Plastik cerrahiye dair bilmek istedikleriniz I

Son güncelleme: 27.12.2005 23:53
  • Güzellik artık bir değer olarak benimsenmeye başladığından, çoğu kadın güzel ve bakımlı görünme gereği duyuyor. Tabii güzellik deyince, akla estetik operasyonlar geliyor. İşte bu konuda sıkça sorulan sorular ve cevapları...


    Güzel ve bakımlı görünmek tüm kadınların arzusu ve bu uğurda zamanlarının büyük bir bölümünü güzellik salonlarında geçirmekten de kaçınmıyorlar. Hemen her kadın, kuaför, epilasyon, tırnak ve cilt bakımını ihmal etmeksizin yerine getirirken, daha köklü ve kalıcı değişiklikler için de estetik cerrahi imdada yetişiyor. Her ne kadar bu konuda bolca yazılıp çizilse de, çoğumuzun aklında hala pek çok soru var. Bu nedenle estetik cerrahi hakkında en çok sorulan sorulara değinip, cevaplayalım istedik.

    Acı, ağrı, sızı oluyor mu?
    Herhangi bir estetik ameliyattan sonra ne kadar ağrı ve acı olacağını söylemek zor. Ancak bu, genellikle yaptırdığınız operasyonla ve acı eşiğinizle doğru orantılı. Yüz gerdirme ve göz kapağı kaldırma gibi operasyonlarda, yaz çok az ağrı duyulur, ya da hiç ağrı duyulmazken; karın ameliyatı gibi bazıları da daha acı verici olabilir. Gene ilk ikisinde yaşanabilecek ağrıları hafif bir ağrı kesiciyle geçiştirmek mümkünken, karın operasyonunda daha ağır ve etkili bir ilaç kullanmak yerinde olacaktır.

    En riskli işlem hangisi?
    İngiliz Estetik Plastik Operatörler Birliği'nden alınan bir bilgiye göre, göğüs küçültme operasyonlarında, göğüs kanallarında bulunan mikropların enfeksiyona sebep olmasına sıkça rastlanıyor. Bu, antibiyotikler yardımıyla iyileştirilse de, iyileşme sürecini kaçınılmaz olarak geciktiriyor. Bunun sonucunda da, daha sonra başka operasyonlarla düzeltilmesi gereken yara izleri oluşabiliyor. Gene sıkça rastlanan bir başka durum da, vücudun meme ucunu reddetmesi ve en sonunda meme ucunun alınması. Enfeksiyon riskinin sigara veya doğum kontrol hapı kullananlarda daha fazla olduğunu da belirtmek gerek.

    Karın ameliyatlarında iyileşme yavaş olabiliyor ve birkaç hafta boyunca bandaj gerekebiliyor. Ameliyat sonrasında kan ve sıvı birikimi olabilir ve bunun da temizlenmesi gerekir.

    Liposuctionda da enfeksiyon görülmesi söz konusu. Diz ve kasıklardaki damarların iltihaplanması gibi problemler yaşanabilir, ancak genellikle birkaç hafta sonra bu durum düzelir.

    Tüm operasyonlar kanama, enfeksiyon ve hastanın sonuçtan memnun olmaması gibi riskler taşırlar. Ancak ameliyatınızı yetkinliğine güvendiğiniz bir doktor yaparsa, komplikasyon daha küçük ve olma olasılığı da daha az olur. Öte yandan herkesin vücudu, fiziksel tepkileri ve iyileşme yetileri farklı olduğundan, sonucun ne olacağını kestirmek kolay değildir.

    İyileşmesi ne kadar sürer?
    Bu büyük oranda hangi operasyonu geçirdiğinize bağlıdır. Göz torbalarının alınması, küçük bölgelere uygulanan liposuction gibi bazı operasyonlarda, morarma ve şişmeler az olabilir ve genellikle 2-3 gün içinde normal günlük hayatınıza geri dönebilirsiniz. Karın ameliyatı gibi daha büyük ameliyatlarda ise iyileşme 2-3 hafta ve hatta daha bile uzun sürebilir. Çoğu operasyonda, işlemin ertesi gübü hafif yürüyüşler ve işler yapmanız önerilir. İyileşme süresi az da olsa değişir ama aklın yolu birdir: Eğer yaptığınız iş size rahatsızlık veriyorsa, o zaman iyileşme tamamlanana kadar yapmayın.

    İşten izin almalı mıyım?
    Evet. Çoğu ameliyat için zaten bu gereklidir. Estetik bir operasyon geçirmeyi planlayan pek çok kişi ise, önceden yıllık izinlerini almayı düşünebilirler. Böylece iş yerindekilere gereksiz açıklamalar yapmaktan da kurtulmuş olursunuz. Çoğu operasyon için 7 ila 10 günlük iyileşme süresine ihtiyacınız olur. Tabii bu ne tür bir operasyon geçirdiğinize bağlıdır. Eğer doktorunuz bu süreden daha uzun süre dinlenmeniz gerektiğini söylerse, rapor alabilirsiniz.

    Plastik ve estetik cerrahi arasında bir fark var mıdır?
    Plastik cerrahi, fiziksel görünüşü ve/veya çeşitli bölgelerin işlevlerini düzeltmeyi ve/veya iyileştirmeyi amaçlayan ıuzmanlık dalıdır. Bu alanda iki dal vardır:
    Rekonstrüktif cerrahi: Kaza, hastalık, ya da doğumdan kaynaklanan şekil ve fonksiyon bozukluklarını gidermeyi amaçlar.
    Estetik cerrahi: Kabul edilen normlara uydurmak, ya da yaşlanma etkilerini silmek/azaltmak için fiziksel görünüşü iyileştirmeyi amaçlar.
    Başarılı bir estetik ameliyatın, kendine güven ve öz saygıyı beslemek gibi bariz psikolojik yararları olabilir. Ancak burada önemli olan, estetik cerrahinin hayatınızla ilgili problemleri düzeltmeyeceğini, kötü giden evliliğinizi kurtarmayacağını, ya da sizi bir Kate Moss yapmayacağını kabul etmektir. Bu nedenle böyle bir karar almadan önce nedenleriniz üzerinde iyice düşünüp, beklentilerinizin gerçekçi olduğuna emin olun.
#27.07.2004 18:07 0 0 0
  • ßilGi İçin Te$ekkürler......
#07.12.2004 10:45 0 0 0
  • EMEKLERİNE SAĞLIK PAYLAŞIM İÇİN TEŞEKKÜRLER
    HERKESE SAĞLIKLI GÜNLER DİLERİM
    :cubuk:
#27.12.2005 23:53 0 0 0