-11D1-A18C-00C04FD75D13} Copy To icin : {C2FBB630-2971-11D1-A18C-00C04FD75D13}


    * Pencereler Biraktiginiz Gibi Kalsin

    Herhalde bircok kullanici bundan rahatsizlik duyuyor hatta sinir bozucu bir hale geliyordur. Bundan kurtulmak icin Regedit den HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsShell NoRoam anahtari altindaki BagMRU anahtarini silin.


    * Istenmeyen XP Bilesenlerini Kaldirin

    C:WindowsInf klasorunu acin. Araclar/Klasor Secenekleri nden gizli klasorleri acin. Klasor icinde bulunan SYSOC.INF dosyasini metin editoru ile acin her satirdaki hide sozcugunu kaldirin ve dosyayi tekrar kaydedin. Daha sonra Baslat/Denetim Masasi/Ekle-Kaldir/Windows bilesenlerini ekle-kaldir dugmesine tiklayarak istemediginiz bilesenleri kaldirin.


    * Sistemdeki Gizli Programlar.

    Sesli okuyucu system32 nin icinde : narrator.exe
    Windows kisa kapan ac : logon.exe
    Yazi karakteri olusturucusu : eudcedit.exe
    Gercek baglanti kurdugunuz yerin IP adresini bulun : nslookup.exe
    Paylasilan klasor olusturmak icin : shrpubw.exe
    Windows sifreleme : syskey.exe (not sifreyi bir kez girerseniz bir daha devre disi birakamazsiniz)
    Sistemi 60 saniyede kapatir : C:WINDOWSsystem32tsshutdn.exe

    Sistemdeki diyaloglari siler kurar : C:WINDOWSsystem32webfldrs
    Sistemdeki .dll .exe .inf vs.. uzantili dosyalari listeler : C:WINDOWSsystem32attrib.exe
    Windows Tanitim Animasyonu : C:WINDOWSHelpToursmmTourtour.exe
#18.12.2005 14:49 0 0 0
  • TeşekkürLer..
#05.03.2006 11:56 0 0 0
  • bilgiler için teşekkürler....
#05.03.2006 11:57 0 0 0
  • Teşekkürler.
#06.04.2006 18:00 0 0 0
  • bakalım bi neler varmış merak ettim
#07.04.2006 16:39 0 0 0
  • bakalım görelim şimdiden teşekkürler
#07.04.2006 16:50 0 0 0
  • tşk
#11.04.2006 09:39 0 0 0
  • Sagolasin...................
#13.04.2006 11:11 0 0 0
  • TEŞEKKÜR
#15.04.2006 18:35 0 0 0
  • sagol gardas
#29.04.2006 14:14 0 0 0
  • bilgiler için teşekkürler
#30.04.2006 07:56 0 0 0
  • bakalım
#30.04.2006 17:00 0 0 0
  • bilgiler icin tesekkurler
#01.05.2006 19:14 0 0 0
  • payLa$ım için saqoL.
#01.05.2006 20:26 0 0 0
  • emeğine sağlık
#12.05.2006 08:53 0 0 0
  • tşk...
#25.05.2006 22:05 0 0 0
  • tşklker
#29.05.2006 17:24 0 0 0
  • sagol ustam
#30.05.2006 01:29 0 0 0
  • teşekkürler
#01.06.2006 22:48 0 0 0