Cinsel İstismar

Son güncelleme: 06.11.2022 18:09
  • Tanıdığınız ya da tanımadığınız herhangi biri, çocuğunuzu cinsel yönden istismar edebilir. Bunu önlemek içinse yapabileceğiniz en iyi şey, çocuğunuzu cinsel yönden eğitmek ve şüphelenmeniz gereken durumlardan haberdar olmak.


    Çocuklara yapılan cinsel istismar, yani pedofili, son zamanlarda yayın organlarında sıkça karşılaştığımız haberlerden oldu. Bu durum, durumu kavrayabilen çocuklarda travmatik etkiler yaratabilirken, anne ve babalar için de son derece endişe verici bir hal aldı. Bir çocuk konu hakkında ne kadar bilgili olursa, kendisini koruması da o derece ihtimal dahilinde olur. Bu noktada anne ve babalara büyük görev düşüyor.

    Birinin pedofil olduğunu nasıl anlarsınız?
    Maalesef birine dıştan bakıp pedofil olduğunu anlamak pek mümkün değil. Pedofiller hayatın her alanında, her iş kolunda karşınıza çıkabilir ve diğer insanlardan farklı da görünmezler. Güçlü ve güvenilir pozisyonlarda bulunabilirler. Ancak pedofillerle ilgili söylenebilecek birkaç şey var. Biliyoruz ki pedofiller;
    çocuklarına yakınlaşmak için aileleri kazanmaya çalışabilirler. Boşandıysanız, size yakınlaşmaları daha kolay olabilir.
    çoğu zaman, çocuklara yakın olabilecekleri yer ve kariyerlere yönelebilirler, okullar, parklar gibi.
    çocukları istismar etmeye başlamadan önce, onlarla çok zaman geçirip, hediyeler ve özel ilgiyle güven duygusu oluşturmaya çalışırlar.
    çocuklara çoğunlukla ilişkilerinin sır olarak kalması gerektiğini söylerler.
    çocukların seçilmiş, ya da özel hissetmelerini sağlamaya çalışabilirler. Sevgisiz ve ilgiden yoksun büyüyen çocuklar bu durumda daha fazla risk altındadır.
    bulundukları konumu çocuğu tehdit etmek için kullanabilirler. Örneğin, bir öğretmen notla tehdit edebilir.

    Çocuğunuzu nasıl korursunuz?
    Çocuğunuzun güvende olmasını sağlayabilmek için yapabileceğiniz birkaç şey var:

    Cinsel eğitimi olabildiğince erken verin. Vücutta bulunan cinsel bölgeleri tanıtın ve uygun seksüel davranışlar hakkında bilgi verin. Neyin normal olduğunu bilmediğinde, çoğu çocuğun kafası karışır.
    Aile içinde açık bir iletişim olması için ortam yaratın. Çocuklarınızla konuşmak ve onları dinlemek için zaman yaratın. Böylece size her şeylerini anlatmalarını sağlayın.
    Çocuklarınıza aşırı ilgi gösteren, onlarla çok fazla zaman geçirip,onlara hediyeler veren ve onları sizden ayrı olarak dışarı gezdirmeye götüren yetişkinlere karşı dikkatli olun.
    Çocuklarınıza, onları üzen, rahatsız eden veya korkutan yetişkinlere karşı kesinlikle "hayır" deme haklarınının olduğunu öğretin. Çocuklarınızın, vücutlarının kendilerine ait olduğunu anlamalarını sağlayın.
    Sır saklamamak konusunda onlarla konuşun. Çocuklarınız, sizinle her şeyi konuşabileceklerini bilsinler, birisine size bir şey söylemeyeceklerine dair söz vermiş olsalar dahi.

    Online güvenlik
    İnternet de çocuklar için tehlikeli olabilir. Bu nedenle internet ve e-posta kullanımında çeşitli kurallar koymak ve çocuklarınızı olası riskler hakkında uyarmak faydalı olabilir. Kazara pornografik sitelere girmek veya sohbet ortamlarında onu kandırıp kendisiyle tanışmaya çalışan bir pedofilin varlığı risklere dahildir.

    Şunları da yapabilirsiniz:

    Bilgisayarı, yatak odalarından birinde tutmak yerine, salon, oturma odası gibi tüm ailenin kullanımına açık bir yerde bulundurabilirsiniz.
    Çocuğunuzun İnternet'te ne yaptığına bakabilirsiniz.
    İnternet'le ilgili deneyimleri hakkında konuşabilir, endişelendiği bir şey olursa size gelmesini söyleyebilirsiniz.
    Adres, telefon ya da okulunun adı gibi kişisel bilgileri kimseye asla vermemesini vurgulayabilirsiniz.
    Çocuğunuzun davranış veya ruh halindeki değişimlerin farkında olup, elinizden geldiğince hassas bir şekilde problemin ne olduğunu sorabilirsiniz.
#29.07.2004 20:36 1 0 0
  • ßilGi İçin Te$ekkürler................
#07.12.2004 10:40 0 0 0
  • EvlenirSeM Okurum Hepsini Ama ßiraz Okudum ßaya YarırLı $eyLer SaqOlaSıN Usta
#07.12.2004 10:47 0 0 0
  • EMEKLERİNE SAĞLIK PAYLAŞIM İÇİN TEŞEKKÜRLER
    HERKESE SAĞLIKLI GÜNLER DİLERİM
    :cubuk:
#27.12.2005 23:52 0 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler Ellerine Emeğine Sağlık
#06.11.2022 18:09 0 0 0