Vangalar - Örümcek Kuşları

Son güncelleme: 03.07.2010 11:06
  • Vangalar - Örümcek Kuşları - Vanga Kuşlarının Yaşam Şekilleri - Miğfer Kuşu - Örümcek Kuşları Hakkında

    VANGA'LAR -YURTLARI MADAGASKAR'DIR


    VANGA lara veya öbür adlarıyle «vanga - örümcek kuşları» na yalnız Madagaskar adasında rastlanır. Bunların ağır ve çengelli gagaları örümcek kuşlarınınkine benzerse de, iki kuş grubunun akraba olması uzak bir ihtimaldir. Gaganın iriliği ve şekli vanga'larda türüne göre değişir: Bu özelliğe birçok ada kuşlarında rastladık. Meselâ «orak-gaga» nmki (Falculea uzun ve kavisli, eskiden ayrı bir aileye alman «miğfer kuşu» nunki (Euryceros) ise çok yüksek ve kemerlidir. Vanga'ların çoğunluğu kahverengi ve siyahtır. İstisnalardan «mavi vanga» nın sırtı parlak mavi, karnı beyazdır.

    noimageTıpkı çengel - gagalı vanga gibi, orak - gaga'nın da sırtı siyah,karnı ise beyazdır. Bu çengel - gagalı vanga, örümcek kuşlarına, «vanga ailesi» nin (Vangidae) üyelerinin hepsinden daha ziyade yaklaşır.
    Vanga'lar ormanda başka kuşların da karıştığı sürüler halinde dolaşırlar. Özellikle böceklerle beslenirlerse de, kestane .kargası iriliğindeki orak-gaga nedense küçük kertenkeleleri tercih eder. Vanga'ların, gürültülü ve ahenksiz çağrılardan ve ıslıklardan meydana gelen bir ses repertuvarları vardır. Bu kuş, kâse biçimli, açık yuvasının yapımında yaprak saplarından yararlanır. Benekli 2-3 yumurta yumurtlar.
#03.07.2010 11:06 0 0 0