Sivilce Neden Çıkar

Son güncelleme: 31.07.2010 08:42
  • sivilce - sivilce lekesi - sivilce izleri - sivilce lekesi nasıl geçer - sivilce izleri nasıl geçer - sivilce ilaçları - akne - akne izleri - siyah nokta - ergenlikte sivilce - sivilce patlatma - stres sivilce - yiyecek sivilce - kozmetik sivilce
    Sivilce sadece bir ergenlik dönemi sorunu değil. Ama ergenlikte daha fazla görüldüğü de bir gerçek. Peki her gün defalarca kez yüzümüzü yıkayarak sivilceleri engelleyebilir miyiz? Yoksa temizliğin de bir sınırı mı olmalı? Peki ya kendimizi bir türlü alamadığımız sivilce sıkma operasyonları ne kadar sağlıklı? Stresle ya da besinlerle sivilcenin bir ilişkisi var mı?

    Sivilce neden çıkar?
    Sivilceli kişilerin cildinde yağ salınımı çok fazla artmıştır. Bunun sonucunda, bir süre sonra yağ kanalında tıkanma başlar. O bölgenin derisinde bulunan, dışarıdan almadığımız mikroplar, yağ kanalı etrafında üremeye başlar. Bu mikroplar bir süre sonra o yağları parçalar ve iltihaplı sivilceler oluşur.

    Neden bazı insanlarda daha çok sivilce çıkar?
    Sivilcenin genetik olup olmadığı henüz kanıtlanmış değildir. Ancak sivilce fazla görülen ailelerin çocuklarında da sivilce çıkma olasılığı daha yüksektir.

    Sivilcenin gıdayla ilgili olmadığına dair çalışmalar var. Ancak son zamanlarda yapılan çalışmalar, sivilcenin özellikle şu anda medeniyetin getirdiği gıdaları tüketen toplumlarda daha sık görüldüğünü, şekerin ve fast food ürünlerinin hiç girmediği, yani bitkisel beslenen ilkel kabilelerde hiç ortaya çıkmadığını gösteriyor. Bu konu tartışmalı.

    Şunu bilmek gerekiyor ki, sivilceyi gıdalar yapmıyor, ama kötü gıdalar artırıyor.

    Sivilceler ergenlik döneminde neden daha fazla çıkar?
    Sivilceyi en sık ergenlik döneminde görüyoruz. Ancak ergenlik dışındaki dönemde de sivilce görebiliyoruz. Ergenlik çağı, hormonların çalışmaya başladığı, kızlarda ve erkeklerde erkeklik hormonunun yükseldiği, cildin yağlandığı bir dönemdir. Sivilce, özellikle erkeklik hormonundan çok etkilendiği için bu dönemde daha çok oluşur.

    Ergenlik döneminde sivilceler, ergenlik dönemi çağındaki gençlerde psikolojik olarak kendine güvensizlik sorunu yarattığı için, aileler "ergenliktir geçer" dememeli ve çocuklarını tedavi ettirmelidirler. Bu dönemde tedaviye çok daha çabuk yanıt almak mümkündür.

    - Tedavide dikkat edilmesi gereken en önemli unsur, temizliktir. Gençlerin bu dönemde duş almaya da dikkat etmeleri gerekir. Saçlarda meydana gelen yağlanmalar, alın bölgesindeki sivilceleri; kepeklenmeler de yüzdeki genel kırmızılığı artırabilir.
    - Gençlerin bu dönemde cilt temizliğini günde iki kez yapmaları, daha fazla yapmamaları ve temizlerken ciltlerini fazla hırpalamamaları gerekir.
    - Sivilcelerini asla sıkmamalıdırlar.

    Yüzümüzü temiz tutarak sivilce çıkmasına engel olabilir miyiz?
    Sivilce pislikten oluşan bir hastalık değildir. Ama sivilce hastalarının ciltlerinde yağlanma söz konusudur. Bunu gidermek için hastalar yüzlerini çok fazla yıkarlar. Ancak bu yanlıştır. Günde en fazla iki kez yıkamalıdırlar.

    Sabun cildi kuruttuğu için sabun benzeri, cildi temizleyen jellerden faydalanabilirler. Tonik kullanımı cildi rahatlatabilir ama şart değildir.

    Cilt için kullanılan ürünler çok önemlidir. Nemlendiricilerin "yağsız" olması ve "sivilce yapmaz" ibareli olması gerekir.

    Makyaj yaparken fondöten, pudra kullanmamak gerekir. Sosyal nedenlerle kullanılması gerekiyorsa da "sivilce yapmaz" ve "yağ içermez" ibareli ürünler tercih edilmelidir.

    Temizlik tedavide çok önemlidir, ancak tek başına yeterli değildir. Yanı sıra ilaçlar da kullanmak gerekir.

    Stres nedeniyle sivilce olur mu?
    Sivilce stresle artan bir hastalıktır. Çünkü stres esnasında vücudumuzda birtakım hormonlar salgılanır. Bu hormonlar genellikle yağ kanallarında yağ üretimini artırır. Yağ üretimi arttığında da sivilce artışı görülür.

    Sivilceyi sıkmak doğru mu?
    Sivilcenin sıkılmaması gerekir. Çünkü sıkarken sivilcenin dibe doğru itilerek, sivilcenin patlamasına ve o iltihabın çevre dokuya yayılmasına neden olunabilir. Böylece uzun vadede bir iz meydana gelebilir. Sivilceleri dermatologların temizlemesi mümkündür.

    Dermatoloji Uzmanı Dr. Güneş Ertürk
#31.07.2010 08:42 0 0 0