Fidanların Yığma veya Boğaz Doldurma

Son güncelleme: 04.08.2010 18:27
  • Tepe Daldırması - Yığma veya Boğaz Doldurma - Tepe Daldırması Nedir



    Sürgünleri kolayca eğilemediği için adi daldırma uygulaması yapılamayan dik dallara sahip, buna mukabil kök boğazından her yıl bol sürgün veren türlerde tepe daldırması (yığma) yöntemi uygulanır. Bu konuda Ortancalar, Leylaklar, Frenk üzümü, Japon ayvası, Filbahri, Krizantem ve benzeri bitkiler yöntemin en kolay uygulandığı taksonlardır. Hele bu yöntemle Krizantemlerde köklenme çok kolay olmakta ve o yıl ayrılan bitkiler çiçek açmaktadır.
    Uygulamada bir yıl önce dikilen bitkilerin kök boğazlarının 5-10 cm üstünden gövde kısmı kesilir ve bu kısımdan bitki mümkün olduğu kadar fazla sürgün ver meye zorlanır. Sürgünler ilkbahar ortalarında (Mayıs'ta) 8-12 cm boya gelince her bir sürgünün boğazı yüksekliğinin yansı kadar toprak yığılarak doldurulur Sürgünler 20-25 cm'ye ulaşınca ikinci bir boğaz doldurması daha yapılır. Bu işlem sürgünler 45 cm'ye ulaşınca (takriben Haziran sonlannda) gene üçüncü ve son defa tekrarlanır. Fakat her seferinde yığılan toprak miktan sürgün boyunun ya nsını geçmemelidir. Sürgünler küçükken ilk yığmada da sürgün uçlannm toprakla örtülmemesine dikkat edilmelidir. Yığılan toprağın herbir sürgünün çevresini sıkı sıkıya kapsaması ve yığının rutube tli tutulması iyi bir köklenme için şarttır. Yığınlar toprak yerine deste-re talaşı ile de oluşturulabilir. Anaç ta boğazı doldurulan sürgünler ta mamen köklendikten sonra bitki la-tent devreye girip yapraklar dökül dükten sonra yığın açılarak sürgün lerin diplerinde oluşan kökler ser best hale getirilir ve anaçtan çıktık ları yerden ve mümkün olduğu ka dar dipten kesilerek ana bitkiden ay rılırlar ve belli aralıklarla parsellere şaşırtılırlar yani dikilirler. Kesim işi soğuk yerlerde ilkbahara kadar bek letilir ve kesimden sonra anacın üstü donlara karşı korunmak üzere top rak ve gübre ile sığ bir şekilde örtü lür. Böylece bir anaç her yıl daha zengin sürgün vermek suretiyle 15-20 yıl kullanılabilir.
    Tepe daldırması (Yığma veya boğaz dol durma). Dipten süren anaç sürgünlerinin alt kısmı ve kök boğazı toprakla doldu rulmuş ve bu kısımda köklenme sağlana rak köklenen sürgünler ayrılarak birer fi dan olarak değerlendirmeye hazır hale getirilmiştir.
    Brumm, F. und Mehlisch, K.: der Baum schulbertrieb'den.
#04.08.2010 18:27 0 0 0