Stres ve Kilo Alma Döngüsü

Son güncelleme: 07.11.2010 22:18
  • diyet kuralları - srtesin diyete etkisi - diyeti etkileyen nedenler - kilo vermede yavaşlama sebepleri - sağlıklı diyet önerileriYeni bir diyete başlarız. Güçlü ve iyimserizdir. Bu diyet diğerlerinden farklı olacaktır, inanırız. Vücut kimyası başlangıçta yeni diyete çok çabuk yanıt verir ve kiloları verilmeye başlanır. Ciddiyetle diyete devam ederiz. Kilo veriyor oluşumuzdan hoşnut olur. Hatta kilo vermeyi başaramayan arkadaşlarımıza takılırız. Bu sefer herşey farklıdır.

    Fakat sonunda kaçınılmaz olur ve ağırlık kaybı yavaşlamaya başlar. Bir süre sonra ise tamamen durur. Zaman geçtikçe diyetin yasakladığı kötü yiyecekler için can atılıyor olur. Gittikçe daha da endişelenilir ve hatta umudumuz kaybolur.

    Sonra diyetin kuralları bir gün ihlal edilir. Bu iki güne çıkar ve bir gün diyeti tamamen bıraktığımızı farkederiz. Artık bizim için çikolataya dayanmanın, bir koca tabak pilav yemenin kaçılacak yanı kalmamıştır. Birilerinin farketmelerinden çekinsekte, denediğimizi biliyorlar diye kendimizi rahatlatırız.

    Diyet yapmak travmatik bir süreçtir. Vücudu tahmin edemeyeceğimiz ölçüde stres altına sokar. Psikolojik olarak eklediklerini de düşünürsek pek çok diyet yapıcı patlamaya hazır bir bombadır. Diye başlar her şey iyidir, yavaşlar ve kilo verme durur. Bu psikoloji için inanılmaz sonuçlara neden olabilir.

    Araştırmalar vücudun diyete başladığı zaman durduğu zaman tekrar diyete başladığı zaman ve başarısı olduğu zaman kat kat fazla kortizol salgıladığını bulmuştur. Kortizol artışı metabolizmada uzun vadede değişikliklere sebep olur. Ayrıca yeni bir diyeti izlemeyi denemenin psikolojik stresi de büyüktür.

    Kortizol oranı artınca daha çok acıkırız. Acıkınca yeriz, yiyince kilo alırız, kilo alınca kortizol düzeyimiz yükselir ve daha çok acıkırız. Bir grup kadının kortizol düzeyleri ölçüldükten sonra önlerine konulan masada yemek istediklerini seçmeleri istenmiş.

    Kortizol düzeyi düşük kadınlar alçak karbonhidrat ve yağ içeren yiyecekleri seçerken, yüksek kortizol oranına sahip kadınlar yüksek yağ ve karbonhdrat içeren yiyecekleri seçmişler. Diyet yapmanın stresi kortizol düzeyini arttıracak ve kortizol düzeyinin artması da kilo almasıyla sonuçlanacak bir kısır döngüye sürüklemektedir.

    Bu nedenle diyet yapılırken aceleci olmamak, sağlıklı kilo vermenin zamana yayılması gerektiğini bilmek ve sabırlı olmak gerekmektedir.


    alıntı
#07.11.2010 22:18 0 0 0