Gıybet - Kötü Söz Söylemek Orucu Bozar mı - Nihat Hatipoğlu

Son güncelleme: 18.08.2010 14:11
  • Oruç Hakkında Sorular Ve Cevapları - Krem Sürmek Oruçu Bozar mı Kötü Söz Oruuc Bozarmı - Nihat Hatiğlu Soru Cevap - Tv den Hatim İnermi


    1- Gıybet, küfür etmek, kötü söz söylemek orucu bozar mı?

    Bu saydıklarınızın hepsi kötü ahlakın çeşitleridir. Oruçlu olana veya olmayana haram kılınmıştır. Peygamberimiz 'Gıybeti ve yalanı bırakmayan kişinin orucuna Allah'ın ihtiyacı yoktur' buyurur. Bütün bunlarla beraber saydıklarınızın hiçbiri orucu bozmaz. Belki manevi faydasını engeller.

    2- Televizyondan hatim takip edebilir miyim?

    Elbette takip edebilirsiniz. Ancak sizin de okunan ayetleri dilinizle ve gözünüzle takip etmeniz gerekir. Yoksa sadece dinleme sevabı alırsınız. Hatim yapmış olmazsınız.

    3- Mukabele diye bir şey duydum. Ne demektir bu?

    Mukabele karşılıklı Kuran'ı takip etmek demektir. İyi bilen biri Kuran'ı okur, diğerleri de takip ederler. Hz. Peygamber her yıl ramazanda bir kez Cebrail'e böylece inen ayetleri okur; Cebrail de takip ederdi. Mukabele ramazan ayının güzel bir geleneğidir.

    4- Ramazan olmasına rağmen bağışlayın- bazen içki alıyorum. Daha sonraki günlerde oruç tutabilir miyim?

    İçkinin haram olduğunu biliyorsunuz. Hem ramazanda ve hem de diğer zamanlarda bu hüküm değişmez. Ama ramazanda özellikle kaçınmanız gerekir. Tövbe etmelisiniz. Daha sonra bunun haram olduğunu kabul etmeniz koşuluyla ayılınca diğer günlerde orucunuzu tutarsınız. Zira içkinin etkisi geçtikten sonra oruca niyetlenmeniz de dolaylı olarak bir tövbedir.

    5- Krem sürmek orucu bozar mı?

    Krem sürmek, kolonya kullanmak, banyo yapmak orucu bozmaz.

    6- Camilerde namazdan sonra toplu tespih çekiliyor. Bu Peygamberimiz döneminde uygulanıyor muydu? Bidat mıdır?

    Namazlardan sonraki tespih uygulaması yani Sübhanallah, Elhamdulillah, Allahüekber tespihleri Hz. Peygamber döneminde topluca yapılmıyordu. Herkes kendi kendine okurdu. Ama daha sonraki dönemlerde bilmeyenler çoğalınca cemaatçe uygulanmaya başlandı. Bu yeni uygulama İslam'ın ruhuna aykırı değildir. Faydalıdır. Kötü bir bidat olarak nitelemek sağlıklı olmaz.

    Nihat Hatipoğlu

#18.08.2010 14:07 0 0 0
  • Teşekkürler..
#18.08.2010 14:09 0 0 0
  • rica ederim sağol canımnoimage
#18.08.2010 14:11 0 0 0