Petrol Ve Diğer Zararlı Maddelerden Kaynaklanan Kirlilik Hazırlıkları - Genelge

Son güncelleme: 02.06.2010 16:12

  • Petrol Ve Diğer Zararlı Maddelerden Kaynaklanan Kirliliğe Hazırlıkları - Petrol Ve Diğer Zararlı Maddelerden Kaynaklanan Kirliliğe Hazırlıkları Eğitim Kapsamı - Tabiat Ve Çevre Usullseri Hakkında Genelge


    PETROL VE DİĞER ZARARLI MADDELERDEN KAYNAKLANAN KİRLİLİĞE HAZIRLIKLI OLMA VE MÜDAHALE İLE İLGİLİ EĞİTİM SEMİNERLERİNİN VE TATBİKAT PROGRAMLARININ USUL VE ESASLARI HAKKINDA GENELGE TASLAĞI

    BİRİNCİ BÖLÜM
    Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
    Amaç
    MADDE 1 ¬- (1) Bu genelgenin amacı; 3/3/2005 tarihli ve 5312 sayılı Deniz Çevresinin Petrol Ve Diğer Zararlı Maddelerle Kirlenmesinde Acil Durumlarda Müdahale Ve Zararların Tazmini Esaslarına Dair Kanun ve Uygulama Yönetmeliklerinin icrası kapsamında ilgili personele verilecek deniz çevresinin petrol ve diğer zararlı maddelerle kirlenmesinde acil durumlarda müdahale için eğitim seminerleri ve tatbikatlar ile ilgili görev, yetki ve sorumlulukları, eğitim seminerlerinin icrası, usul ve esaslarını ve standart eğitim semineri programlarını belirlemektir.

    Kapsam
    MADDE 2 - (1) Bu genelge, 5312 sayılı Kanun ve Uygulama Yönetmelikleri ile Türkiye'nin taraf olduğu ilgili uluslararası ve bölgesel sözleşmeler kapsamında, Türk deniz alanlarında ve kıyı tesislerinde, deniz emniyetinin sağlanması ve deniz kirliliğinin önlenmesi konusunda, acil müdahale planlarının her seviyesinin etkin bir biçimde icrasını sağlamak amacıyla, petrol ve diğer zararlı maddelerden kaynaklanan kirliliğe hazırlıklı olma ve müdahale ile ilgili eğitim seminerlerini, eğitim araç-gereçlerini, eğitim verecek ve alacak kişilerin yeterliliklerini ve eğitimin süresini içeren eğitim ve tatbikat programlarını kapsar. İdare ve Bakanlık personeli, söz konusu eğitimleri; kurumları bünyesinde çalışan ve bu eğitimleri daha önce almış personelden alabilir.

    Dayanak
    MADDE 3 - (1) Bu genelge, 3/3/2005 tarihli ve 5312 sayılı Deniz Çevresinin Petrol ve Diğer Zararlı Maddelerle Kirlenmesinde Acil Durumlarda Müdahale ve Zararların Tazmini Esaslarına Dair Kanun kapsamında 21/10/2006 tarihli ve 26326 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Deniz Çevresinin Petrol Ve Diğer Zararlı Maddelerle Kirlenmesinde Acil Durumlarda Müdahale Ve Zararların Tazmini Esaslarına Dair Kanunun Uygulama Yönetmeliği'nin 28 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

    Tanımlar
    MADDE 4 - (1) Kanun ve Yönetmelikte belirtilen tanımlar bu genelge için de geçerlidir. Bu genelgede geçen;
    a) Bakanlık: Çevre ve Orman Bakanlığı'nı,
    b) Bölge müdürlüğü: Denizcilik Müsteşarlığı bölge müdürlüklerini,
    c) Destek grubu: Petrol ve diğer zararlı maddelerden kaynaklanan deniz kirliliğine müdahale operasyonları sırasında operasyon gruplarına teknik ve finansman desteği sağlayan teknik grup, çevre grubu ile idari ve mali grubu,
    ç) Eğitim semineri: Petrol ve diğer zararlı maddelerin sebep olduğu deniz kirliliğine hazırlıklı olma ve müdahale ile ilgili eğitimi seminerini,
    d) Genel koordinatör: Bölgesel ve ulusal koordinasyon komitesinin başkanı olarak görev yapan, olayın ve bölgesel acil müdahale planının uygulanmasının genel koordinasyonundan sorumlu olan kişiyi;
    e) İdare: Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı'nı,
    f) Kanun: 5312 sayılı Deniz Çevresinin Petrol ve Diğer Zararlı Maddelerle Kirlenmesinde Acil Durumlarda Müdahale ve Zararların Tazmini Esaslarına Dair Kanun'u,
    g) Operasyon grubu: Petrol ve diğer zararlı maddelerden kaynaklanan deniz kirliliğine müdahale operasyonları olan kurtarma, sınırlama ve toplama, havadan gözetim, atık yönetimi, müdahale ekipmanları, gemiler ve tekneler, personel yönetimi, emniyet ve güvenlik ile sağlık hizmetlerinin gerçekleşmesini sağlayan deniz ekipleri, kara ekipleri, lojistik grubu,
    ğ) Seminer eğitmeni: Seminer vermek ve uygulama yapmakla görevli ve yeterlilik esasları bu genelge ile belirlenen kişileri,
    h) Seminer programı: Bir eğitim semineri programı içinde bulunan ders ve uygulamaların tümünü,
    ı) Tatbikat programı: Petrol ve diğer zararlı maddelerin sebep olduğu deniz kirliliğine müdahale tatbikat programını,
    i) Uygulama yönetmeliği: 21/10/2006 tarihli ve 26326 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Deniz Çevresinin Petrol Ve Diğer Zararlı Maddelerle Kirlenmesinde Acil Durumlarda Müdahale ve Zararların Tazmini Esaslarına Dair Kanunun Uygulama Yönetmeliği'ni,
    ifade eder.


    İKİNCİ BÖLÜM
    Petrol ve Diğer Zararlı Maddelerin Sebep Olduğu Kirliliğe Müdahale Eğitim Semineri Programı

    Müdahale seviyeleri
    MADDE 5 - (1) Müdahale seviyeleri, kıyı tesislerinden veya gemilerden dökülen petrol ve diğer zararlı maddelerin oluşturduğu kirlilik olayının büyüklüğüne göre 3 kategoriye ayrılır.
    a) Seviye 1: Bir kıyı tesisinde veya gemide operasyonel faaliyetler sonucu oluşabilecek ve küçük ölçekli kirlenmelere neden olabilecek olayları kapsar. Bir kıyı tesisi veya Kanun kapsamında yer alan bir geminin kendi imkan ve kabiliyetleri ile kontrol altına alabileceği olaylardır.
    b) Seviye 2: Bir kıyı tesisi veya Kanun kapsamındaki bir geminin kendi imkân ve kabiliyetlerinin yetersiz kaldığı durumlarda bölgesel imkân ve kabiliyetler ile müdahale edilip kontrol altına alınabilecek orta ölçekli olaylardır.
    c) Seviye 3: Denizde ve/veya kıyı tesisinde meydana gelen ciddi kazalardan kaynaklanan büyük ölçekli olayları kapsar.

    Petrol kirliliğine hazırlıklı olma ve müdahale eğitim semineri programları
    MADDE 6 - (1) Müdahale eğitim semineri; kirliliğe müdahale sorumluluklarına göre 3 kategoriye ayrılır:
    a) Seminer 1: Operasyon ve Destek Grupları Eğitim Semineri: Bu eğitim seminerine; operasyon ve destek gruplarına üye olan, kirliliğin bertaraf operasyonunda aktif olarak görev alacak kişiler katılır. Eğitim semineri programı içeriğinin, toplam seminer süresine göre dağılımı Ek 3'te verilmiştir.
    b) Seminer 2: Operasyon ve Olay Yeri Koordinatörü Eğitim Semineri: Bu eğitim seminerine; operasyon ve olay yeri koordinatörlüğü görevi üstlenecek, muhtemel olarak bir petrol kirliliğine müdahale operasyonunu yönetecek ya da olay yeri koordinatörlüğü yapacak kişiler katılabilir. Bu eğitim semineri programına katılacak olan personel; ilk müdahalelerde küçük müdahale gruplarına liderlik etmek, müdahalede diğer organizasyonlardan gelen bilgiler ışığında koordinasyonu sağlamak, müdahale stratejisine karar verebilmek ve temizlik için bu stratejiyi uygulayabilme becerilerine sahip olmalıdır. Bu eğitim seminerine katılacak personel, seviye 1 eğitim seminerini almış olmalı, İngilizce bilmeli ve bir yüksek öğrenim kurumundan ya da buna denk olan bir eğitim kurumundan bir lisans diplomasına sahip olmalıdır. Eğitim semineri programı içeriğinin toplam seminer süresine göre dağılımı Ek 4'te verilmiştir.
    c) Seminer 3: Genel Koordinatör Eğitim Semineri: Bu eğitim seminerine; sadece ulusal ve bölgesel koordinasyon komitesi başkanı ve ulusal ve bölgesel operasyon komitesi başkanı olarak sorumluluk alarak genel koordinatör görevini üstlenecek, petrol kirliliğine müdahale konusunda tecrübeye sahip ve ülkemiz için böyle bir yeterliliğe sahip olması gereken kişiler katılacaktır. Bu eğitim ayrıca, kirliliğe müdahale ve kirliliği kontrol edecek yasal düzenlemeleri yapacak heyetlere mensup olan memurlar ve yöneticiler için de tasarlanmıştır. Bu seminere katılacak kişiler, seviye 2 eğitim seminerini almış olmalı, iyi derecede İngilizce bilmeli ve bir lisans diplomasına sahip olmalıdır. Eğitim seminer programı içeriğinin toplam seminer süresine göre dağılımı Ek 5'te verilmiştir.

    Yenileme eğitimi semineri
    MADDE 7 - (1) Bu Genelge'nin 6 ncı maddesinde belirtilen eğitimi almış kişilerin, eğitimi aldıkları tarihten itibaren 5 yıl sonra bilgilerini yenilemesi amacıyla alması gerekli eğitim semineridir. Eğitim semineri programı içeriğinin toplam seminer süresine göre dağılımı Ek 6'da verilmiştir.

    Diğer zararlı maddelerin sebep olduğu kirliliğe müdahale eğitim seminer programı
    MADDE 8 - (1) Diğer zararlı maddelerin sebep olduğu kirliliğe müdahale eğitim seminerine, petrol ve petrol türevleri dışındaki diğer zararlı maddelerin sebep olduğu kirliliğe müdahalenin değişik aşamalarında görev alacak tüm personel katılacaktır.
    (2) Diğer zararlı maddelerin sebep olduğu kirliliğe müdahale eğitim semineri; kirliliğe müdahale sorumluluklarına göre 2 kategoriye ayrılır:
    a) Seminer 1 - Operasyon ve Destek Grupları Eğitim Semineri: Bu eğitim semineri; operasyon ve destek gruplarına üye olan, diğer zararlı maddelerin elleçlenmesi operasyonlarında çalışan operatör ve personelin alması gereken eğitimdir. Eğitim semineri programı içeriğinin toplam seminer süresine göre dağılımı Ek 7'de verilmiştir.
    b) Seminer 2 - Operasyon ve Olay Yeri Koordinatörü Eğitim Semineri: Bu eğitim semineri; liman ve tesis yöneticileri ve yük operasyonu bölümünde çalışan kıdemli birim amirlerinin alması gereken eğitimdir. Eğitim semineri programı içeriğinin toplam seminer süresine göre dağılımı Ek 8'de verilmiştir.

    Eğitim semineri süreleri
    MADDE 9 - (1) Eğitim seminerlerinin süreleri aşağıda gösterilmiştir. İstenen sürelerin uygulanmasında bir gün içinde en fazla verebilecek eğitim süresi sekiz saattir. Eğitim semineri programları genel bilgi tablosu Ek 1'de verilmiştir.
    (2) Eğitim semineri süreleri aşağıda verilmiştir.
    a) "Seminer 1: Operasyon ve Destek Grupları Eğitimi" seminerinin süresi 24 saatten az olamaz.
    b) "Seminer 2: Operasyon ve Olay Yeri Koordinatörü Eğitimi" seminerinin süresi 32 saatten az olamaz.
    c) "Seminer 3: Genel Koordinatör (İdareciler ve Kıdemli Yöneticiler)" seminerinin süresi 18 saatten az olamaz.
    ç) "Yenileme Eğitimi" seminerinin süresi 32 saatten az olamaz.
    d) "Seminer 1: Operasyon ve Destek Grupları Eğitimi" seminerinin süresi 16 saatten az olamaz. (Diğer zararlı maddeler)
    e) "Seminer 2: Operasyon ve Olay Yeri Koordinatörü Eğitimi" eğitim seminerinin süresi 24 saatten az olamaz. (Diğer zararlı maddeler)
    (3) Bu maddenin (a), (b) ve (c) bentlerinin eğitim seminerlerinin her üçü birleştirilerek verilirse, seminerin süresi 54 saatten az; (a) ve (b) bentlerindeki eğitim seminerleri birleştirilerek verilecek olursa seminerin süresi 40 saatten az, (b) ve (c) bentlerindeki eğitim seminerleri birleştirilerek verilecek olursa seminerin süresi 40 saatten az ve (d) ve (e) bentlerindeki eğitimleri birleştirilerek verilecek olursa seminerin süresi 40 saatten az olamaz.

    ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
    Petrol ve Diğer Zararlı Maddelerin Sebep Olduğu Kirlilik Tatbikatlarının Esasları

    Tatbikat çeşitleri
    MADDE 10 - (1) Dört çeşit tatbikat kategorisi tanımlanmıştır:
    a) Bildirim tatbikatı.
    b) Masabaşı tatbikatı.
    c) Ekipman konuşlandırma ve kullanma tatbikatı.
    ç) Kaza yönetimi tatbikatı
    (2) Kıyı tesisi tatbikat programları, bu Genelge'nin 11 inci maddesinde verilen tatbikat aşamaları göz önüne alınarak; Genelgenin 13 üncü maddesinde belirtilen kurum ve kuruluşlar tarafından hazırlanır. Diğer tatbikatlar ise İdare tarafından hazırlanır. İdare tatbikat programlarını hazırlarken ilgili kurum ve kuruluşlardan destek alır. Tatbikat programları genel bilgi tablosu Ek 1'de verilmiştir.

    Tatbikatların aşamaları
    MADDE 11 - (1) Tüm tatbikatlar 4 aşamadan oluşacaktır. Bu aşamalar Ek 2'de diyagram şeklinde verilmiştir.
    a) Planlama aşaması:
    1) Tatbikat koordinatörünü tayin etmek,
    2) Amaçları belirlemek,
    3) Tatbikatın kapsamını belirlemek,
    4) Taslak tatbikat planı hazırlamak,
    5) Tatbikatın tarihini belirlemek,
    6) Kamuoyunun bilgilendirilmesini planlamak.
    b) Geliştirme aşaması:
    1) Koordinasyon sağlamak/uzman yönetici grubu belirlemek,
    2) Senaryo geliştirmek,
    3) Plana son halini vermek,
    4) Tatbikat düzenleme izinlerini almak,
    5) Kamuoyunun bilgilendirilmesi.
    c) Yönetme aşaması:
    1) Katılımcıları bilgilendirme,
    2) Tatbikatın başlaması,
    3) Ana tatbikat,
    4) Faaliyetlerin değerlendirilmesi,
    5) Tatbikatın sona ermesi.
    ç) Değerlendirme:
    1) Bilgi toplama,
    2) Olay analizi,
    3) Rapor bulguları,
    4) Tavsiyeler,
    5) Sonuçlar ve gelişmeler.

    Tatbikatların periyotu
    MADDE 12 - (1) Tatbikatların periyotları aşağıda verilmiştir.
    a) Kıyı tesisi tatbikatları 3 ayda bir düzenlenecektir.
    b) Bölgesel tatbikatlar 6 ayda bir düzenlenecektir.
    c) Ulusal tatbikatlar yılda 1 kez yapılacaktır.
    ç) Uluslararası sözleşmeler kapsamındaki yükümlülükleri doğrultusunda Bakanlık ve/veya Müsteşarlık, aynı zamanda bölgesel uluslararası acil müdahale planlarında öngörülen, ya da uluslararası veya bölgesel işbirliği amacıyla kararlaştırılan eğitim ve tatbikatları organize eder ve diğer ülkeler tarafından bu çerçevede yapılan eğitim ve tatbikatlara ilgili personelin katılımını sağlar. Uluslararası tatbikatların zamanlarına, diğer ülkelerle işbirliği çerçevesinde İdare, Bakanlığın uygun görüşünü alarak karar verecektir.
    (2) Bu periyotlar asgari periyotlar olup, daha fazla sıklıkla tatbikatlar yapılabilir.

    DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
    Eğitim Semineri Düzenleme ve Tatbikat Programı Düzenleme Hükümleri

    Eğitim semineri düzenleme ve tatbikat programı hazırlama yetkisi
    MADDE 13 - (1) Eğitim Semineri düzenleme ve tatbikat programı hazırlama yetkisi olan kurum ve kuruluşlar aşağıda sayılmıştır:
    a)Risk değerlendirilmesi ile kıyı tesisi acil müdahale planlarını hazırlamak hususunda, Müsteşarlığın görüşü alınarak Çevre ve Orman Bakanlığınca Uygunluk Görüş Belgesi verilen kurum ve kuruluşlar, yalnızca risk değerlendirmesi ve acil müdahale planı yaptıkları kıyı tesisleri için bu Genelgenin 6 ncı maddesinin (a) bendindeki ve 8 inci maddesinin (a) bendindeki eğitim seminerleri programlarını verebilirler ve kıyı tesisi tatbikat programlarını hazırlayabilirler.
    b)Acil müdahalede bulunabilmek amacıyla İdareden veya Bakanlıktan yetki belgesi alan kurum ve kuruluşlar tüm eğitim seminerleri programlarını verebilirler ve kıyı tesisi tatbikat programlarını hazırlayabilirler.
    c)Yüksek Öğretim Kurumuna bağlı denizcilik, deniz bilimleri ve su ürünleri fakülteleri ve çevre mühendisliği bölümü bulunan üniversiteler tüm eğitim semineri programlarını verebilirler ve kıyı tesisi tatbikat programlarını hazırlayabilirler.
    ç) Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumları, eğitim semineri programını, Milli Eğitim Bakanlığı'nın mevzuatına uygun şekilde vermek şartıyla tüm eğitim semineri programlarını verebilirler ve kıyı tesisi tatbikat programlarını hazırlayabilirler.
    (2) Eğitim, tatbikat ve acil müdahale teknikleri konusunda araştırma ve inceleme faaliyetlerinin etkin olarak sürdürülmesi amacıyla Müsteşarlık tarafından eğitim ve araştırma merkezleri oluşturulabilir. Eğitim ve tatbikat çalışmalarında kıyı tesislerinin imkân ve kabiliyetleri de kullanılabilir.
    (3) Bu Genelgenin yayımlanmasından sonra, İdare tarafından seminer programının içeriğinde yapılacak değişiklikleri, yetki alan tüm kurum ve kuruluşlar uygulamak zorundadırlar.

    Eğitim semineri düzenlenmesi için gereken ekipman ve donanımlar
    MADDE 14 - (1) Aşağıda belirtilen ekipmanlar ve imkânlar kıyı tesisine ya da eğitim seminerini düzenleyecek kurum/kuruluşa ait olabileceği gibi seminer süresince kiralama suretiyle de temin edilebilir.
    a) Bariyer serme, denizden numune alma, skimmer kullanma gibi denizdeki uygulamalı eğitimlerde kullanılacak ve kıç tarafında yeterli kabiliyette bir ırgat bulunduracak boyut ve özelliklere sahip olan bir tekne,
    b) Kullanım amacına yönelik olarak özelliklerini kaybetmemiş ve deniz ortamında kullanılmaya uygun ebat ve özelliklere sahip olan bariyer,
    c) Kullanım amacına yönelik olarak özelliklerini kaybetmemiş ve deniz ortamında kullanılmaya uygun ebat ve özelliklere sahip olan skimmer,
    ç) Kişisel korunma ekipmanları; baret, su ve petrol geçirmez eldiven, can yeleği, petrolden etkilenmeyen iş elbisesi, petrolden etkilenmeyen iş ayakkabısı, vb.
    d) Numune alma ve saklama ekipmanları,
    e) Seminerin verileceği asgari 10 kişi kapasiteli derslik,
    f) Seminerin verileceği alanlarda standart sınıf ekipmanlarına ek olarak; projeksiyon cihazı, bilgisayar, fotokopi makinesi, tarayıcı ve televizyon-video bulunmalıdır.

    Eğitim seminer verecek kişinin kriterleri
    MADDE 15 - (1) Eğitim semineri verecek kişiler aşağıdaki yeterliliklere sahip olmalıdır:
    a) Bu eğitimleri veren bir kurum/kuruluştan eğitici eğitimi almış olmak,
    b) Deniz ve çevre sektörleriyle alakalı olan bir iş kolunda en az 2 yıl iş tecrübesine sahip olmak,
    c) Bir yükseköğrenim kurumunda yabancı dil hazırlık sınıfını tamamlamak, veya KPDS veya ÜDS sınavından ya da dengi bir yabancı dil sınavından 50 ve üzeri puan almak,
    ç) Fakülte veya dört yıllık yüksek okul mezunu olmak.
    (2) Bu maddenin (a) bendinde belirtilen kurum/kuruluşlar ulusal yada uluslararası kabul görmüş kurum/kuruluşlar olacaktır.
    (3) Birinci fıkrada şartları belirtilen eğitmene ek olarak petrol kirliliğine müdahale operasyonunda kullanılacak olan ekipman ve donanımların kullanımına ve çalışma limitlerine aşina olan bir personel eğitim semineri verecek kurum/kuruluş tarafından istihdam edilecektir.

    Eğitim semineri programı düzenlenmesi ve tatbikat programları hazırlanması için yetki verilme esas ve usulleri
    MADDE 16 - (1) Bu Genelgenin 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinde belirtilen kurum ve kuruluşlar; İdarenin yetki belgesini almak için aşağıda belirtilen hususları içeren bir dosya tanzim ederek bir dilekçe ile İdareye başvururlar. Başvuru dilekçesi ekinde yer alacak olan dosya içerisinde, aşağıdaki belgelerin aslı veya noter onaylı suretleri bulunmalıdır.
    a) Kurum/kuruluşların mühendislik, müşavirlik, araştırma, geliştirme, etüt, fizibilite, proje, rapor ve benzeri çalışma konularını belgeleyen Ticaret Sicili Gazetesi'nde yayımlanan şirket kuruluş senedi veya ana sözleşmesi veya tüzüğü,
    b) Başvuru yılına ait Ticaret veya Sanayi Odası, Deniz Ticaret Odası veya ilgili meslek kuruluşundan alınacak sicil belgesi veya sicil kaydı,
    c) Kurum/kuruluşu temsilen yetkili kişi veya kişilerin imza sirküleri, kamu tüzel kişiliğine haiz kuruluşlardan, kurum amiri tarafından yetkili kılındıklarına ilişkin yazı,
    ç) Risk değerlendirmesi ve acil müdahale planı hazırlanması hususunda, Müsteşarlığın görüşü alınarak, Bakanlıkça verilen uygunluk görüş belgesi veya acil müdahalede bulunmak hususunda İdareden veya Bakanlıktan aldığı yetki belgesi,
    d) Bu Genelgenin 14 üncü maddesinde belirtilen ekipman ve donanımlara ait belgeler, (bu ekipmanlar ayrıca yerinde görülecektir)
    e) Bu Genelgenin 15 inci maddesinde belirtilen yeterlilikler kapsamında istihdam edilecek personelin, bu kriterleri taşıdığını gösteren belgeler.
    (2) Yüksek Öğretim Kurumuna bağlı üniversiteler; bu Genelgenin 15 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ve 16 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen belgelerden muaftır.
    (3) Kamu tüzel kişiliğine haiz kuruluşlardan başvuru sırasında bu Genelgenin 16 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde belirtilen belgeler istenmeyecektir.
    (4) Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumları bu eğitimi verme yetkisini Milli Eğitim Bakanlığı'ndan almaları halinde İdareye, bu yetkiyi aldıklarına dair bir hafta içerisinde bilgi verirler.
    (5) İdareden yetki belgesi almak isteyen kurum ve kuruluşlar, yukarıda belirtilen bilgi ve belgeleri kapalı bir zarfın içine koyarak, zarfın üzerine "Eğitim Semineri Programı Ve Tatbikat Programı Düzenlemek İçin İdare Uygun Görüş Belgesine Başvurudur" ibaresi yazılmak suretiyle posta veya elden teslim yoluyla İdareye başvururlar.
    (6) İdare, başvuruları oluşturduğu ilgili komisyonu marifeti ile inceler ve değerlendirir. İdarenin eğitim semineri programı vermek ve tatbikat programı düzenleyecek kurum ve kuruluşların başvurularını inceleyecek komisyon, Deniz Ulaştırması Genel Müdürlük Olur'u ile kurulur ve komisyon Genel Müdür Yardımcısı başkanlığında 5 kişiden oluşur. Bakanlığın görüşünü almak amacıyla Komisyonda bir Bakanlık temsilcisi görev alır. Komisyon, değerlendirmesini belge üzerinden ve Bölge Müdürlükleri aracılığı ile yerinde inceleme yaptırarak başvurulara onay verir ya da uygun bir sürede revize edilmesini ister. Başvuruların komisyonca uygun görülmesi halinde, ilgili kurum/kuruluşa yetki belgesi verilir.
    (7) Yetki belgesi almak amacıyla İdareye ilk başvurular, bu eğitim genelgesi yayımlandığı tarihten itibaren 30 gün sonra idareye yapılır ve başvuru süresi bir aydır. Daha sonraki başvurular her yılın Ocak ayı boyunca yapılır.

    Denetim
    Madde 17 - (1) Yetki alan kurum ve kuruluşlar sorumlu oldukları kıyı tesislerine eğitim vermeden önce olaya hazırlıklı olma ve müdahaleye ilişkin ihtiyaç duyulan tatbikat ve eğitimlerin programlarını, idareye ve İdareye bağlı bölge müdürlüklerine ve İl Çevre ve Orman Müdürlüğüne Ek 9'da verilen belgeyi doldurarak teslim ederler.
    (2) Müdahalede ve müdahalenin idaresinde aktif olarak görev alacak personelin genelgede yayımlanan eğitimleri alması zorunludur. Bakanlık ve İdare, düzenlenen eğitim semineri programına ve tatbikat programına gözlemci gönderebilir. Gözlemci; Ek 9'da verilen bilgilerin doğruluğunu, programın işleyişini, müfredatlara uyumluluğu ve katılımcıların devam durumları gibi hususlarda gözlem yapar. Şayet bu gibi hususlara uyulmadığını tespit ederse ilgili personele sertifika düzenlenmesine izin vermez.
    (3) Eğitim semineri programını düzenleyen kurum/kuruluşlar, eğitim programının sonunda, hangi eğitimlerin hangi personele verildiği hususundaki bilgileri Ek 10'da verilen belgeyi doldurarak İdare'ye bildirirler.
    (4) Kıyı tesisleri verilen eğitimlerin ve yaptıkları talimlerin kayıtlarını saklayacaklardır. Bu kayıtlar İdare veya Bakanlık tarafından incelenebilir.

    Kaynaklar
    MADDE 18 - (1) Bu eğitim seminerlerinde kullanılacak kaynak kitapların bazıları Ek 12'de verilmiştir. Kaynaklar bu listeyle sınırlı değildir.

    Eğitim semineri sertifikası
    MADDE 19 - (1) Petrol ve diğer zararlı maddelerin sebep olduğu deniz kirliliğine müdahale eğitimi verilen personel adına eğitim seminerini veren kurum/kuruluş tarafından "Petrol Ve Diğer Zararlı Maddelerin Sebep Olduğu Deniz Kirliliğine Müdahale Eğitim Semineri Sertifikası" eğitim seminerini veren kurum/kuruluş tarafından düzenlenir. Bu sertifikanın geçerlilik süresi beş (5) yıldır. Beşinci yılın sonunda personel "Yenileme Eğitimi" alır ve tekrar sertifika almaya hak kazanır. Sertifika örneği Ek 11'de verilmiştir.

    Uygulamaya geçiş süresi
    MADDE 20 - (1) Kıyı tesisleri; kıyı tesisi acil müdahale planları Bakanlık tarafından onaylandığı tarihten itibaren en geç dört ay içerisinde bu Genelgenin gereklerini yerine getirmek zorundadırlar.

    Eğitmenlerin eğitimi
    GEÇİCİ MADDE 1 - (1) Eğitmenlerin eğitimi için yapılacak olan eğitim programını İdare ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü organize eder. Bu eğitime yalnızca eğitim vermek isteyen kamu kuruluşlarının vasıflı personeli ve İdarenin uygun gördüğü özel sektör personeli katılabilir.

    Yürürlük
    MADDE 21 - (1) Bu genelge yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

    Yürütme
    MADDE 22 - (1) Bu genelge hükümlerini Denizcilik Müsteşarı yürütür.


#02.06.2010 16:12 0 0 0