Efemerid Veya Mayıs Sinekleri

Son güncelleme: 02.07.2010 13:29
  • Efemerid Veya Mayıs Sinekleri - Efemerid Veya Mayıs Sinekleri Hakkında - Efemerid Veya Mayıs Sinekleri



    "Efemerid" Veya "Mayıs Sinekleri"


    KARA içlerinde ufak ve çamurlu bir dere, ya da küçük bir göl yakınlarında oturanlar için, efemerid veya öbür adiyle mayıs sineği, zar gibi incecik ve pırıl pırıl kanatları, bej renkli ince ve kavisli bir vücudu ve arkasından kuyruk gibi uzayan iki, üç uzun ve ince ipçiği olan son derece zarif bir böcektir. Rahat rahat seyredilebilir de. Çok kere insandan ürkmeyerek bir ağaç gövdesinin, ya da duvarın üzerine konarak epey zaman durur. Bazı kimseler mayıs sineği'nin zarif zifaf dansını da seyretmişlerdir.
    Fakat bazı yerlerin halkı mayıs sinekleri'nden nefret eder. Meselâ, bazı ilkbahar sonu günlerinde Birleşik Amerika'nın Cleveland şehrindeki göl caddelerinden geçenler için, mayıs sineği can sıkıcı bir âfettir. Her ilkbaharın üç, dört gününde, bulut halinde mayıs sinekleri göl civarında bulunan şehirlerin ana caddelerine çökerek otomobillerin ön camlarına çarpar ve araba kullanmayı tehlikeli hale getirerek trafiği aksatırlar. Duvarları ve yayaların üstünü örter, âdeta caddelerin ışıklarını karartırlar. Bu durumda, mayıs sinekleri'nden balıkçılar bile hoşlanmaz, halbuki göl sularına düşenleri bura balıklarının başlıca yiyeceğidir ve balıkların bolluğu âdeta mayıs sinekleri'ninkiyle orantılıdır.


    Mayıs Sinekleri'nin


    Mayıs sinekleri'nin bulut halinde uçuşu aslında bu türün zifaf dansıdır ve genellikle şehir sokakları yerine, akarsuların ve göllerin üzerinde olageiir. O zaman dişi yumurtalarını, tüm 4 000 tanelik iki küme halinde suya dökebilir.Bu kümeler dibe çökerler, belli bir süre sonra da yavrular yumurtadan çıkarak su altındaki hayatlarına başlarlar. Bunların saçaklı duyargaları, saçaklı bacakları, her bir yanlarında tüy biçiminde solungaçları ve iki, üç tüyümsü kuyrukları vardır. Mayıs sineği türlerinin birkaçı bu devreyi birkaç haftada atlatır, fakat başkalarının erginleşmesi bir, iki, hatta üç yıl sürer. Mayıs sinekleri, su içindeki hayatları süresince çok faaldirler, çürüyen bitkisel maddelerle, su bitkilerinin saplan ve yapraklarıyle ve yosunlarla tıka basa karınlarını doyururlar.
#02.07.2010 13:29 0 0 0