Erkeklerle Sağlıklı Bir İletişim Nasıl Kurulur?

Son güncelleme: 05.11.2010 20:00
  • Ünlü bir düşünür şöyle demiş "Hiçbir şekilde!" Hemen ümitsizliğe kapılma,
    Şu an bu satırları okuyorsan elinden gelenin en iyisini yapacağından emin olabilirsin!

    Biricik sevdiceğinden bir şey talep ederken, bir sorununu paylaşmak isterken en yakın kız arkadaşınla konuştuğun gibi konuşabilir misin? Elbette hayır. Deneyenler bilirler, ele alınan konu havada asılı kalır ve sonuca bağlanamaz. Çünkü öncelikle kadınlar ve erkeklerin birbirlerinden farklı olduklarının bilincinde olmalısın. Onlar için arabaların, ayakkabılardan daha önde geldiğini bilmelisin. Ancak bu gerçek, bizim onlarla hiçbir şekilde iletişim kuramayacağımız anlamına gelmez. İşte ihtiyacın olan birkaç önemli dip not. (Elbette arabalarla ilgili fazla detaya girmeyeceğim, merak etme, onun da bir limiti var!)

    DOĞRU ZAMANI KOLLA
    Bir keresinde yakın arkadaşım sinir krizleri geçirerek kapımı çaldı. Erkek arkadaşıyla neredeyse iki haftadır ne zaman alışverişe çıksalar şiddetli bir şekilde tartıştıklarını ve hiçbir şekilde uzlaşmadıklarını söyledi. Uzun analizlerin ardından farkına vardım; ki futbol sezonu hala devam ediyor! Arkadaşıma "En son tartıştığınızda seninle Pazar günü mü konuşmuştuk" diye sordum. Cevap; evet'ti. Ding dong! Belli ki maçların devam ettiği ve sevgilinin tam da TV karşısında oturup keyif süreceği bir saatte dışarı çıkmak istedin. Üzgünüm ama kaçınılmaz tartışmanın zeminini kendin hazırlamışsın canım arkadaşım. O halde çözüm ne? Yapman veya söylemen gereken önemli şeyleri erkekler maç izlerken, play station oynarken ya da kendi arkadaşlarıyla fanı oldukları konular hakkında tartışırken ertelemelisin. En uygun anlar: Arabasında olduğunuz hemen hemen her an veya pizza yemeye (pepperoni dikkatini dağıtabilir) gittiğiniz dakikalar.

    ÇEKİNMEDEN KONUŞ
    Son derece keyifli bir yemeğin tam ortasında Buket hıçkıra hıçkıra ağlamaya başladı. Ona yaş günü hediyesi olarak bir tenis raketi hediye etmiştim ve o şimdi peçeteye yüzünü gömmüş, hüngür hüngür ağlıyordu karşımda. Şaşırmıştım. Daha sonra ona "Benden ne alsaydın hoşuna giderdi deye sordum" dürüst ol! "Lütfen bana o çok istediğim DVD arşivini al" dedi. Evet ben arkadaşıma ne istediğini sordum o da tüm içtenliğiyle isteğini dile getirdi. Peki ya tam tersi olsaydı? Herkes fikrini kendine saklasaydı? Bu durumda erkek arkadaşının senin hayallerini gerçekleştirebileceğini nasıl düşünebilirsin? Eğer ona beklentilerini karşında yakın bir arkadaşın varmışçasına açıkça ifade edersen o da bir şekilde bunları gerçekleştirmek için kolları sıvayacaktır. Hem kim bilir beklide ileride senin istemene gerek kalmadan o içinden geçenleri tahmin edip gerçekleştirir.

    BASİT CÜMLELER KURUN
    Asıl gerçek, erkek arkadaşının senin söylediklerini algılama şeklinin farklı olması. Örneğin kötü bir gün geçirdin ve erkek arkadaşınla duygusal bir film izlemek istiyorsun. O sana "Sinemaya gitmek ister misin?" gibi basit bir soru sorduğunda, sen önce günün o saatine kadar başından geçenleri kronolojik olarak anlatıp bu olayların seni nasıl kötü etkilediğini ve son olarak da tüm bunlara bağlı olarak gerilim veya korku filmi yerine duygusal bir film izlemek istediğini söylersin. Kabul et bunu yaparsın:) Bu uzuuun girizgahın ardından gelen son cümlenle birlikte verdiğin cevaptan sevgilinin anladığı şudur: Evet sinemaya gitmek istiyor! Kadınların neden sonuç ilişkilerine bağladıkları cevaplardan erkeklerin doğal yapıları gereği algıladıkları sadece ve sadece karşı tarafın en son söylediği cümledir. Kadınlar konuşmayı sever ve kurdukları cümlelere muhakkak açıklayıcı bir kaç alt satır eklemek durumunda hissederler kendilerini. Oysa nefesini boşa harcamana hiç gerek yok. Özlü bir cümle yeter: " Evet, duygusal bir filme gitmek istiyorum".

    ONUN DUYGULARINI SORGULAMA
    Erkeler, sıcağı, soğuğu, açlığı ve kaşıntıyı bizlere oranla daha yoğun hissederler. Bilirsin, onların pençesine düştükleri basit bir soğuk algınlığı zatürre etkisi yaratır bünyelerinde... İşin aslı bu konularda onlarla tartışılmaması gerektiğini öğreneli yıllar oldu. Eğer sen de bu gerçeğin farkına varanlar kervana katılacaksan, adımlarını sinsice atman gerektiğini öğrenmek zorundasın. Çok sevgili dostlarımdan Efe bu konuda oldukça başarılıdır . Kendisi erkekler konusunda bana büyük bir hayat tecrübesi kazandırmıştır. Üniversite yıllarında Efe, Eda ve ben muhteşem üçlüydük. Gün geldi Eda ailevi sebeplerden dolayı İtalya'ya yerleşmek durumunda kaldı. En yakın arkadaşımın gidişinin ardından kendimi harap ettim. Keyifsizliğim haftalar boyu sürdü. Uzun süren yasımın ardından sonunda kendimi iyi hissettiğim vakit omzumu silkerek oldukça umursamaz bir tavırla şöyle dedim: "Evet artık iyiyim!" Diğer taraftan Efe yaşanan gelişmelerden sinsice sıvışmıştı. Sanki Eda hiç olmamıştı. Bir gece sinemadan eve dönüyorduk. Efe bir an Eda'nın hiç bıkmadan yıllarca yaptığı en favori şakasını yaptı. Bunun üzerine çok güldük eskiden de olduğu gibi. Sonra bir an durdu ve "Onu şu ana kadar ne kadar özlediğimi hiç fark etmemiştim" dedi. İşte ben de haftalardır bu itirafı bekliyordum. O gece Efe'yle uzun uzun konuştuk, o güne kadar giden dostumun ardından ne kadar acı çekmiş olduğumu anlattım kendisine. (O ise kaybının ardından susup beni dinlemekle yetindi her zaman olduğu gibi:)

    ONA NASIL GÖRÜNDÜĞÜNÜ SORMA
    Yapılan bir numaralı hatadır. Hata olduğunu bilirsin ama sormadan da yapamazsın. Anla artık! Sana son derece basitmiş gibi gelen bu soru karşındakini kapana kısılmış gibi hissettiriyor. Sevgilisine "Burnum Miss Piggy gibi mi görünüyor" diye soran bir kız arkadaş düşün. Erkek kişinin vereceği cevap;" Hayır" ya da "Çok güzel burnun var" olacaktır. Emin ol bu cevaplar baskı altında ve panik içinde verilmiştir. Kabul etmelisin, zavallı sevdiceğin o an ne derse desin tatmin olmayacaksın. Belki de duymak istediğin cevabı alana kadar tartışacaksın. Ne gerek var gerilime? O halde ne yapıyoruz? Erkeklere nasıl göründüğümüzü sormuyoruz! Haydi silkelen bakalım! Kendine güven. Çok güzelsin, çok alımlısın, vücudun çok güzel, kokunda. Sen harikasın!!!

    Nilüfer KARACİĞAN ŞAŞMAZ
#03.11.2010 15:03 0 0 0
  • güzelmiş .. :)
#05.11.2010 20:00 0 0 0