Genel Kurmayın Devir Teslim Konuşması

Son güncelleme: 28.08.2010 23:48
  • Org. İlker Başbuğun Devir Teslim Konuşması - Yeni Genel Kurbay Başkanı Işık Koşaner
    Org. İlker Başbuğ göz yaşlarıyla veda etti Orgeneral İlker Başbuğ Genelkurmay Başkanlığı'nda düzenlenen törenle Genelkurmay Başkanlığı görevini Orgeneral Işık Koşaner'e devretti.

    Org. Başbuğ görev devir teslimi öncesi veda konuşmasını yaptı. Başbuğ'un konuşmasının satır başları şöyle:

    "TÜRKİYE AYRIŞMIŞ BİR ÜLKE DEĞİLDİR"

    "Ülkemize sadakat duygusuyla yaşadık. Kariyerimi bugün noktalıyorum.

    Erdem biz askerler için hayattaki en değerli sözcüktür. Erdem ahlakın övdüğü iyi olmak alçak gönüllülük fazilet ve insan ruhsal olgunluğudur. Namus sadakat şeref vicdan fedakarlık ve cesaret erdemle bütünleşir.

    Asker hakkında hükümde bulunmak çok yanlıştır. Siviller ile askerlerin olaylara bakış açısı farklıdır. Siviller denize baktığında maviyi askerler ise derinliği görür.

    Güvenliğin sağlanması devlete düşen bir görevdir. Günümüzde artık güvenliğin beş boyutu vardır.

    Türkiye etnik farklar nedeniyle ayrışmış bir ülke değildir. Bazılarının tüm çabalarına rağmen ayrışmadı.

    Milli Güvenlik içinde sivil-asker ilişkilerinin ayrı bir önemi vardır. Çağdaş toplumlarda askerler sivil otoriteye profesyonel tavsiyeleri yaparken kural şudur; Yaptıkları tekliflere değer ve verecek ve önemseyecektir.

    "TERÖRİZMLE MÜCADELE DE TSK'NIN ANA PRENSİPLERİ ŞUNLARDIR"

    En büyük tehdit terörizmdir. Terörizm özgürlükleri tehdit ediyor. Terör karşısında boyun eğemeyiz mücadeleye kararlılıkla devam etmeliyiz. Demokrasi haklar sistemidir. Terörizm hiçbir nedenle hoş görünemez desteklenemez. Kararlılıktaki en ufak bir zaafiyet mücadelede çok büyük bir yara açar.

    Terörle mücadele devlete terör örgütü teröristle mücadele ise güvenlik kuvvetlerine aittir. TSK terörle yürüttüğü mücadelede şu ana prensipler içinde kalmıştır;

    Terörle mücadele yasalar çerçevisinde yürütülmelidir.

    Terörle mücadele insan odaklı olarak yürütülmelidir.

    Terörün olduğu bölgelerde bölge halkının güvenliğinin sağlanması öncelikli bir görevdir.

    Terörist ile bölge halkı karıştırırılmamalıdır.

    2004 yılından itibaren Türkiye'de PKK terör örgütü eylemleri daha da tırmandı. 1999 ve 2004 arasındaki süreç ilgililer tarafından incelenecektir. Bölücü terör örgütünün ağır darbe aldığı 1999 yılındaki süreç daha iyi değerlendirilseydi daha iyi tedbirler de alınabilirdi. Unutulmamalı ki eylemler sürerken alınan tedbirler yeterince etkili olamaz.


    "TEK TİP ASKERLİĞİN UYGUN OLACAĞI GÖRÜŞÜNDEYİZ"

    Bölücü terör örgütünün elemine edebilmesi için finans ve para kaynağının kontrol altına alınması Irak'ın Kuzey'indeki bölücü terör örgütünün varlığının bitirilmesi bizim için zorunludur. Askerlik hizmeti bir vatan borcudur. Mehmetçik bizim en büyük gücümüzdür. Türk ordusunu emsalsiz kılan Mehmetçiğin cesareti ve kahramanlığıdır. Ama tep tip askerliğin uygun olacağı görüşündeyiz.

    Sıkı kuralları olan bir dünya için kuralları olmayan bir dünya ile savaşmak kuşkusuz zordu. Medyanın talep ettiği hıza yetişmek gerçekçi midir. Medyaya bilgi be belge sızdırılması da psikolojik harekattır. İllegal dinlemelerin delil olarak kabul edildiği görmekteyiz.

    GÖZ YAŞLARINI TUTAMADI

    Kendi adıma iç huzura sahip olarak görevi bırakıyorum. Görevimi büyük bir iç rahatlığı ve güvenle devrettiğim değerli silah arkadaşım yeni Genelkurmay Başkanımız Org. Işık Koşaner dünyanın en güçlü ve en saygın ordularından birini tarih yaratan ordunun komutanı... Bu aziz görevin sorumluluğunu büyük bir onurla ve başarıyla taşıyacağınızdan eminim.

    Sayın Cumhurbaşkanım Sayın Başbakan ve bakanlarıma birlikte çalıştığım kuvvet komutanlarıma teşekkür ediyorum. Zor bir dönemde Genelkurmay Başkanlığı yaptım. Doğru olduğuna inandığım şeyleri yaparak görevimi teslim ediyorum.

    TSK yaşamakta olduğu bu süreçten daha güçlü çıkar. Fırtınalı denizlerden gemisini kurtaran kaptanların tarihi ile gemisini bırakanların tarihi ayrı yazılmaktadır."

    Başbuğ daha sonra eşine ve çocuklarına teşekkür etti. Başbuğ bu sırada göz yaşlarını tutamadı.
#28.08.2010 23:48 0 0 0