Geyik Böcekeleri

Son güncelleme: 04.07.2010 02:54
  • Soyları Tükenen Geyik Böcekleri - Lucanidae Böcekleri Hakkında Bilgiler - Rutubeti Seven Böcekler - Geyik Böcekeleri Familyası Hakkında

    SOYLARI TÜKENMEYE DOĞRU GİDEN GEYİK BÖCEKLERİ


    GEYİK BÖCEKLERİ (Lucanidae), olağanüstü gelişmiş rnandibulaları veya çeneleri sebebiyle bu adı almışlardır. Hemen böceğin kendi kadar büyük olan bu çeneler, bazı türlerde dallara ayrılarak bir geyiğin dallı boynuzlarına benzemiştir. Geyik ailesinde olduğu gibi, geyik böcekleri'nde de bu garip teşekkül yalnız erkeklerde vardır.
    Bu gülünç çenelerin ne işe yaradığım tabiat bilginleri bile kesin olarak bilmiyorlar. Fakat bazı türlerde bir erkek böceğin başka bir erkekle dövüşürken bunlardan yararlandığı görülmüştür. Bu dövüş kıskaçla kıstırmak suretiyle değil, tos vurmak suretiyle olmaktadır. Bu gibi dövüşler genellikle kuvvetli olanın, rakibini devirmesi, ya da yana savurmasıyle sonuçlanmaktadır.
    Yenilen geyik böceği genellikle, sessizce kenarda bekleyen dişiyi yenen erkeğe bırakarak sessizce çekilmektedir. Geyik böceği çifti, barınakları olan kuru kütüğün veya
    odunun çevresinde kalır. Dişi, yumurtalarını burada, kısa, fakat güçlü mandibulalarıyle odunun içinde oyduğu bir küçük cebin içine yumurtlar. Bu arada başka bir erkek rakip gözükecek olursa, yeni bir dövüş başlar.

    Yavrulara En Uygun Barınağı Bulmak:

    Geyik böcekleri'nde her iki eşey uçabilir. Erkek uçarken kendine bir eş arar, dişi ise yavrularının ihtiyaçlarım karşılayacak çürüme derecesindeki bir kuru ağacı, ya da kütüğü bulmaya çalışır. Zira şişman, beyaz kurtçuklar görünüşündeki larvalar bu barınakta iki yıl, bazı türlerde ise daha bile uzun zaman yaşayacaklardır. Bu süre içinde odunun fazla ıslanması ve bilhassa tamamıyle kurumaması lâzımdır.


    Parlak Işıklar Mahvlarına Sebep Olur:

    Geyik böcekleri'nin günümüzde gitgide azalmasının sebeplerinden biri, üremelerine elverişli yerlerin azalması kadar, yollarda elektrik lâmbalarının çoğalmasıdır.
    Parlak ışıklar, irili, ufaklı birçok böcekler gibi, geyik böcekleri'ni de çeker. Geyik böcekleri o zaman yere düşerek ya geçen otomobillerin altında çiğnenir, ya da bütün böceklerin zararlı oldukları ve imha edilmeleri gerektiği kanısmdaki bir yayanın ayakları altında ezilirler.


    Geyik Böcekleri Rutubeti Tercih Ederler:



    Geyik böcekleri ailesinin bütün dünyada temsilcileri varsa da, çoğunluk, rutubetli yağmur ormanlarında yaşar. Türlerin en irileri de buralarda bulunur: Bazıları hemen hemen 10 santim uzunluğundadır.
    Mutedil bölgelerde bile oldukça iri geyik böceği türleri vardır. Ailenin yalnız dokuz yüz kadar türü bilinir.
    Doğu Hint adalarındaki «Odontolabis alces» türü ihtimal en iri türdür. Bunun irileri 10 santim uzunluğunda, 3-3,5 santim genişliğinde olur. Bunlar hemen hemen siyaha çalan çok koyu kahverengi ve oldukça yassı böceklerdir.
    «Lucanus capreolus» veya öbür adiyle «Lucanus dama» Birleşik Amerika'nın orta ve doğu bölgelerinde yaygın kızılımsı - kahverengi bir türdür. 2,5-3,5 santim uzunluğunda olur. Erkeklerin mandibulalarının uzunluğu da 6 milimetre ile 12 milimetre arasında oynar.
#04.07.2010 02:54 0 0 0