Hipotroid Ve Beslenme

Son güncelleme: 21.11.2010 21:59
  • Hipotroid Nedir - Hipotroid Hastalığında Beslenme - Hipotroid Tedavisi

    Aktivitesi az olan bir tiroid bezi hipotroidizme yol açar. Hipotiroidizmde vücudun normal fonksiyon hızı, yani bazal metabolizma yavaşlamıştır. Tiroid hormonunun azlığı vücudun yavaşlamasına yol açar ve hastayı fiziki ve zihinsel yönden tembel durumda bırakır.

    Troid ;dengesiz ve yetersiz beslenme,suyun içindeki florür ,aşırı doymamış yağ tüketimi,sedanter yaşam,hareketsizlik, sebze ve meyvelerdeki pestisitler, ilaç kalıntıları,x-ray ışınlarına maruz kalmak,alkol ve bir takım ilaçlardan etkilenebilir.

    Hipotroid hastaları hangi besinleri bol tüketmeli ,hangilerinden uzak durmalı ? Sağlıklı yaşam önerileri:

    1.Düzenli olarak taze yada kuru kayısı,gün kurusu kayısı, hurma,yumurta sarısı, pekmez, maydanoz,maydonoz suyu, patates, kuru yada taze mürdüm eriği,tam tahıl,balık,tavuk,süt ürünleri ve peynir tüketin.

    2.Brokoli, Brüksel lahanası ,beyaz,kara lahana,şeftali,armut,turp,ıspanak,pazı ve şalgama beslenme programınızda daha az yer verin. Eğer hipotroid semptomlarınız arttıysa yada ileri düzeyde ise bu yiyecekleri tamamen diyetinizden çıkartın.

    3.Rafine edilmiş besinlerden (beyaz un,şeker ) uzak durun.

    4. flurür (diş macunları ve musluk suyunda mevcuttur.) ve klordan(musluk suyunda mevcuttur.) sakının.klor ve florür troid bezlerindeki iyot reseptörlerini bloke eder ve hormon seviyeleri düşürür.

    5.troid ilaçları diğer ilaç ve besinlerle etkileşime girebileceği için mutlaka aç karnına yada doktorunuzun önereceği şekilde kullanın.

    6.Kelp (esmer su yosunu) iyi bir iyot kaynağıdır.İyot,troid hormonunun temel maddesidir.

    7.B vitamin kompleksi hücre yenilenmesi ve hücresel enerji üretimi,sindirim sistemi ,immun fomksiyonlar ve troid fonksiyonları için gereklidir. Diyetinizde her besin grubundan almanız çok önemlidir. Özellikle tam tahıllar,kurubaklagiller,yağsız hayvansal ürünleri dengeli bir şekilde tüketmek gereklidir. Yetersizliği görülen durumlarda doktor yada beslenme uzmanınıza danışarak B Vitamin kompleksi kullanın.

    8.Yeşil çay antiinflamuar ve antikanserojen besindir ve iyi bir metabolizma hızlandırıcıdır. Hergün 3 fincan şekersiz limonlu yeşil çay tüketin.

    9.Diyetinize limonlu taze yeşil sebze sularını bolca ekleyin.

    10.Metabolizmayı hızlandırmanın ispatlanmış en iyi yolu az ve sık beslenmektir. 2,5-3 saat ara ile küçük,kalorisi düşük öğünler tüketin. Öğün atlamayın. Yemek yemek için çok acıkmayı beklemeyin.

    11.Bol su için. Musluk sularını kullanmayın. Tükettiğiniz suyun kalitesine ve içeriğine dikkat edin.


    Dyt. Bahar DEMİRKIRAN Diyetisyen
#21.11.2010 21:59 0 0 0