100 dolara bilgisayar

Son güncelleme: 27.07.2006 08:53
  • noimage


    Bilişim teknolojisinin dev şirketlerinden Intel, dünyadaki dijital uçurumun kapatılması için bir dizi girişime hazırlanıyor.

    Yeni proje çerçevesinde, 400 doların altında satılacak bir eğitim bilgisayarı, öğretmenlerin eğitimi için 5 yıla yayılacak 1 milyar dolarlık bir program ve kablosuz dijital internete erişimin yaygınlaştırılması öngörülüyor.

    Eğitim bilgisayarı pazarını etkileyecek girişime 'World Ahead' adını veren firma, proje kapsamında dünyanın birçok ülkesinden 10 milyon öğretmeni eğitmeyi hedefliyor. 3 milyon öğretmenin eğitimi için finansman şimdiden sağlandı.

    Uzmanlar, bu girişimi diğer dijital uçurumu kapatma amaçlı projelerden ayıran özelliğin, şirketin tüm özelliklere sahip Microsoft yazılımlarıyla çalışan güçlü bilgisayar sistemlerine odaklanması olduğunu kaydediyor.

    100 dolarlık dizüstü

    Dünyadaki zenginlerle yoksullar arasındaki dijital uçurumun kapatılması amacıyla ilk girişim, ABD'nin Boston kentindeki Massachusetts Institute of Technology (MIT) tarafından yapılmıştı.

    Üretilecek 100 dolarlık dizüstü bilgisayar projesine Birleşmiş Milletler'den de destek gelmiş, Kalkınma Programı Başkanı Kemal Derviş, projenin mimarı Nicholas Negroponte ile bir sözleşme imzalamıştı.

    Proje kapsamında, gelecek yıl sonuna dek kalkınmakta olan ülkelere öğrenci ve öğretmenlerin kullanması amacıyla maliyetine 1 milyon adet 100 dolarlık dizüstü bilgisayardan satılması öngörülüyor.

    'Yeşil makine'nin özellikleri

    Kendi elektriğini, kenarına yerleştirilen kolun çevrilmesiyle üreten ve 'yeşil makine' adı da verilen 100 dolarlık dizüstü bilgisayar, çeşitli biçimlerde katlanabiliyor ve darbeye karşı dayanıklı lastik koruyucuyla çevrili bulunuyor.

    AC adaptör kablosunun aynı zamanda taşıyıcı omuz bandı olduğu bilgisayar, üretim masraflarının kısılması için günümüzde standart olan işlemci hızından biraz düşük olan 500 megahertz işlemciye sahip.

    Aynı zamanda acil durumlarda iletişim sağlanabilecek bir araç olarak da kullanılması planlanan bilgisayarın ilk modellerinde güç kaynağı kolunun bir kez çevrilmesiyle 10 dakika yetecek güç sağlanabiliyor.

    Kablosuz internet erişimine de sahip olacak bu bilgisayarlar, yakındaki aynı model dizüstü bilgisayarlarla doğrudan bağlantıya geçebiliyor ve bunlarda internet erişimi varsa diğer yeşil makineler de bu girişten faydalanabiliyor
#03.05.2006 14:29 0 0 0
  • İlginçve güzel bir uygulama bence,
    inşallah dandik bir şey değildir
#03.05.2006 16:52 0 0 0
  • Bilgilendirmelerin için teşekkür ederim. Daha önce haberlerde izlemiştim ama bir daha okuyayım dedim
#04.05.2006 11:18 0 0 0
  • çok iyi ne zaman Türkiyeye gelecek?
#04.05.2006 13:42 0 0 0
  • yav 100 dolar bile pahalı kardes daha ucuz olsun herkes alsın
#05.05.2006 12:28 0 0 0
  • aaaaaaaaa
    sen bu fiyatada pahali dersen yandik desene
#05.05.2006 12:32 0 0 0
  • paylaşım için teşekkürler
#27.07.2006 08:53 0 0 0