Osmanlı mutfağından piliç tarifi - piliç topkapı nasıl yapılır - piliç dolması - doldurulmuş piliç tarifi
GEREKLİ MALZEME:
10 adet Piliç But Pirzola
3 su bardağı pirinç
2 soğan
250 gr, piliç ciğeri
300 gr, mantar
1 su bardağı sultani üzüm
1 litre piliç suyu
1 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 su bardağı ufalanmış badem
içi için;
60 gr, tereyağı
Tuz, karabiber
YAPILIŞI:
Pirinci sıcak suda 30 dakika bekletin. Bol suyla yıkayıp süzün. Mantarları nemli bezle silip dilimleyin. Ciğerleri küp küp doğrayın. Soğanları soyup çok küçük doğrayın. Maydanozu kıyın. Bir tencereye 30 gr. tereyağını alıp kızdırın. Soğanı ilave edip kavurun. Ciğer ve mantarları ekleyip kavurmaya devam edin. Üzüm ve piliç suyunu ilave edip pişirin.
Ayrı bir tencereye kalan tereyağını ekleyip eritin. Pirinci ilave edip sürekli karıştırarak kavurun, Ciğerli karışım, tuz ve bademleri ekleyip kısık ateşte 4-5 dakika pişirin. Ocaktan alın. Maydanoz ve karabiberi ekleyin.
Tahta kaşıkla harmanlayıp dinlenmeye bırakın. Piliç but pirzolaları düz bir zemin üzerine derileri alta gelecek şekilde yayın. Et dövücü ile inceltip tuz ve karabiber serpiştirin.
Pirinçli harcı etlerin ortasına paylaştırıp kemiksiz tarafından kemikli tarafına doğru yağlı kağıda sarın. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 30 dakika pişirin. Sebzeli garnitür ile sıcak servis yapın.
İÇ PİLAV İÇİN;
1 su bardağı pirinç
1 adet soğan
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı tuz
1,5 tatlı kaşığı toz şeker
3 yemek kaşığı zeytinyağ
1 yemek kaşığı tereyağ
1,5 su bardağı su
SALÇALI SOSU İÇİN;
1 yemek kaşığı dolusu domates salçası
2 su bardağına yakın su
Tuz
ÜZERİ İÇİN;
1 yemek kaşığı dolusu tereyağ
1 yemek kaşığı un
2 su bardağı süt
Biraz tuz
Varsa muskat
Ayrıca kaşar peyniri rendesi
Biber
Domates
HAZIRLANIŞI;
Önce iç pilavı yapalım bunun için tereyağ ve zeytinyağında küp soğanları kavuralım. Fıstıkları ekleyip kavurmaya devam. Sıcak suda bekletip süzdüğümüz kuş üzümlerini de ekleyelim. En son yıkanan pirinci ekleyip kavurmaya devam edelim.
Baharat, tuz, şeker ilavesiyle lezzetlendirelim.
Suyunu verelim (varsa tavuk suyu tavsiye ederim) ve pişmeye bırakalım. Çok az diri kalabilir. Çünkü sos ile tekrar pişicek.
Tavuk göğüslerini ister kendiniz ister kasabınıza ayarlatın. Önce bıçak ile 2-3 kata bölelim ve streç gilm arasında et döveceği ile dövelim.