Bağışıklık sisteminde anahtar rol oynayan çinko et, balık, yeşil sebzeler, fındık, fıstık gibi kuruyemişler ile baklagillerde bol miktarda bulunuyor. Doç. Dr. Şebnem Kılıç, çinko eksikliğinin, çocuklarda veya yetişkinlerde saç dökülmesi, deride pullanma, büyüme geriliği ve ishale neden olduğunu belirtti. Bazı ülkelerde ekmeğin içine çinko eklenmesi insanların çinko yönünden desteklenmesini sağlıyor. Tahılın, çinkonun bağırsaklarda emilimini bozduğunu vurgulayan Kılıç, dolayısıyla tahıl ağırlıklı beslenen bir toplum olan Türk toplumunda da çinko eksikliğinin çok sık görüldüğünü söylüyor.
Bir çok besinde fazlasıyla bulunan çinko minerali bağışıklık sisteminde anahtar rolü oynar, zinde yapar, verimli yapar. Akyuvarların, antikorların oluşmasında payı vardır. Bağışıklık sisteminin bu askerleri bizi hastalığa neden olan virüslerden koruduğu gibi zehirli maddeleri de zehirsiz hale getirmede yardımcı olur.