Böbrekleri Korumak İçin Neler Yapılmalı

Son güncelleme: 13.11.2013 17:46
  • Böbrek Sağlığı - Böbreklerimizi Korumanın Yolları - Böbrek Sağlığının Önemi - Böbreklerimizi Nasıl Koruruz* Özellikle bademcik, faranjit ve sinuzit vakalarından sonra , böbrelerde herhangi bir rahatsızlık olup olmadığını anlamak için sık sık idrar tahlili yaptırmak.

    Tahlil pozitif çıktığında uygun tahlillerle daha derin bir araştırma yapmak ve muhtemel nefropotileri daha başlangıçta hemen ve derinlemesine tedavi etmek.

    * Tansiyonu sık sık ölçtürmek ve küçük tansiyonun yükseldiği farkedildiğinde hemen böbrek üzerindeki etkileri araştırmak.

    * Aşırıya kaçmayan, baharatlı, acılı tahriş edici besinlerin yer almadığı kontrollü ve sağlıklı bir beslenme rejimi uygulamak ( özellikle, hamilelik gibi idrar yolları hastalıklarını körükleyecek özel durumlarda)

    * Özellikle kış aylarında ıslak-soğuktan korunulmalıdır.Çünkü soğuk, böbrekleri etkileyecek ve nefropatilerin yerleşmesine yol açacak dolaşım rahatsızlıklarına sebep olur.

    * Özellikle böbrek koliğinde şikayetçi olunduğunda ve idrar sayımında kristallere rastlandığında, az minarelli kaynak sularıyla kür yapmak.



    alıntı
#21.09.2010 15:54 0 0 0
  • böbrek sağlığını korumak için öneriler - böbreklerimizi koruman için neler yapmalıyızŞeker hastalığı ve yüksek tansiyonu olan kişiler tedavilerini düzenli yapmalı, tedavi ve takipleri için düzenli aralıklarla hekimlerine başvurmalı.

    Özellikle sıcak havalarda, ateşli iken bol sıvı gıda alınmalı, günde en az 3 litre su tüketilmeli.

    İdrar bekletilmemeli, sık aralıklarla idrara çıkılmalı.

    Ailede böbrek yetmezliği olan varsa genetik olabilme riski unutmamalı.

    Bilinçsiz ilaç kullanımından uzak durulmalı.




    alıntı
#02.10.2010 15:31 0 0 0
  • iyi,
#02.10.2012 20:18 0 0 0
  • obesiteye yol acanlardan uzak durulmalı hergun spor yapılmalı fazla kilo veren yemekler yenilmemeli sporu sık sık apmalıyız.
#02.10.2012 20:24 0 0 0
#11.10.2012 14:42 0 0 0
  • böbreklerinizi koruyun - böbrek sağlığının önemi - böbrekler koruma yollarıMükemmel birer filtre olan böbrekler her gün 200 litre kanı süzerek toksik maddeleri vücuttan uzaklaştırıyor. Ancak bu çalışkan organlar zamanla yorulup fonksiyonlarını kaybedebiliyor.

    Günümüzde sayıları hızla artan böbrek yetmezliği hastalarından biri olmak istemiyorsanız uzmanların önerilerine kulak verin, böbreklerinizi koruma altına alın.

    Her 6-7 kişiden birinin böbrek hastası olduğu ülkemizde 5 yıl sonra 125 bin böbrek hastasının var olacağı öngörülüyor. Oysa günlük yaşantımızda yapacağımız ufak değişiklikler ve düzenli kontroller yaşam boyu sağlıklı böbreklere sahip olmamızı sağlıyor. Nefroloji Sorumlusu Doç. Dr. Ülkem Çakır, hızla artan böbrek yetmezliği hastaları için en iyi tedavi yönteminin böbrek nakli olduğunu ancak esas hedefin böbrek yetmezliğini önlemek olduğunu belirtiyor.
    Doç. Dr. Çakır, bir fabrika gibi çalışan organlar olarak tanımladığı böbreklerin fonksiyonunu şöyle açıklıyor:

    "Çok zengin bir damar yumağından oluşan bu mükemmel organlar vücutta filtre görevi görüyor. Kalp her atışında vücuttaki kanın yüzde 20-25'ini her iki böbreğe gönderiyor. Bir erişkinin 5-6 litre kan hacminin olması ve kalbin dakikada yaklaşık 70-80 kez atması sonucu böbrekler günde 200 litre kan süzüyor. Böbrekler bu işlem sırasında vücut için yararlı olan proteini tutuyor, üre ve kreatinin gibi birtakım toksik maddeleri ise ayıklıyor. Temizlenen kan sisteme geri dönerken, atık maddeler de böbrekten çıkan ve üreter denilen ince borularla idrar torbasına gönderilerek, idrarla dışarı atılıyor. Çok çalışkan olan bu organlar yüzde 15 kapasiteye düşene kadar görevlerini yerine getirmeye çalıştığı için hastalıklar geç fark edilebiliyor."

    İşte böbreklerinizi korumak için bilmeniz ve almanız gereken önlemler...

    DAMAĞINIZA TUZU UNUTTURUN
    Aşırı tuz tüketimi kan basıncını yükseltiyor. Bu yükselme önce böbrekte başlıyor. Böbrekteki kılcal damarlarda yüksek tansiyona bağlı yapısal bozukluklar ve tıkanmalar gelişiyor. Bir erişkinin günde 5-6 g tuz tüketmesi gerekirken, araştırmalar ülkemizde bu rakamın 20-25 g arasında olduğunu gösteriyor.

    NE ÇOK NE AZ, YETERİNCE SU İÇİN
    Böbreğin ayrıştırdığı toksik maddeler vücuttaki su fazlası ile idrar haline getirilip atılıyor. Erişkin bir kadının günde 1.5 litre, erkeğin ise 2 litre su içmesi gerekiyor. Ancak yeterli su olmazsa bu işlev yerine getirilemiyor ve yeterli su tüketmeyen herkesin böbreğinde mutlaka bir işlev bozukluğu gelişiyor.

    SİGARAYI BIRAKIN
    Sigara kullanımı vücuttaki damar yapısını bozuyor. Damarları etkileyen tüm faktörler böbrekleri de etkiliyor. Kılcal damarlardaki dolaşım yavaşlayıp oksijen miktarı azalınca böbrek yetmezliği riski artıyor.

    RASTGELE İLAÇ KULLANMAYIN
    Romatizmal ağrı kesiciler başta olmak üzere bilinçsizce, uzun süre ve yüksek dozda tüketilen ağrı kesiciler ve doktor önerisi olmadan kullanılan antibiyotikler böbreklerde birikerek kılcal damar sisteminin kanlanmasını bozuyor ve süzme işlemini olumsuz etkiliyor.

    EGZERSİZİ İHMAL ETMEYİN
    Düzenli olarak egzersiz yapmak böbrek sağlığına dolaylı olarak katkı sağlıyor. Egzersiz sayesinde vücuttaki kan dolaşımı hızlanıyor, kalbin pompa fonksiyonu gelişiyor, obezitenin önüne geçiliyor, insülin mekanizması sağlıklı çalışmaya başladığı için diyabet riski azalıyor.

    DİĞER HASTALIKLARI İHMAL ETMEYİN
    Böbreklerin damar yumağından oluşması nedeniyle, vücutta damar sistemini etkileyen her hastalık böbrekleri de bozuyor.

    GENETİK YATKINLIĞINIZI ÖNEMSEYİN
    Ailede tekrarlayan böbrek taşları olması, polikistik böbrek hastalığı, idrar kanallarında tıkanıklık gibi hastalıklar genetik geçişli olabiliyor. Ailesinde böbrek hastalığı olanların 40 yaşına kadar yılda bir kez, 40 yaşından sonra yılda iki kez böbrek muayenesinden geçmesi öneriliyor. Öte yandan genetik geçişi olmasa da her insanın böbrek süzme fonksiyonu 40 yaşından sonra yıldan yıla yüzde 1-2 oranında azalıyor. Örneğin 70 yaşında bir insanın böbrekleri, hiçbir hastalığı olmasa dahi yüzde 100 kapasite ile çalışmıyor.

    İDEAL KİLONUZU KORUYUN
    Çağın hastalığı olarak tanımlanan ve her yaştan insanı etkileyen obezite yani aşırı kilo; böbrekleri hem doğrudan hem de dolaylı yoldan etkiliyor. Aşırı kilo, böbrek içindeki basıncı yükseltiyor, kılcal damarlarda bozulmalara neden oluyor. Bu nedenle ideal kiloyu korumanın yanı sıra rutin tetkiklerin de yaptırılması gerekiyor.

    SİNYALLERİ ÖNEMSEYİN!
    Bu belirtiler, böbreklerinizin fonksiyon kaybına uğradığını işaret ediyor olabilir.

    -Kan basıncında ani değişikler (ani yükselme-düşme)
    -Bulantı hissi
    -İştahsızlık
    -Yüzde ve vücutta şişlik
    -Çok sık idrara gitme
    -Köpüklü, koyu renkli ve kokulu idrar

    alıntı
#11.10.2012 19:07 0 0 0
  • Ellerin dert görmesin değerli paylaşım için de çok teşekkürler Canım...
#11.10.2012 20:14 0 0 0
#11.10.2012 20:20 0 0 0
  • böbrek sağlığı için dikkat etmemiz gerekenler - kilo ve böbrek sağlığı ilişkisi - böbrekler için egzersizin önemiBöbreklerimiz vücudumuzdaki en önemli organlarımızdan birisi. Böbreklerimiz günlük ortalama 200 litre kanı süzerek toksik maddeleri vücudumuzdan uzaklaştırırlar. Eğer dikkat etmezsek böbrek sağlığımızı kaybedebilir, böbreklerimizin zamanla çalışmaz hale gelmesine sebep olabiliriz.

    Böbreklerimizi korumak için böbreklerimizin en çok neden etkilendiğini bilmemiz gerekmektedir. Böbrek sağlığımız için gerekli önlemleri aldığımızda böbreklerimizi korumak pek de zor değil.

    Böbrek Sağlığımızı Korumak İçin Dikkat Etmemiz Gerekenler

    Tuz tüketimini azaltın: Aşırı tuz tüketmek kan basıncımızın yükselmesine sebep olur. Böbreklerde kan basıncı yükselince kılcal damarlarda yapısal bozukluklar ve tıkanmalar gerçekleşmektedir. Vücudun günlük ihtiyacı olan 5-6 gr tuz ihtiyacının 2 gr kadarı sebzelerden karşılanmaktadır. Kalan 3-4 gr miktarı da aşmamaya dikkat etmeliyiz.

    Yeterince su için: Suyun aşırı tüketimi de az tüketimi de böbrek için zararlı. Normal zamanlarda yetişkin bir kadın günde 1,5 litre, yetişkin bir erkek ise günde 2 litre su içmelidir. Sıcak ve terleten günlerde ise bu miktar 3 litre civarını bulabilir. Bu miktarlardan az su tüketmek veya fazla su tüketmek böbrek sağlığımız için zararlıdır.

    Gereksiz ilaç kullanmayın: Doktorunuz tarafından önerilmediği sürece fazladan ilaç tüketmeyin. Fazla ilaç tüketimi böbreklerdeki kılcal damarların bozulmasına ve böbrek sağlığının bozulmasına sebep olmaktadır.

    Sigara içmeyin: Sigara vücudun damar yapısını bozmaktadır. Dolayısıyla böbreğimiz de bu durumdan fazlaca etkileniyor. Sigara içmeyi bırakarak böbreğinizi koruyabilirsiniz.

    Egzersiz yapın: Egzersiz yapmak vücut sağlığı için önemlidir. Genel vücut sağlığı da böbrek sağlığımızı dolaylı olarak etkilemektedir.

    Diğer hastalıklarınıza da gereken önemi verin: Böbrekler damarların en yoğun olduğu organlarımızdan birisidir. Dolayısıyla tüm damar hastalıkları doğrudan böbreklerimizi etkilemekte. Diyabet, hipertansiyon ve kalp damar hastalıkları böbrek sağlığımızı etkilemektedir. Bu tarz hastalıklarınız varsa bunların böbreklerinizi etkileyebileceğini unutmayın.

    Genetik yatkınlıklarınıza dikkat edin: Ailenizde daha önceden böbrek taşı hastası olan kişi sayısı fazlaysa siz de dikkatli olsanız iyi edersiniz. Dolayısıyla ailenizde olan genetik böbrek hastalıklarını da dikkate alın.

    Kilonuza dikkat edin: Obezite olarak bilinen aşırı kilo problemi böbreklerimizi de etkilemektedir. Bu yüzden ideal kilonuzu korumaya, falza kilo almamaya dikkat etmelisiniz.

    alıntı
#12.10.2012 20:12 0 0 0
  • Faydalı bilgiler için saol arkadaşım.
#13.10.2012 19:46 0 0 0
  • mrb benım 6 aylık bır kızım var sag böbregı süzmüyor sizce ne yapmalıyım lütfen yardımcı olun
#25.12.2012 14:42 0 0 0
  • Boşaltım sisteminde görev yapan bir takım organlar bulunmaktadır.Bu sistem içerisinde görev alan temel organlar ve yapılar böbrekler, üreterler, sidik kanalı ve idrar kesesidir. Boşaltım sistemi içinde kanın temizlenmesindensorumlu başlıca organ böbreklerdir. Ayrıca, böbreklere yardımcı olarak deri, akciğer, karaciğer ve kalın bağırsak yardımıyla da karbondioksit, fazla su ve mineraller, üre, safra tuzları gibi zararlı atıklar dışarı atılır.
    Böbrek yetmezliği, böbrek taşı, böbrek iltihabı, nefrit, üremi, albümin, mesane iltihabı, sistit en sık rastlanan boşaltım sistemi hastalıkları olarak sayılabilir.
#13.11.2013 17:46 0 0 0