İslami Hizmet Veren Vakıf Veya Derneklere Fitre Verilir mi

Son güncelleme: 22.10.2010 08:41

  • fitreleri derneklere vermek - fitreleri vakıflara vermek - fitreyi derneklere vermek - fitreyi vakıflara vermek - İslami hizmet veren dernekler - vakıflara fitre verilir mi


    Soru: Fitremizi, kendi ihtiyaçlarını karşılamaları için İslami hizmet veren vakıf veya derneklere verebilir miyiz?
    Cevap:

    Allah Teâlâ şöyle buyurur:

    "Sayılı günlerde Sizden kim hasta veya yolculukta olursa, o günler sayısınca diğer günlerde oruç tutsun. Onu tutabilenlere bir yoksulu doyuracak fidye de gerekir. Kim bir hayrı içten gelerek yaparsa onun için daha hayırlı olur. Oruç tutmanız sizin için daha iyidir. Bir bilseydiniz!" (Bakara, 2/184)

    Bu konuda Peygamberimizden nakledilen rivayet şöyledir: "Resulullah fitreyi, oruç tutanı anlamsız ve çirkin davranışlardan temizlesin; muhtaçlara da yiyecek bir lokma olsun diye farz kılmıştır." (Ebu Davud, Zekât, 17; İbn Mace, Zekât, 21. )

    Ayet ve hadisten açıkça görüldüğü gibi fitre, bir "yoksulu" doyuracak miktarda yiyecektir. Bu açıdan kendi ihtiyaçlarını karşılamak üzere vakıflara veya derneklere verilmesi uygun olmaz. Bizzat fakirlere verilmesi gerekir. Ama bahsettiğiniz vakıf ve dernekler topladıkları fitreleri kendi ihtiyaçları için kullanmak yerine bizzat fakirlere ulaştırırlarsa o zaman onlara verebilirsiniz.
#22.10.2010 08:41 0 0 0