bayram tatlıları - burma baklava tarifi - şerbetli tatlı tarifleri
Malzemeler
Un
250 gr. nişasta
1 çay bardağı sıvı yağ
250 gr tereyağı veya sıvıyağ
1 yumurta
1 çay bardağı yoğurt
Yarım çay bardağı sirke
1 paket kabartma tozu
1 çay bardağı su
İç malzeme:
250 gr kavrulmuş ceviz veya fındık
1 çay bardağı toz şeker
Şerbet için
6 bardak toz şeker
5 bardak su
Yarım limon
Hazırlanışı
Yoğurt, yumurta, sıvı yağ, kabartma tozu, sirke
ve 1 çay bardağı suyu bir kapta iyice karıştırıp alabildiği
kadar un ilave ediyoruz. Poğaça jhamuru kıvamında
bir hamur elde ediyoruz. 15-20 dakika kadar dinlendiriyoruz.
Bu arada 5 bardak suyu ve şekeri kaynatıp içine
4-5 damla limon sıkarak soğumaya bırakıyoruz.
Yarım paket margarini eritip hazırlıyoruz.
Ceviz veya kavrulmuş fındığı toz şekerle
bir tabakta karıştırıyoruz.
Hamurdan koparttığımız ceviz
büyüklüğündeki parçaları nişasta serperek
yufka inceliğinde açıyoruz.
Bir fırça yardımıyla açtığımız hamurlara
erittiğimiz margarinden sürüp iç malzemeyi serpiyoruz.
Sonra oklavaya sarıp iki tarafından
içeri doğru iterek oklava üzerinde
hamuru iki uçtan büzüyoruz.
Oklava ile birlikte bir borcama veya t
epsiye sıyırarak çıkarıyoruz.
Bu işlemi hamur bitene kadar uyguluyoruz.
Üzerine kalan margarini döküyoruz.
Nar gibi kızarana dek yaklaşık 45 dakika fırında pişiriyoruz.
Şerbeti dökmek için baklavanın ılınmasını bekliyoruz
(şerbet sıcakken dökülürse hamur oluyor).
Ilık şerbeti üzerine döküp çekene kadar dinlenmeye bırakıyoruz