Panik Atak ve Tedavisi

Son güncelleme: 19.11.2010 20:58
  • Panik Atak Tedavisi - Panik Atak Sorunu - Panik Atak Hastalığı

    Aniden başlayan ve zaman zaman tekrarlayan, insanı dehşet içinde bırakan yoğun sıkıntı ya da korku nöbetleridir. Hastalarımızın çoğu zaman "kriz" adını verdiği bu nöbetlere biz panik atak diyoruz. Panik atak birdenbire başlar, giderek şiddetlenir ve şiddeti 10 dakika içinde en yoğun düzeye çıkar, çoğu zaman 10-30 dakika, seyrek olarakta 1 saat kadar devam ettikten sonra kendiliğinden geçer.

    Panik Bozukluğu Nedir?

    Panik bozukluğu, tekrarlayan, beklenmedik panik atak`ları ve ataklar arasındaki zamanlarda başka panik atak`larının da olacağına ilişkin sürekli bir kaygı duyma. Panik ataklarının "kalp krizi geçirip ölme" , "kontrolünü yitirip çıldırma" yada "felç geçirme" gibi kötü sonuçlara yol açabileceği inancıyla sürekli üzüntü duyma yada atak`lara ve olası kötü sonuçlarına karşı önlem alarak (işe gitmeme, spor, ev işi yapmama, bazı yiyecek yada içecekleri yiyip içmeme, yanında ilaç, su, alkol, çeşitli yiyecekler taşıma gibi ) bazı davranış değişikliklerinin görüldüğü ruhsal bir rahatsızlıktır.

    Panik Atak`ın Belirtileri Nelerdir?

    Göğüs ağrısı yada göğüste sıkışma
    Çarpıntı, kalbin kuvvetli yada hızlı vurması
    Terleme
    Nefes darlığı yada boğulur gibi olma
    Soluğun kesilmesi
    Baş dönmesi, sersemlik hissi, düşecek yada bayılacak gibi olma
    Uyuşma yada karıncalanma
    Üşüme, ürperme yada ateş basması
    Bulantı yada karın ağrısı
    Titreme yada sarsılma
    Kendini yada çevresindekileri değişmiş, tuhaf ve farklı hissetme
    Kontrolünü kaybetme yada çıldırma korkusu
    Ölüm korkusu
    Bir panik atağında bu belirtilerden EN AZ 4 YADA DAHA FAZLASI bulunur.
    Dörtten daha az belirtinin görüldüğü ataklara ise kısıtlı panik atak adı verilir.


    Tedavi yöntemleri :

    1-İlaç tedavisi: En az 2-3 ay olmak üzere ,doz yavaşça yükseltilmek üzere kullanılmalıdır. 2- Bilişsel-davranışçı tedavi: Kişiye panik atakları ile ilgili olan yanlış bilgileri ve inançları gösterilir. Vücudundaki yanlış anlayıp,algıladığı ufak hislerin kendini ölüme götürmediği ,bunların kısa sureli olduğu belirlenir. Böyle bir şey olduğunda durumu geçirmek için yapacağı şeyler gösterilir.

    Hastalığın tedavisi neden önemlidir?
    Vakaların % 40-80′inde majör depresyon dediğimiz tablo hastalığa eklenip,durumu ağırlaştırmaktadır. Kişilerin bahsetmemesine karsın intihar riski yüksektir. Hastaların % 20-40′inda alkol ve madde bağımlılığı görülmektedir. Kişi ilerleyen donemde eve bağımlı hale gelebilmekte ya da hastane,eczane gibi yerlere yakın olmayı yeğlemektedir. Hasta bu konuya yakın olmayan doktorları bir dolaşıp,gereksiz ya da yanlış tedaviler almaktadır. Çevresi ile iletişimi bozulan kişinin mesleki,sosyal,ailesel işlevselliği azalmaktadır.

    Hastalığın tedavisi

    Panik atak hastalığının sadece ve sadece psikiyatristler tarafından tedavi edilebileceğini ifade eden uzmanlar, "Evde kendi kendini tedavi etmeye çalışmanın, kendi kendine apandisit ameliyatı yapmaktan farkı yoktur. Hastalığın 4 - 6 ay içinde tümüyle iyileşme şansı yüzde 95'dir" dediler.



    Panik atakta görülebilen fiziksel belirtilerden bazıları şunlar: "Mideye bir şey çöküyor hissi ve mide titremesi, avuç içlerinde terleme, soğuk ve ıslak eller, her tarafta sıcaklık hissetmek, hızlı ve şiddetli kalp atışları, ellerde titreme, diz ve bacaklarda güçsüzlük veya esneklik, iç titremesi, titreme duygusu, ağız kuruluğu, boğazda yumruk hissi, göğüste basınç, hızlı nefes alıp verme, bulantı veya ishal, baş dönmesi, sersemlik, göz kararması, bulanık görme, kısmen felce uğramışlık duygusu ve heyecan.

    Psk. Dan. Aykut AKOVA Psikoloji
#19.11.2010 20:58 0 0 0