sütler bakteri kaynıyor

Son güncelleme: 12.04.2006 08:50

  • Et ve süt üreticilerinden, ne yediğimizi, ne de yedirdiğimizi biliyoruz itirafı geldi. , Türkiyede 1 litre sütte 1 milyon bakteri var. Bu dünya standartlarının 10-12 katı anlamına geliyor



    Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Genel Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiyede 1 litre sütte, 1 milyon bakteri olduğunu belirterek, dünyada ise bu rakamın, 20 bin ile 180 bin arasında değiştiğini söyledi.

    Korkunç rakam
    SETBİR Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiyedeki çiğ sütün içindeki bakteri miktarı konusunda endişe verici uyarılarda bulundu. Bahçıvan, İçindeki bakteri miktarı Arjantinde 20 bin, Polonyada 180 bin, bizde ise 1 milyonun üzerinde. ABnin bakteri miktarının 100 binden az olmasını şart koştuğunu düşündüğünüzde, durumun vahameti net olarak ortaya çıkıyor diye konuştu. SETBİR verilerine göre, Türkiyede yılda üretilen 10 milyon 679 bin ton sütün sadece 3 milyon tonu sanayide işlenebiliyor. Geri kalan süt ise kayıtsız, hijyenden ve kaliteden uzak sağlıksız şartlarda satılıyor ya da ürüne dönüştürülüyor.
    SETBİR Genel Sekreteri Melek Us ise, süt ve süt ürünlerinin üretim ve tüketiminin istenilen seviyelerde olmamasını yüksek üretim maliyetlerine bağlı olduğunu dile getirdi. Us, Süt verimi ve kişi başına düşen tüketim rakamları AB veya ABD ile mukayese edildiğinde düşük seviyelerde kalmaktadır. Aynı şekilde çiğ süt kalitesi ise AB ile karşılaştırıldığında istenilen seviyede olmadığı da görülmektedir. Ülkemizdeki süt üretim rakamları hakkında kesin veri olmamakla ve kamu kurumları arasında veriler değişmekle birlikte, yaklaşık 10-11 milyon ton civarında çiğ süt üretimimiz olduğu kabul edilmektedir. Bunun da yaklaşık 2.5-3 milyon tonu kayıtlı süt üretimidir dedi.

    Şartlara uyulmuyor
    Sütün sağlıklı olabilmesi için memeden çıkar çıkmaz soğutulması gerektiği belirtildi. Aksi halde 100 bini geçmemesi gereken bakteri sayısının, 100 milyona kadar çıkabildiği iddia edildi. Türkiyede yeterli miktarda temiz ve sağlıklı süt üretilmediğini belirten uzmanlar, Sağlık kurallarına uyulmadan sağılan sütler, yine sağlık şartlarına uyulmadan fabrikalara, mandıralara taşınırken içindeki mikroplar hızla çoğalıyor. Mandıralarda değil ama peynir fabrikalarında pastörize edilen sütlerdeki mikroplar ölse bile bu sütlerden imal edilen süt mamulleri kaliteli ve lezzetli olmuyor. Süt, çabuk bozulan gıdaların başında geliyor. Bu sebeple ineğin beslenmesinden sağılmasına, sağıldıktan sonra sütün işlenmesine kadar geçen tüm aşamalarda sağlık kurallarına harfiyen uyulması gerekiyor denildi.

    > Ette de aynı
    Türkiyede toplam 850 bin ton olan et üretiminin sadece yarısı kayıtlı. Sektörde ciddi reformlara ihtiyaç duyulduğunu söyleyen SETBİR Başkanı Bahçıvan, önemli bir itirafta daha bulunuyor: Bunları biliyoruz ama ne yediğimizi, ne yedirdiğimizi de maalesef bilmiyoruz.



#09.04.2006 09:24 0 0 0
  • Ne yiyip ne içtiğimize çok dikkat etmeliyiz,
    En sağlıklısı da pastörize sütler
#09.04.2006 10:33 0 0 0
  • teşekkürler didemceğim eline sağlık. açıktan satılan sütler bence çok tehlikeli içinde duyduklarıma göre sütün kesilmemesi içn kimyasal maddeler katılıyormuş. o yüzden pastörize süt kullanmak en iyisi
#09.04.2006 13:35 0 0 0
  • sunum için saol
#09.04.2006 16:06 0 0 0
  • teşekkürler faydalı bilgileriniz için
#12.04.2006 08:50 0 0 0